perjantai 4. maaliskuuta 2022

Boles de Picolat eli lihapullat Katalonian tapaan


Kataloniasta tulee ensimmäisenä mieleen Espanja ja siellä Barcelona, mutta tähän katalonialaiseen ruokaan törmäsinkin Rick Steinin ranskanmatkasta kertovassa tv-ohjelmassa. Katalonia todellakin sijaitsee kahden maan alueella. Espanjassa on autonominen Cataluynja ja Ranskan puolella Roussilion eli Catalogne Nord. Tämä on siellä talviruokaa, joten sopii hyvin tänne meille. Pippurina tässä pitäisi oikeaoppisesti olla sikäläisittäin lähimauste eli piment d’Espelette, mutta korvasin sen cayennepippurilla. Alkuperäinen lienee miedompaa. Tästäkin löytyy erilaisia versioita ja tämä on minun näkemykseni aiheesta.

 

Boles de Picolat

Lihapullataikina

400 g             porsaan jauhelihaa, mielellään hieman rasvaisempaa
400 g             naudan jauhelihaa
1                    kananmuna
3                    valkosipulin kynttä raastettuna
½ ruukkua     lehtipersiljaa hienonnettuna
½ tl               jauhettua kanelia
½ tl               cayennepippuria
½ tl               paprikajauhetta
2 rkl              vehnäjauhoja
1 tl                hienoa merisuolaa
½ tl               rouhittua mustapippuria
                      öljyä paistoon 

Tomaattikastike

1                    keltasipuli hienonnettuna
100 g             guancialea tai pancettaa kuutioina
½ tl               cayennepippuria
½ tl               paprikajauhetta
½ tl               jauhettua kanelia
½ tl               rouhittua mustapippuria
1 rkl              tomaattipyreetä
n. 20 g           kuivattuja herkkutatteja morttelissa hienonnettuna
2 tlk              San Marzano -tomaatteja
2,5 dl             vettä
150 g             vihreitä kivettömiä oliiveja
1 tlk              valkoisia papuja (400g) valutettuna ja huuhdottuna
                      hienoa merisuolaa
1 rkl              öljyä paistoon

 


Avaa tomaattipurkit ja leikkele tomaatit saksilla pienemmiksi jo purkissa. Jos olisi saatavana hyviä, tuoreita,kypsiä tomaatteja, niin niitä voisi käyttää. Nämä purkkitomaatit ovat kuitenkin todella paljon maukkaammat kuin meillä kaupoissa löytyvät. Valuta ja huuhtele pavut. Ota oliivit liemestään valumaan. Raasta valkosipulit ja hienonna sipuli sekä lehtipersilja. Kuutioi guanciale.

Sekoita käsin kulhossa kaikki lihapullataikinan aineet keskenään ja pyörittele niistä kookkaita, noin 5 cm halkaisijaltaan, lihapullia. Minulla tästä määrästä tuli niitä 12 kappaletta. Ruskista niihin öljyssä kaunis pinta ja siirrä ne kannelliseen pataan odottamaan. Kuullota sipulia ja guancialekuutioita hetki. Kun sipuli alkaa olla pehmeää, lisää tomaattipyree sekä mausteet ja sekoittele niitä minuutin verran. Kaada sitten joukkoon tomaatit ja vesi, kuumenna kiehuvaksi. Tarkista maku ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa. Sekoita kastikkeeseen sienimurska, lisää pavut sekä oliivit ja kaada pataan lihapullien päälle.

Anna padan porista hiljaa liedellä kannen alla 30 minuuttia. Ota sitten kansi pois ja jatka keittelyä vielä vartin verran ilman kantta. Jos nestettä haihtuu liikaa, niin lisää tilkka vettä. Tarjoile riisin kera.

 


1 kommentti:

Ulla kirjoitti...

Taas resepti kuin tilauksesta :-D Eilen just katselin pakastimessa olevaa luomukaritsan jauhelihapakettia ja mietin, mitä siitä tekisi. Espeletteä on myös pakastimessa, samoin kuin tomaattikastiketta, ja kuivattuja herkkutatteja on useampi purkki kaapissa. Ihan täsmäresepti siis :-)