perjantai 23. heinäkuuta 2021

Kristiinanpäivä 24.7. ja espresso-jäätelökakku


Tämän vuoden naistenviikon viimeinen leivontaresepti on omistettu Kristiinalle, Tiinalle, Kirstille, Kirsille, Kristalle, Kiialle ja Tinjalle. Espresso-jäätelökakussa on kerroksittain kuohkeaa levykakkua sekä helposti vispattavaa, kahvin makuista jäätelömassaa. Ainekset kootaan kahteen pitkään silikoni-kakkuvuokaan ja yön yli pakastuksen jälkeen jäätelökakku tai kaksi on tarjoiltavissa.

Levykakku valmistetaan ensin, sillä sen täytyy jäähtyä kunnolla ennen kuin jäätelökakut kootaan vuokiin. Aineksista riittää kahteen noin 10 x 24 cm vuokaan. Belgialaiset kahvinpapusuklaat löytyivät Hakaniemen hallin kahvipuodista.


 

Espresso-jäätelökakku

kakkulevy

5  munaa
1,5 dl  sokeria
0,5 tl vaniljauutetta
1 dl  vehnäjauhoa
1 dl  perunajauhoa
1 tl  leivinjauhetta
0,5 tl  espressojauhetta

jäätelö

6 dl  vispikermaa
200 g  philadelphia tuorejuustoa
1 tölkki (397 g)  kondensoitua maitoa
1/8 tl  hienoa merisuolaa
3-4 tl  espressojauhetta
5 cl  kahvilikööriä
2  liivatelehteä

100 g  kahvinpapusuklaata

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen ja valmistele uunipelti levittämällä sen pohjalle leivinpaperi. Sekoita keskenään vehnäjauho, perunajauho, leivinjauhe sekä espressojauhe. Vatkaa munat, sokeri ja vaniljauute vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi ja kääntele jauhot munavaahdon joukkoon. Kaada taikina pellille, tasoita ja paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 7-8 minuuttia tai kunnes taikinan pinta on kauniisti ruskistunut. Kun kakkulevy on valmis, nosta se vuoastaan, käännä pintapuoli alaspäin toiselle leivinpaperille ja laita ritilälle jäähtymään. Leikkaa jäähtyneestä kakkulevystä 2 x kolme vuokiin sopivaa levyä.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Rouhi kahvinpapumakeiset karkeasti veitsellä. Vatkaa kuohukerma napakaksi vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa ensin tuorejuusto notkeaksi, minkä jälkeen lisää joukkoon kondensoitu maito, merisuola sekä espressojauhe ja vatkaa kaikki kunnolla sekaisin. Kuumenna kahvilikööri mikrossa, puristele liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liuota liivatteet kahvilikööriin. Sekoita likööri-liivateliuos tuorejuustoseoksen joukkoon ja lopuksi yhdistä kermavaahdon kanssa.


Kokoa jäätelökakut kerroksittain siten, että vuokien pohjalle ensin sentin kerros jäätelömassaa, jonka päälle ripotellaan hiukan kahvisuklaamuruja ja sekoitetaan niin että muruja on tasaisesti. 

Tämän päälle painetaan ensimmäinen kakkulevy siten, että levyn ja vuoan reunojen väliin tulee jäätelömassaa. Sitten seuraava kerros jäätelöä ja toinen kakkulevy, kolmas kerros jäätelömassaa ja päällimmäiseksi kolmas kakkulevy niin että vuokaan ei mahdu enää lisää. Lopuksi vedä kumpikin kakkuvuoka tiukasti tuorekelmun sisään ja pakastimeen.

Tarjottaessa kumoa kakku pitkänmalliseen tarjoiluastiaan ja murustele kahvisuklaata kakun molemmin puolin. Jos pakastunut kakku ei ihan suosiolla heti halua tulla ulos vuoastaan, sitä voi lämmittää mikrossa 5-10 sekuntia.

2 kommenttia:

mummeli kirjoitti...

Upea (ja tarpeeksi helppotekoinen) kakku, sopii hienosti Myrnalle.

Tuplaespresso kirjoitti...

Myrna oli ainoa tarpeeksi arvokkaan näköinen lautanen tälle herkulle :)