perjantai 11. helmikuuta 2022

Ystävänpäivän ❤️ sydänmunkit ja munkkitaikinan pakastaminen


Tämän vuoden ystävänpäiväleivonnainen on pikkuinen sydänmunkki. Tällä reseptillä taikinasta tulee todella kuohkeita munkkeja. Tein taikinan kuitenkin hiukan liian varhain enkä voinutkaan vielä silloin paistaa munkkeja, joten tämä oli samalla myös kokeilu miten munkkitaikinan voi pakastaa ennen paistoa. Ja voihan sen. Onnistui ihan sataprosenttisesti.

Jos munkki/leipä/pullataikinan joutuu pakastamaan ennen paistamista, se käy näin.

Kun taikina on valmista, se nostatetaan normaalisti. Kohonnut taikina jaetaan reseptin mukaisiin osiin ja muotoillaan halutun mallisiksi pulliksi/leiviksi. Nämä pakastetaan heti erillisinä tasaisella, pakastimeen mahtuvalla metallitarjottimella ja kun ne ovat sopivasti jäätyneet (tunti tai pari, riippuu muodosta ja paksuudesta), ne voi pakata tiiviimmin pidempiaikaiseen pakastukseen. Kun pakastetut raa’at leivonnaiset on määrä paistaa, ne sulatetaan ensin hitaasti jääkaapissa ja laitetaan sitten munkit/pullat/leivät uunipellille leivinpaperin päälle kohoamaan ihan normaalisti, lämmin ja vedoton paikka, keittiöpyyhe päälle. Kun taikina on kohonnut riittävästi, kypsennys tapahtuu ihan normaalisti.


 

Valentinen sydänmunkit

munkkitaikina

2,5 dl  maitoa
1,5 pussia (n. 17 g)  kuivahiivaa
80 g  voisulaa
80 g  sokeria
1 tl  suolaa
1,5 tl  hienoksi jauhettua kardemummaa
0,5 tl  vaniljauutetta
1 kpl  huoneenlämpöinen kananmuna (koko L)
480 - 500 g  vehnäjauhoa
paistamiseen n 1 litra rypsiöljyä / kookosrasvaa

hienoa sokeria

tai
tomusokeria
tilkka vettä
punaista elintarvikeväriä

 

Taikinaa varten kuumenna maito +42 -asteiseksi ja lisää joukkoon kuivahiiva. Sulata voi ja jäähdytä se. Sekoita keskenään sokeri, suola sekä kardemumma. Kaada yleiskoneen kulhoon maito jonka joukossa on hiiva. Lisää sitten muut ainekset paitsi jauho ja sekoita. Lisää jauhot 2-3 erässä alustaen taikinaa koneella (taikinakoukku) noin 10 minuuttia. Taikinassa on hyvä koostumus, kun se alkaa irrota kulhon reunoilta. Jätä taikina keittiöpyyhkeellä peitettynä pariksi tunniksi lämpimään paikkaan kohoamaan.

Alusta kohonnutta taikinaa hetki, kauli se ohueksi ja leikkaa siitä sydämenmuotoisella piparimuotilla paloja. Tämä piparimuotti on noin 5 cm leveä, jolloin noin 1,5 cm paksuiseksi kaulitusta taikinasta tuli yhteensä 40 minimunkkia. Isompaa muottia käytettäessä taikinan voi jättää hiukan paksummaksi.

(Tässä vaiheessa pakastin munkkiaihiot irrallisina metallitarjottimen päällä ja sitten siirsin ne pienillä leivinpaperin paloilla eroteltuina pakastepusseihin -24°C kylmään. Parin päivän kuluttua otin munkit sulamaan, kohotin ja paistoin ne öljyssä.)

Laita halutun mallisiksi muotoillut munkit kohoamaan lämpimään paikkaan leivinpaperilla päällystetyn uunipellin päälle.

Kun munkit ovat kohonneet, kuumenna öljy 180 -asteiseksi ja paista munkit 3-4 kerrallaan kullanruskeiksi.

Paista kumpaakin puolta 1,5 – 2 minuuttia ja nosta sitten munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.

Isommat munkit voi täyttää hillolla, mutta näihin minimunkkeihin ei oikein sellaista saa mahtumaan.

Lopuksi kieritä munkit sokerissa tai tee niihin punainen tomusokerikuorrutus ystävänpäivään.

 

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Sydämellisen suloiset sydänmunkit:) Täälläpäin tuo päivä on vain rakastavaisten päivä.

Tuplaespresso kirjoitti...

Rakastavaisten päivähän sen pitäisi olla, mutta jostain syystä Suomessa se on vesitetty ystävänpäiväksi ikään kuin tosirakkaus olisi jotain mikä ei sovi suomalaisille ;)