perjantai 18. kesäkuuta 2021

Kotimaista parsaa cordon bleu


Parsaa ostettaessa täytyy aina tarkistaa parsan leikkauspinnan kunto. Mitä enemmän se on halkeillut, sitä vanhempi, kuivempi ja käyttökelvottomampi parsa on. Nyt kun hyvin lyhyen aikaa on kaupan tuoretta, kotimaista parsaa, se on hintansa arvoista. Vähän kalliimpaa kuin ulkomainen, mutta eipähän tarvinnut katkoa roskiin puolta parsanvarsista. Itse asiassa vajaan sentin leikkaus riitti. Ja se maku! Ihan omaa luokkaansa.

Kun mietin jotain uutta tapaa valmistaa parsat, päätin tehdä ne ”cordon bleu” eli kääriä ne kinkkuun ja gratinoida juustolla. Lisäksi ostin pienen palan lämminsavulohta, joka sopi oikein hyvin tarjottavaksi tällaisten parsojen kanssa.

 

Parsaa ”cordon bleu”

 


500 g  hyvää, tuoretta kotimaista parsaa
(jäävettä)
1 rkl  hyvää oliiviöljyä
1 paketti (80 g)  prosciutto crudoa
hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä
40 g  raastettua gruyere –juustoa
3 rkl  voita
6 rkl  panko korppujauhoa

 


Trimmaa parsoista kuiva osuus pois. Kuumenna isossa kattilassa vettä, lisää siihen hiukan suolaa ja uita parsoja kiehuvassa vedessä noin 20 sekunnin ajan, minkä jälkeen upota ne heti jääveteen.  Nosta parsat jäähtyneinä pois ja taputtele ne kuiviksi. Tämä ”saunasta avantoon” ei ole mitenkään pakollinen vaihe eikä se varsinaisesti kypsennä parsoja, mutta parantaa niiden väriä. Hiukan haalistuneenkin vihreä parsa piristyy kirkkaamman vihreäksi pienen shokkihoidon avulla. Ilmankin toki pärjää.Leikkaa paperinohuet kinkkusiivut niin moneksi suikaleeksi että niitä riittää yksi jokaista parsaa kohden. Voitele oliiviöljyllä uunivuoka, kääräise kinkkusiivu parsan ympäri ja aseta parsat vierekkäin vuokaan. Ripottele pinnalle hiukan suolaa ja mustapippuria myllystä. Ripottele juustoraaste parsoille niin että se peittää kinkku”vyöt”. Sulata voi ja sekoita panko voin joukkoon. Ripottele seos parsoille juustoraasteen päälle. Gratinoi parsoja uunissa 180 asteessa noin 20 minuuttia kunnes juusto on sulanut ja panko hiukan ruskistunut.


 

2 kommenttia:

mummeli kirjoitti...

Hienoa juhlaruokaa, vielä hetken.

Tuplaespresso kirjoitti...

Parsa on parasta mitä nopeammin sen saa pellolta pöytään :)