perjantai 11. kesäkuuta 2021

Pastel de nata - Raparperi-vaniljaleivokset portugalilaisella twistillä


Vieläkö maistuisi yksi raparperiresepti?

Raparperia puskee maasta jo ihan urakalla. Olen leiponut raparperista kaikenlaisia kakkuja, leivoksia ja piirakoita, mutta en vielä tätä: raparperi-vaniljaleivoksia portugalilaisella twistillä.

Aidon portugalilaisen pastel de nata –leivoksen taikina on tiukalle rullalle kierrettyä voitaikinaa, se painellaan leivosvuokiin, täytetään vaniljakiisselillä ja paistetaan todella kuumassa uunissa lähes mustapilkulliseksi. Muffinivuoka ei ole oikea näiden leipomiseen, mutta se on ”toiseksi paras” koskapa niitä oikean muotoisia vuokia en ole nähnyt myytävän Suomessa ja ne pitäisi tilata ulkomaisesta verkkokaupasta. Turha hankinta muutamaa kokeilua varten? Tai sitten ei...? Varsinaisia pastel de nata -leivoksia en ole blogannut tänne, mutta niistä inspiroituneena leivoin taannoin suolaisen herkun ja täytin voitaikinakupin parsamoussella. Siitä tuli erinomainen suolainen brunssi”leivos”. Tässä uudessa makeassa reseptissä levitin voitaikinakupin pohjalle ohuen kerroksen raparperihilloa ja täytin loput raparperi-vaniljavanukkaalla/kiisselillä. Tulipa todella keväisiä makuja ja herkullisia leivoksia.

Pastel de nata leivotaan aidosta voitaikinasta. Siis kaulitusta voitaikinasta, ei nypitystä eikä sekoitetusta voitaikinasta eikä varsinkaan murotaikinasta. Taikinan voi tehdä itse tai ostaa valmiina. Minä en tee itse. Jostain syystä voitaikinan kauliminen ja kääntäminen jne ei vaan ole minun juttuni. Kaupan taikinoista suosittelen käytettäväksi vain aitoa voitaikinaa. Paitsi tietysti jos haluaa syödä annoksen palmuöljyä. Kaikki muut kaupan valmiit lehti- ja piirakkataikinat sisältävät palmuöljyä.


Leivonnassa kaikella on syynsä ja alussa mainittu voitaikinan kiertäminen rullalle on erittäin hyvin perusteltua. Lehtevä voitaikina kohoaa vain yhteen suuntaan ja jos tuo suunta on väärä, taikina kohotessaan tekee leivoksen pohjasta liian paksun, jolloin pohjan taikina on paiston jälkeen yleensä vielä ihan raaka. Pastel de natan voitaikinan kuuluu levitä sivusuunnassa. Samalla tietysti kun taikinakiekot leikataan pitkästä taikinarullasta kaikki taikina tulee muutenkin kokonaan käytetyksi. Mitään ei mene hukkaan kuten silloin, jos taikinasta otetaan pyöreitä kiekkoja jotka painellaan vuokiin (ja heitetään loppu taikina pois) - tai kuten silloin jos taikina leikataan neliöiksi ja painellaan vuokiin, jolloin taikinan kulmat palavat uunissa ja leivoksista tulee melko rujon näköisiä. Niissä myös taikina väärään suuntaan kohotessaan työntää samalla täytettä ylöspäin, pois vuoasta. Oikein tehdyn pastel de natan tunnistaa leivoksen pohjan spiraalikuviosta.

Aito pastel de nata, made in Portugal

Tällainen leivos on parhaimmillaan nautittuna espressokupillisen (uma bica) kanssa ja se on  juuri sopivan kokoinen tyydyttääkseen pienen (tai vähän isommankin) makeanhimon.


 

Raparperi-vaniljaleivokset portugalilaisella twistillä

(12 kpl)

500 g pakkaus voitaikinaa (pakaste)

3 dl  sokeria

2  raparperinvartta pitkinä suikaleina
3/4 dl  vettä
1 tl  vaniljauutetta
1 kanelitanko
3/4 dl  vehnäjauhoa
1/4 tl  suolaa
3,5 dl  maitoa
6  keltuaista (koko L)

pinnalle tomusokeria

 

Aseta uunin ritilä keskimmäisille kannakkeille, laita uuni lämpiämään 275 asteeseen ja voitele kevyesti muffinivuoan kolot (12 kpl)

Kuumenna kiehuvaksi pienessä kattilassa sokeri, raparperisuikaleet, vesi, vaniljauute sekä kanelitanko. Älä sekoita! Jätä siirappi makuuntumaan ja jäähtymään huoneenlämpöiseksi.

Toisessa kattilassa sekoita maito, vehnäjauho sekä suola huolella keskenään. Kuumenna seosta keskilämmöllä koko ajan sekoitellen noin viiden minuutin ajan kunnes seos on saostunut. Ota seos pois lämmöltä ja anna sen jäähtyä noin 10 minuutin ajan. Kun seos on sopivasti jäähtynyt, vatkaa joukkoon keltuaiset yksi kerrallaan. Lopuksi poista sokerisiirapin joukosta kanelitanko ja raparperisuikaleet. Kaada sokerisiirappi keltuaisvanukkaan joukkoon ja sekoita kunnes massa on täysin tasaista. Siivilöi täyte mittakannuun.

Kauli hiukan kohmeinen voitaikina ohuemmaksi ja leikkaa se kahdeksi keskenään samankokoiseksi nelikulmioksi. Laita taikinat päällekkäin ja rullaa ne tiukaksi kääröksi. Leikkaa käärö 12:ksi samankokoiseksi kiekoksi ja anna niiden pehmetä 5-10 minuuttia. Painele sitten taikinakiekot muffinivuoan koloihin kylmällä vedellä kostutetuin sormin. Paina pohja ohuemmaksi kuin reunat. Annostele taikinakuppeihin pieni lusikallinen raparperihilloa ja täytä kupit vanukasmassalla.

Kypsennä leivokset uunissa 275 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes taikina on kypsää ja vanukasmassan pinnalle on muodostunut todella tummanruskeaksi, melkein mustaksi paahtuneita kohtia. Eri uunit paistavat hiukan eri tavoin, joten tästä ei voi antaa ihan täsmällistä aikaa. Kun leivokset ovat valmiit, jäähdytä ne ja siivilöi tomusokeria pinnalle.                                

Tällaiset leivokset ovat parhaimmillaan hiukan lämpiminä ja leipomispäivänä nautittuna.


3 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Olen syönyt monta pastel de nataa, mutten ole tullut ottaneeksi selkoa miten ne tehdään. Tästä ymmärsin hyvin, oli informatiivinen postaus! :) Pitääpä tutkia, onko kunnollista voitaikinaa kaupoissa saatavilla. Sitäkään en ole koskaan itse tehnyt.

Jael kirjoitti...

Olen syönyt kerran pastel de natan, kun poikani ja silloinen tyttöystävä, nykyinen vaimonsa, toivat Portugalista. En silloin oikein ymmärtänyt mikä niissä on niin vau, mutta raparperilla varmaan tosi vau. Ja kiitos tuosta infosta, tuli taas opittua uutta.

Tuplaespresso kirjoitti...

Pastel de nata on yksi niistä leivonnaisista, jotka pitäisi syödä heti tuoreeltaan. Se on vähän kuin patonki ranskalaisille, paistamista seuraavana päivänä se on jo auttamattomasti vanhaa.