torstai 3. helmikuuta 2022

Maukas ja nopea malesialainen Hakka Mee


Ostin laiskuuttani valmiita, kaupan omassa keittiössä tehtyjä, lihapullia. Ihan samoista perusaineksista tehtyjä,  joita itsekin käytän. Silti niissä oli yksi vika: niistä puuttui maku! Siitä harmistuneena kaivoin esille to-do -listalta malesialaisen Hakka Meen reseptin, jonka olin löytänyt malesialaissyntyisen Ashan ruokablogista. Tästä possun jauhelihasta tehdystä kastikkeesta ei ainakaan pitäisi puuttua makua. Jauheliha marinoidaan pikaisesti ennen paistoa ja kastikkeessa käytetään samoja mausteita kuin marinadissakin. Reseptiä esiin kaivaessani huomasin, että Soppa365 on tehnyt samaista ruokaa viime keväänä. Käytin Sopan ainesluetteloa kokatessani. Marinadin ja kastikkeen ainekset löytyivätkin kaikki kaapista, vain liha ja tuoreet kasvikset puuttuivat, joten pikainen kauppareissu oli tehtävä ennen kokkausta.

Hakkat ovat kiinalainen väestöryhmä (vrt. meillä esim. savolaiset). Heitä asuu m.m. Hong Kongissa, Guangdongin, Sichuanin ja Hunanin alueilla ja myös useissa muissa Aasian maissa, kuten Malesiassa. Hakka keittiöstä tässä ainoastaan sen verran, että siihen kuuluu taito kypsentää liha kokonaan ilman sen kuivumista ja tuoda luonnollisella tavalla esille sen oma umaminen maku.

Hakka Mee on siis possun jauhelihasta tehty kastike, joka tarjotaan litteiden nuudelien kanssa. Yksinkertainen ja nopea valmistaa – tosin yhtä ateriaa varten ei kannata kaikkia aineksia hankkia, mutta jos muutenkin käyttää soijaa ja muita maustekastikkeita, niin tätä kannattaa kokeilla.


 

Malesialainen hakka mee

400 g             possun jauhelihaa

marinointiin

2 rkl              (vaaleaa) soijakastiketta
1 rkl              osterikastiketta
½ tl               hienoa sokeria
¼ tl               hienonnettua valkopippuria

kastikkeeseen

1 rkl              rypsiöljyä paistoon
2                    valkosipulin kynttä viipaloituna
2 rkl              kalakastiketta
2 rkl              makeaa soijakastiketta
2 rkl              osterikastiketta
½ tl               hienoa sokeria
2 ½ dl            vettä

suurustukseen

2 rkl              vettä
1 rkl              Maizenaa

lisäksi

sopivasti       (litteitä) (muna)nuudeleita
                      rypsiöljy/seesamiöljy sekoitusta
                      tuoretta korianteria hienonnettuna
1-2                kevätsipulin vartta viipaloituna
1                    limetti lohkoina

 

Sekoita kulhossa jauheliha, soija, osterikastike, sokeri ja pippuri hyvin keskenään ja anna maustua ainakin 15 minuuttia samalla kun teet muita valmisteluja.

Viipaloi valkosipuli. Hienonna samalla valmiiksi korianteri ja viipaloi kevätsipulin varret ja lohko limetti. Sekoita toisessa kulhossa kalakastike, makea soijakastike, osterikastike, sokeri ja 1 dl vettä keskenään. Säästä loppu vesi.

Kuumenna öljy keskilämmöllä pannulla ja kuullota siinä hetki valkosipulia. Lisää sitten marinoitu jauheliha ja paistele sitä edelleen keskilämmöllä kunnes liha ei enää ole punertavaa. Liian kuuma pannu kuivattaa lihan. Lisää mittaamasi kastikeaineet pannulle, sekoita, kuumenna neste kiehuvaksi, lisää vettä vähitellen ja anna porista hiljaa 5-10 minuuttia. Suurustusta varten sekoita Maizena veteen ja kaada seos pannulle koko ajan sekoittaen, kunnes kastike sakenee. Siirrä pannu sivuun.

Keitä nuudelit ohjeen mukaan, valuta ja sekoita niihin öljy/seesamiöljyseos (1/2 dl öljyä ja 1 tl seesamiöljyä). Nosta nuudelit lautasille, annostele niille kastiketta ja ripottele kevätsipulia ja korianteria päälle. Meillä oli lisukkeena ohuen ohueksi suikaloitua raakaa porkkanaa. Purista vielä limettiä päälle ja nauti isosta MAUSTA.

Tällä reseptillä saa makua ja mehevyyttä myös muuten kuiviin ja mauttomiin kana- ja kalkkunajauhelihaan.

Ei kommentteja: