sunnuntai 14. marraskuuta 2021

Pohjattoman hyvä passion-juustokakku


Passion-juustokakku muistuttaa japanilaista juustokakkua ja onkin saanut siitä vaikutteita. Kakussa ei ole lainkaan pohjaa, vaan se on kokonaan yhtä täytettä ja marenkipäällistä. Kakku itsessään on melko miedon makuinen, mutta kun se saa ylleen marenkihunnun ja hiukan lisää passionhedelmän kirpeyttä, siitä tulee varsinainen kahvipöydän kuningatar. Raikas ja melko kevyt kakku sopii erinomaisesti esimerkiksi itsenäisyyspäivän tai vaikka joulupöydän jälkiruoaksi.


 

Pohjaton passion-juustokakku

kakku

300 g  Philadelphia tuorejuustoa
100 g  voita
150 g  vehnäjauhoa
6 munaa,  keltuaiset ja valkuaiset erikseen
1,5 dl  maitoa
4 kpl (n. 0,75  dl)  kypsiä passionhedelmiä
200 g  erikoishienoa sokeria

pinnalle

2  munanvalkuaista
1 ¼  dl  erikoishienoa sokeria
0,5 dl  vettä
2  kypsän passionhedelmän sisukset

muuta

erikoisvahvaa alumiinifoliota

 

Aloita vuoan valmistelulla. Vuoraa Ø 25 cm irtopohjavuoasta sekä pohja että seinämät leivinpaperilla. Vedä erikoisvahvasta alumiinifoliosta kolme noin 50 cm pätkää ja aseta ne ristikkäin työtasolle. Laita kakkuvuoka keskelle ja nosta folio ylös vuoan ulkoreunoille niin, että kun kakku paistetaan vesihauteessa, vettä ei pääse liitoskohdista sisään pilaamaan kakkua. Painele folio tiukkaan kiinni.

Kaikkien ainesten tulee olla huoneenlämpöisiä. Halkaise ja tyhjennä passionhedelmät. Niistä pitäisi tulla noin 0,75 dl hedelmämehua (siemenineen). Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset erilleen. Varo ettei yhtään keltuaista joudu valkuaisten joukkoon. Vatkaa ensin valkuaisia niin että ne alkavat vaahdota. Lisää sitten 200 g sokeria vähän kerrallaan, vatkaa vaahto marengiksi ja jätä odottamaan. Laita uuni lämpiämään 140 asteeseen.

Mittaa yhteen kulhoon tuorejuusto sekä voi ja vatkaa ne sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keltuaiset ja vatkaa reippaasti. Lisää sitten maitoa ja passionhedelmää vuorotellen ja sekoita hyvin. Lopuksi kääntele marenkivaahto 3-4 erässä taikinan joukkoon niin että kuohkeus säilyy.

Kaada taikina foliolla paketoituun kakkuvuokaan ja vuoka uuniin syvän uunivuoan päälle. Kaada uunivuoan pohjalle noin 1,5 - 2 cm paksuudelta kiehuvaa vettä ja kypsennä kakkua 140 asteessa 1,5 tuntia, minkä jälkeen sammuta uuni ja anna kakun olla uunissa vielä 15 minuuttia uuninluukku hiukan raollaan.

Pura pois alumiinifoliot, jäähdytä kakku ensin hitaasti huoneenlämpöiseksi ja avaa rengasvuoka. Poista reunapaperit ja jäähdytä kakku jääkaappikylmäksi.

Valmista italialainen marenki. Mittaa kasariin sokeri sekä vesi ja kuumenna seosta 120 –asteiseksi. Vatkaa valkuaisia pehmeäksi vaahdoksi sillä aikaa kun sokeri kiehuu. Sekoita sokeria vain kallistelemalla kasaria. Kun mittari näyttää sokeriliemen olevan oikeassa lämpötilassa, kaada se kapeana nauhana valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan sähkövatkaimella vatkaten. Jatka vatkaamista kunnes vaahto on jäähtynyt ja marenki on sopivan tanakkaa käytettäväksi. Levitä marenki tasaisesti kakun päälle ja viimeistele passionhedelmällä.

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Ihania makuja tuossa:) Itsekin tykkään tehdä pohjattomia juustokakkuja, aina välillä:)

Tuplaespresso kirjoitti...

Tähän passionhedelmä sopii erityisen hyvin.