keskiviikko 17. marraskuuta 2021

Laiskan leipurin limetti-marenkipiiraat


Murotaikinapakaste pelastaa laiskan leipurin, eikä purkillinen lime curd’iakaan ole pahitteeksi. Minikokoiset limetti-marenkipiiraat ovat juuri sopivan kokoisia herkkuja kahvipöytään. Minimuffinivuoassa niitä valmistuu vaikka tusinoittain.


 

Mini limetti-marenkipiiraat

1 pakkaus  murotaikinaa (pakaste 400 g)

     (voit tietenkin tehdä taikinan myös itse)
1 tölkki  lime curdia (tai lemon curdia tai passion curdia tai...)
hienoa merisuolaa

2  munanvalkuaista

1 ¼  dl  erikoishienoa sokeria
0,5 dl  vettä

Sulata murotaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli taikina noin 2-3 mm ohueksi ja ota siitä rengasmuotilla sen kokoisia taikinakiekkoja, jotka sopivat minimuffinivuoan koloihin. Tässä ei tarvita paperivuokia. Painele taikinakiekot tiukkaan minimuffinivuoan koloihin (=noin 2-3 cm isompia kuin syvennyksen halkaisija), laita taikinan päälle pieni pala leivinpaperia ja sen päälle paistopapuja niin paljon kuin koloon mahtuu. Esipaista taikinakuoria 150 asteessa noin 10-12 minuuttia. Poista paperit paistopapuineen ja siirrä kuoret ritilälle jäähtymään. Jäähdytä muffinivuoka, kauli loputkin taikinasta ja tee kuoria sen verran kuin taikinasta suosiolla tulee. Taikina riittää noin 30-35 kuoreen.

Kun taikinakuoret on paistettu ja jäähdytetty, sekoita lime curd notkeaksi ja lusikoi se pursotuspussiin. Leikkaa pussin kärki auki ja pursota jokaiseen murotaikinakuppiin limettitahnaa. Lime curd on sen verran makeaa, että sen päälle kannattaa ihan varovasti ripotella muutama kide hienoa merisuolaa taittamaan liika makeus ja happamuus. Koska murotaikina on hyvin rapeaa, nosta täytetyt murotaikinakupit sopivan kokoiselle tarjottimelle, vedä päälle pari kerrosta tuorekelmua ja anna ainesten tekeytyä keskenään huoneenlämmössä yön yli. Sinä aikana lime curd luovuttaa hiukan kosteudestaan rapeaan murotaikinaan, jolloin tämä pehmenee miellyttävämmäksi haukata.

Mittaa kasariin sokeri sekä vesi ja kuumenna seosta 120 –asteiseksi. Vatkaa valkuaisia pehmeäksi vaahdoksi sillä aikaa kun sokeri kiehuu. Sekoita sokeria vain kallistelemalla kasaria. Kun mittari näyttää sokeriliemen olevan oikeassa lämpötilassa, kaada se kapeana nauhana valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan sähkövatkaimella vatkaten. Jatka vatkaamista kunnes vaahto on jäähtynyt ja marenki on sopivan tanakkaa käytettäväksi. Lusikoi marenki pursotuspussiin, leikkaa pussin kärki auki ja pursota marenkia limettitahnan päälle.

Minileivokset voi viimeistellä valmiilla appelsiini-sitruunaströsselillä, kultajauheella tai vaikka paahtamalla pinta kevyesti kaasupolttimella.

Ei kommentteja: