sunnuntai 13. maaliskuuta 2022

Pannukakkukohokas vai kohokaspannukakku?


Kohokkaalla on pelottava maine. Jospa siitä tuleekin ihan pannukakku? Mutta entä jos yhdistetäänkin kohokas ja pannukakku, ja paistetaan se yhdellä isolla pannulla. Jos Dutch Baby–pannukakku (”pannuhattu”) kohoaa komeasti, niin tästä tulee vielä sitäkin muhkeampi ja yhtä kuohkea kuin oikeasta kohokkaasta... tai tämähän on ihan oikea kohokas. Klementiininkuorella maustettu kohokasmassa paistettiin  Ø 20 cm uuninkestävässä paistinpannussa ja nautittiin heti kun se oli otettu uunista, kuten kohokkaat yleensäkin. Pannukakkukohokas sopii niin välipalaksi kuin vaikka brunssille. Tästä herkusta riittää neljälle.

 

Pannukakkukohokas

4  munanvalkuaista (koko L)

¼ tl  viinikiveä
50 g  erikoishienoa sokeria

35 g  vehnäjauhoa

0,5 tl  leivinjauhetta
ripaus hienoa merisuolaa

2  munankeltuaista (koko L)

1 dl  maitoa
2 rkl  kermaa
yhden klementiinin raastettu kuori
0,5 tl  vaniljauutetta

* pannulle

pehmeää voita
3 rkl  erikoishienoa sokeria
* lisäksi
tomusokeria
viipaloituja klementiinejä
vaniljakastiketta

 

Voitele paistinpannu tasaisesti voilla ihan reunoille asti. Lisää sokeri ja pyörittele pannua niin että sokeriakin riittää ihan reunoille asti. Laita pannu jääkaappiin odottelemaan. Laita uuni lämpiämään 165 asteeseen.

Mittaa yhteen puhtaaseen, kuivaan teräs- tai lasikulhoon valkuaiset, viinikivi sekä sokeri. Mittaa toiseen kulhoon vehnäjauho, leivinjauhe sekä merisuola  ja kolmanteen kulhoon keltuaiset, maito, kerma, vanilja sekä klementiinin kuoriraaste. Vatkaa maustettu maito-keltuaisseos tasaiseksi, lisää hyvin sekoittaen jauhoseos ja laita odottamaan. Vatkaa valkuaiset viinikiven (ei ihan pakollinen, mutta suotava) ja sokerin kanssa kovaksi vaahdoksi ja kääntele varovasti maito-keltuaisseoksen joukkoon.

Ota voideltu ja sokeroitu pannu jääkaapista, kaada kohokasseos siihen ja tasoita pinta. Laita pannu uunin keskitasolle ja kypsennä noin 20-22 minuuttia kunnes kohokas on noussut ja pinnalta ruskistunut. Ethän avaa uunin luukkua ennen kuin kohokas on valmis.

Nauti pannukakkukohokas heti ennen kuin se lässähtää. Ripottele pinnalle tomusokeria ja tarjoile klementiiniviipaleiden sekä vaniljakastikkeen kanssa.


Ei kommentteja: