perjantai 18. maaliskuuta 2022

Broileripyörykät chili-teriyakikastikkeessa


Lihapyöryköillä täytetty patonki on varmasti tuttu. Tomaattista kastiketta ja pyöryköitä, omatekoiset ”subit”. Tässä on maukas vaihtoehto: broileripyörykät mausteisella kastikkeella ja leipänä kaupan esipaistettu maalaispatonki. Kastikkeessa on itämaisesta keittiöstä tuttuja makuja, jotka saavat tämän kanaruoan maun lentoon. Raikas salsa puolestaan vie ajatukset vaikkapa Meksikoon. Todellista herkkua.


 

Pyörykät

600g              jauhettua kanan eli/tai broilerin lihaa

2 rkl              sweet chili -kastiketta
2 rkl              teriyakikastiketta
2 rkl              hienonnettua tuoretta korianteria
2 rkl              hienonnettua kevätsipulia
½ tl               inkiväärijauhetta
½ tl               hienoa merisuolaa
                      mustapippuria myllystä
1                    kananmuna
2,5 dl             pankoa
 

Sekoita kulhossa jauhettu broileri, maustekastikkeet sekä kuivat mausteet. Lisää sitten kulhoon kananmuna ja panko ja sekoita omin pikku kätösin (hanskat on kivat) tai lusikalla taikina. Älä työstä liikaa. Ota lusikalla tai ihan vaan sormin massaa käteen ja pyöritä kokoon puristelematta niistä pyörykän tapaisia leivinpaperin päälle uunipellille. Massa oli ainakin minulla melko löysää ja niin sen tulisikin olla, jotta pyöryköistä tulee kuohkeita. Pullien ei tarvitse olla pyöreitä eivätkä ne saa olla piukkoja. Laita pelti 165°C:een uuniin ja anna pyöryköiden kypsyä rauhassa 25 – 30 minuuttia niiden koosta ja uunistakin riippuen. Minulle tuli tästä määrästä 22 kappaletta pullia ja 30 minuuttia oli sopiva aika. Kypsyyden voi tarkistaa puolittamalla yhden ja maistamalla samalla mitä tuli tehtyä. Raakana ei broiskutaikinaa pidäkään maistaa. Ota pelti uunista ja nostele pullat kastikekulhoon.

 

Chili- teriyakikastike

3 dl                sweet chili -kastiketta

2,5 dl             teriyakikastiketta
1 rkl              seesamiöljyä
½ tl               paahdettua seesamia
¼ tl               valkosipulijauhetta
½ tl               suolaa
 

Sekoita puhtaassa kulhossa kastikkeen aineet ja sekoita niitä sauvasekoittimella tai voimallisesti vispaamalla niin, että ne yhdistyvät kastikkeeksi. Nosta kypsät, lämpimät pyörykät kastikkeeseen maustumaan valmiiksi. Tarjoa vaikkapa vastapaistetun (esipaistetun) maalaispatongin täytteenä.

 


 

Salsa

280 g             tölkkimaissia

1                    punasipuli hienonnettuna
1                    pieni jalapeno siemenet poistettuna ja hienonnettuna
¼ tl               jeeraa
1 dl                hienonnettua tuoretta korianteria
1 dl                hienonnettua kevätsipulia
1 tl                kuivattua oreganoa
½ - 1 tl          hienoa merisuolaa
2 rkl              limetin mehua
2 rkl              sweet chili -kastiketta

Poista jalapenosta siemenet ja hienonna. Kuori punasipuli ja hienonna sekin. Voit myös laittaa jalapenon ja sipulin lohkoina sauvasekoittimen minisilppuriin tai monitoimikoneeseen ja surauttaa hienoksi. Lisää hienonnettu korianteri ja kevätsipuli, mausteet, sweet chili ja limetin mehu ja sekoita. Tarkista vielä maku ja helppo salsa on valmis tarjottavaksi broileripullilla ja kastikkeella täytetyn patongin kanssa.

 

Ei kommentteja: