sunnuntai 6. helmikuuta 2022

Spatchcock yhden pannun taktiikalla


Tämä lintu, spatchcock –nimestään huolimatta, ei ole kukko, vaan kana eli broileri. Spatchcock on tapa jolla lintu valmistetaan, eli leikataan pois selkäranka ja litistetään lintu rintalastasta painamalla, jolloin suhteellisen tasapaksuksi levitetty liha kypsyy tasaisesti kauttaaltaan. Lintu voi olla mikä tahansa, kana, ankka, riekko, fasaani,... paistoaika vain vaihtelee linnun koon mukaan. Jos joskus sattuu käymään niin hyvä onni, että kaupassa on maustamaton, tuore, kokonainen broileri, se kannattaa heittää ostoskoriin ja suunnata heviosastolle poimimaan ateriaan sopivat kasvikset. Tästä tulee tosi herkullinen ateria neljälle, yhdessä ainoassa uunivuoassa. Runsas tunti uunissa ja ruoka on valmista.

Olemme bloganneet broilerireseptin tällä tavoin ennenkin, mutta grillaamalla. Talviaikaan tämän tekee kuitenkin mieluummin uunissa, sisällä lämpimässä ja kasviksetkin kypsyvät samalla vaivalla. Lopputuloksena on mehevä lintu ja rapsakka nahka. Aineksista irtoaa uunivuoan pohjalle sen verran nestettä että se käy kastikkeesta.


Spatchcock yhden pannun taktiikalla

lintu:

1  kokonainen tuore maustamaton broileri
1 - 2 rkl  ruokaöljyä
runsaasti kuivamaustesekoitusta

kuivamaustesekoitus:

2 tl  suolaa

2 tl  rouhittua mustapippuria

2 tl  sipulijauhetta

2 tl  valkosipulijauhetta

2 tl  juustokuminaa

2 tl  jauhettua korianteria

2 tl  paprikajauhetta

2 tl  curryjauhetta

2 tl  kuivattua oreganoa

2 tl  kuivattua basilikaa

2 tl  kuivattua timjamia

kasvikset:

1 kg  erilaisia juureksia ja muita kasviksia kuorittuna ja paloiteltuna

(tässä on käytetty perunaa, valkoista bataattia, palsternakkaa, juuriselleriä, fenkolia, eri värisiä porkkanoita ja punasipulia)

250 g  kirsikkatomaatteja
1 rkl  ruokaöljyä
1,5 tl  hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
0,5 - 1 tl  yllä olevaa maustesekoitusta 

viimeistely:

1 - 2  kevätsipulia
tuoretta basilikaa

 

Ota broileri huoneenlämpöön noin tuntia ennen ruoanvalmistusta, mittaa maustesekoituksen ainekset yhteen astiaan ja sekoita ne huolella. Ruokaan käytetään koko mauste-erä.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Kuori ja paloittele juurekset suunnilleen peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Kaada paloitellut kasvikset sekä kirsikkatomaatit isoon kulhoon, lisää öljy, suola, mustapippuri sekä 0,5 tl maustesekoitusta ja kääntele lusikalla niin että kaikki kasvikset ovat öljyn ja mausteiden peitossa.

Taputtele broileri ulko- ja sisäpuolelta kuivaksi talouspaperilla.

Leikkaa broilerin selkäranka (se on sillä puolella jossa ei ole rintalihoja) irti saksilla mahdollisimman läheltä selkärankaa. Samalla voi poistaa myös toivomusluun, mutta se ei ole ihan välttämätöntä.

Avaa broileri ja käännä se avoimeksi rintapuoli ylöspäin. Paina rintalastaa molemmin käsin sen verran että se antaa periksi ja litistyy. Voitele lintu kauttaaltaan ruokaöljyllä ja ripottele sisäpuolelle 1-2 tl maustesekoitusta.

Käännä lintu isoon uunivuokaan tasaiseksi nahkapuoli ylöspäin.

Käännä siipien kärjet linnun alle ja hiero loppu mausteseos linnun pintaan.

Asettele lintu keskelle uunivuokaa ja levitä kasvikset sen ympärille. Laita vuoka ritilälle uunin keskitasolle ja paista 60-70 minuuttia kunnes sekä lintu että kasvikset ovat juuri täydellisen kypsiä.

Viimeistele ruoka paistamisen jälkeen ripottelemalla pinnalle hienonnettua kevätsipulia ja tuoretta basilikaa.

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Etelä-Amerikassa usein valmistavat kanan tuolla tavoin, butterfly-muodossa, tuo vaikeampi sana on uusi minulle;D Silloin vielä söin kanaa, ja ravintolassa usein valitsin tuolla tavoin litistetyn broilerin, mutta rapeaksi grillattuna.

Tuplaespresso kirjoitti...

Sama ruoka, eri nimi. Tämä spatchcock vaan kuulostaa hauskemmalta. Grillattuna vielä parempaa kuin uunissa, kun grillistä lihaan tulee vähän savun makua.