lauantai 20. marraskuuta 2021

Aussie meat pie


No se nyt on vaan yks pieni lihis... Mutta mikä lihapiirakka. Meat pie from down under, miten paljon johonkin ruokaan voikaan sisältyä merkityksiä. Aussie hand pie on Australian ikoni. Se on yhtä australialaista kuin hotdog tai hampurilainen on amerikkalaista tai paella on espanjalaista. Kun australialainen muuttaa ulkomaille, hän kaipaa näitä samalla tavalla kuin suomalainen kaipaa ruisleipää tai salmiakkia.

Mutta millainen tämä ihmeellinen lihapiirakka sitten on? Ei oikeastaan yhtään ihmeellinen, ison muffinin kokoinen, Australiassa yhtä helppo ostaa ja syödä kuin Suomessa karjalanpiirakka. Aussie meat pie’n pohja on suolaista murotaikinaa ja päällinen voitaikinaa. Tavallisin täyte on jauhelihaa kastikkeessa ja piiras nautitaan ketsupin kanssa. Muitakin täytteitä käytetään yleisesti, kuten lamb & rosemary (lammasta ja rosmariinia), chicken and leek (kanaa ja purjoa), spinach & feta (pinaattia ja fetaa), steak & mushroom (isoja paloja paistia ja sieniä), pork & pepper (possua ja pippuria) jne. Kotioloissa aussit tekevät nämä piiraat valmistaikinasta sekä valmiskastikkeesta, joten minäkin päädyin ostamaan valmiit pakastetaikinat, mutta täytteen kastikkeen tein sentään itse. Jos haluaisi ihan aidon aromin, mausteeksi pitäisi lisätä hiukan Vegemite’a. Kun sitä on vähän vaikea hankkia Suomesta, niin korvikkeeksi käy tavallinen aromisuola – siis jos haluaa.


 

Aussie meat pie / hand pie

(12 piirasta muffinivuokaan)

250 g  naudan jauhelihaa

2 rkl  voita
1  porkkana
1  sellerinvarsi
1  sipuli
1  valkosipulinkynsi
1 rkl  kuivattuja sieniä jauheena
1 dl  punaviiniä
1,5 rkl  vehnäjauhoa
3 rkl  tomaattipyreetä
3 dl  (liha- tai) kanalientä
ripaus sokeria
1 rkl  worcestershirekastiketta
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
ripaus muskottia
(ripaus aromisuolaa)

2 pakettia  pakastettua suolaista piirakkataikinaa (shortcrust pastry)

1 paketti  pakastettua voitaikinaa (puff pastry)

1 kananmuna vatkattuna

ketsuppia

Valmista ensin jauhelihatäyte ja ota taikinat pakasteesta sulamaan. Leikkaa sipuli, valkosipulinkynsi, porkkana sekä sellerinvarsi ihan pieniksi kuutioiksi. Sulata 1 rkl voita kasarissa ja ruskista siinä jauheliha. Siirrä jauheliha odottamaan. Sulata samassa kasarissa se toinen rkl voita ja kuullota siinä ensin porkkana ja selleri, minkä jälkeen lisää sipuli ja viimeksi valkosipuli. Kun nämä alkavat pehmetä, lisää sienijauhe ja kaada kasariin punaviini niin että se possahtaa ja haihtuu lähes saman tien. Lisää ruskistettu jauheliha sekä vehnäjauho ja sekoita hyvin. Lisää sitten tomaattipyree sekä kanaliemi ja keittele muhennosta ihan pienellä lämmöllä 10-15 minuuttia kunnes se hiukan sakenee. Mausta sokerilla, worcestershirekastikkeella, suolalla, mustapippurilla sekä muskotilla. Ja halutessasi vielä aromisuolalla. Jätä jauhelihamuhennos huoneenlämpöön jäähtymään ja ala työstää taikinaa.

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.

Kauli ensin suolainen piirakkataikina 3-4 mm paksuiseksi ja ota siitä rengasmuotilla niin isoja kiekkoja, että ne täyttävät muffinipellin syvennyksistä sekä pohjan että reunat. Painele taikinakiekot tiiviisti muffinipellin koloihin. Jaa täyte tasan piirakkataikinakuppeihin, mutta älä täytä koloja liikaa ettei täyte paistettaessa pursuile ulos. Kauli sitten voitaikinalevyt pituussuuntaan pidemmiksi ja ohuemmiksi ja ota jokaisesta levystä kolme piirakan kannen kokoista palaa. Voitele kananmunalla pohjan näkyvä osa ja painele voitaikinakansi siihen kiinni. Varmista kiinnitys painelemalla reuna haarukalla. Kun kaikki piirakat ovat valmiita, voitele pinta vatkatulla kananmunalla ja pistele taikinaan 4-5 reikää, jotta kuuma ilma pääsee ulos. Taikinaa jää yli, mutta niistä voi samalla tehdä jotain muitakin piiraita ettei tule ruokahävikkiä.

Kypsennä hand pie’t  uunin keskitasolla 180 asteessa noin 20-25 minuuttia kunnes yläpinta on ruskistunut hyvin.

Tarjoile ketsupin kanssa. 

Piiraat säilyvät jääkaapissa muutaman päivän ja ne voi myös pakastaa.



Ei kommentteja: