torstai 3. kesäkuuta 2021

Raparperia hilloksi ja jälkiruokaan


Nyt on vähäksi aikaa täydennetty raparperivarastot. Osan varsista keitin hilloksi, osan pakastin ilman sokeria viipaleina ja suikaleina. Kaikille tavoille löytyy käyttöä ruoanlaitossa. Kaikkein helpoin ja nopein tapa valmistaa raparperihillo on keittää raparperiviipaleet hillosokerin ja pienen suolaripauksen kanssa. Valmiin hillon voi tölkittää tai pakastaa.

Kaikessa hillon valmistuksessa ja muussa säilönnässä täytyy aina muistaa käytettävien ainesten tuoreus. Jos raparperia ei kasva omassa kasvimaassa, osta varret irtotavarana jotta voit valita parhaat ja tuoreimmat. Missään tapauksessa en hillon valmistuksessa käyttäisi valmiiksi muovipussiin pakattuja raparperinvarsia, sillä leikkauspintoja katsellessa voi vain arvailla, miten kauan ne ovat matkan varrella hautuneet muovissaan.

Kesänraikas raparperijälkiruoka rakennetaan kerroksittain kermaisesta jogurtista, raparperihillosta, mansikoista ja ihanista suolakaramellipopcorneista. Siinä on yhdessä lasissa makeaa, hapanta, suolaista, pehmeää ja rouskuvaa. Ihan täydellinen ja todella helppo kesäjälkiruoka vaikka juhannuksen ruokapöytään.

 

Kesänraikas raparperijälkiruoka

(neljälle)

 

300 g  maustamatonta jogurttia
1 dl  vispikermaa
1,5 dl  raparperihilloa
noin 250 g  tuoreita, mehustettuja mansikoita
suolakaramellipopcorneja (resepti täällä)

 

Poista mansikoista kannat, leikkaa mansikat pieniksi paloiksi ja laita ne pienen sokerimäärän (3-4 tl) kansssa vähäksi aikaa huoneenlämpöön mehustumaan. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita se jogurtin joukkoon.

Lusikoi laseihin kerroksittain kermajogurttia, raparperihilloa sekä mansikoita. Viimeistele annokset ihanan rouskuvilla suolakaramellipopcorneilla.

 


Helppo raparperihillo

 

1,5 kg  raparperia viipaleina
1 appelsiinin mehu ja raastettu kuori
0,5 tl  hienoa merisuolaa
800 g  hillosokeria

 

Kaada puolen sentin viipaleiksi leikatut raparperit kattilaan, lisää appelsiinimehu sekä kuoriraaste ja ripottele pinnalle suola sekä sokeri. Ravistele kattilaa ja anna ainesten mehustua huoneenlämmössä parin tunnin ajan ennen keittämistä. Valmiissa hillossa suola ei maistu, mutta se tasapainottaa hillon happaman ja makean suhdetta.

Kuumenna ainekset kiehuvaksi ja keitä hillo sokeripakkauksen ohjeen mukaan eli anna hillon kiehua noin 10-15 minuuttia jotta hillosokerin pektiini alkaa toimia ja hillo sakeutuu. Pektiini on luonnollinen aines, vesiliukoinen hiilihydraatti, jota esiintyy kaikissa kasviksissa, erityisesti marjoissa ja hedelmissä. Jäähdytä ja purkita tai pakasta valmis hillo.

 

Hillojen valmistuksesta ja muustakin säilönnästä on paljon hyödyllistä asiaa täällä.

 
Muita, vanhempia raparperihilloreseptejä ovat mausteinen raparperihillo ja tämän blogin reseptin mukaan keitetty raparperi-ananashillo sekä raparperi-appelsiinicurd.

Ei kommentteja: