tiistai 14. kesäkuuta 2022

Nigellan riisivanukaskakku


Satuin avaamaan television siltä kanavalta, missä Nigella Lawson juuri valmisti aika herkullisen näköistä riisivanukaskakkua. Eihän siinä muu auttanut kuin etsiä resepti netistä ja kokeilla tätä itsekin.  Harvinaista kyllä, tein tämän ihan alkuperäisen reseptin mukaan, siihen mitään lisäämättä, siitä mitään poistamatta. Tai melkein, sillä minulla ei ollut tarvittavan kokoista kakkuvuokaa, joten pienensin reseptiä kolmanneksella jotta 20 cm vuoan kakku mahtuu 17 cm vuokaan – ja lopuksi unohdin ripotella pinnalle jauhettua muskottipähkinää, mutta se ei ollut ainakaan haitaksi.

Jos ei katso tällaisen riisipuurokakun sopivan jälkiruoaksi, tämä on suorastaan juhlava vaihtoehto aamupuurolle.


 

Nigella’s Rice Pudding Cake

100 g  arborioriisiä

5 dl  täysmaitoa
ripaus suolaa
1  sitruunan raastettu keltainen kuori
1  sitruunan mehu
50 g + 1 rkl  (suolatonta) voita
2  munaa (koko L)
50 g  sokeria
1,5 tl  vaniljauutetta
muskottipähkinää 

130 g  paseerattua vadelmahilloa

4 tl  tuoretta sitruunamehua

 

Mittaa riisi, maito ja suola paksupohjaiseen (pinnoitettuun) kattilaan ja raasta joukkoon sitruunan keltainen kuori. Jos käytät tavallista voita, puuron joukkoon ei tarvitse laittaa suolaa. Kuumenna ainekset kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen ja laske sitten lämpöä niin matalaksi että puuro kypsyy, mutta ei kiehu eikä pala pohjaan. Sekoittele puuroa nuolijalla vähän väliä ja keitä noin 30 minuuttia kunnes riisi on kypsää ja maito imeytynyt riisiin. Ota sitten kattila pois lämmöltä ja lisää 50 g voita pieninä paloina. Sekoita kunnes voi on sulanut puuron joukkoon. Jäähdytä puuro huoneenlämpöiseksi. Siihen menee aikaa noin tunti tai puolitoista.

Laita uuni lämpiämään 160 asteeseen ja voitele halkaisijaltaan 17 cm irtopohjavuoka voilla.

Erottele munista keltuaiset yhteen ja valkuaiset toiseen kulhoon. Vatkaa ensin valkuaiset kovahkoksi vaahdoksi ja laita odottamaan. Lisää keltuaisten joukkoon sokeri ja vatkaa vaaleaksi ja kuohkeaksi. Lisää sitruunamehu sekä vaniljauute ja sekoita huolella. Kaada keltuaisseos riisipuuron joukkoon ja vatkaa ainekset tasaiseksi. Ota sitten noin kolmannes valkuaisvaahdosta ja sekoita sekin riisipuuroon. Kääntele joukkoon varovasti loppu valkuaisvaahto ja kaada seos vuokaan. (raasta/ripottele pinnalle muskottipähkinää) Paista riisivanukaskakkua 160 asteessa uunin keskitasolla noin 45 minuuttia kunnes taikina on hyytynyt.

 
Jäähdytä riisikakkua vuoassaan ritilällä noin tunnin ajan kunnes se on enää vain hiukan lämmin. Irrota kakku varovasti vuoastaan ja siirrä se ison paistinlastan avulla tarjoilulautaselle.

Lämmitä vadelmahillo ja sekoita joukkoon sitruunamehu. Saar siitä kakulle hyvän kastikkeen.

Ei kommentteja: