perjantai 17. heinäkuuta 2020

Granolapallot retkievääksi


Tänä kesänä suositaan kotimaan retkeilyä autolla ja veneellä. Viimeaikaisten uutisten perusteella veneliikenteessä on pienemmät ruuhkat. Paitsi vierasvenesatamissa, jonne kannattaa saapua sopivaan aikaan iltapäivällä kun edelliset yöpyjät ovat jo lähteneet, mutta uudet eivät vielä ole ehtineet tulla. 

Retkelle täytyy aina varata riittävästi niin oikeaa ruokaa kuin pientä hyvääkin. Minulla sattui olemaan purkillinen granolaa, kun olin tehnyt sitä ”vähän runsaan annoksen”. Siltä varalta että se ei sattuisikaan kulumaan lähimmän parin kuukauden aikana, päätin käyttää suurimman osan siitä veneretkievääksi ja pyöritellä granolapalloja eräänlaisiksi "energiapatukoiksi".

Granola itsessään on aika kuivaa, joten siihen piti lisätä sidosaineita, tässä tapauksessa (puoli)kuivattua aprikoosia ja lisäkosteuttajaksi suolakinuskikastiketta jotta massasta saattoi muotoilla palloja. Näistä tulikin oikein kelpo välipaloja. Lopputulos tosin muistutti väriltään ja muodoltaan vähän liikaa lihapullia, joten viimeistelin ne kierittelemällä pallerot tomusokerissa. Silti, kun ajattelee granolan sisältöä, kauraa, pähkinöitä ja kookosta, näistä taisi tulla jopa suorastaan melkein piiloterveellisiä retkikarkkeja. Venereissun nuorimmat totesivat näiden koostumuksen muistuttavan heidän herkkuaan, piparitaikinaa, ja pienet kädet kävivät ahkerasti granolapallopurkissa.

Isokarissa on upeat maisemat

Granolapallot
(40-50 kpl)

1 l granolaa (resepti täällä)
2 pss (400 g) kuivattuja aprikooseja
maun mukaan ripaus piparkakkumaustetta
suolakinuskikastiketta:
                      250 g fariinisokeria
                      200 g kuohukermaa
                      ripaus (noin 0,5 tl) suolaa
tomusokeria

Isokarin majakka on remontissa tämän kesän
Yleiskoneen kutteriin ei mahdu ihan koko annos, joten ainesten määrä täytyy jakaa kahteen osaan, pyöräyttää kutterissa ja vasta sitten sekoittaa kaikki yhteen.

Laita yleiskoneen kutterin kannuun granola ja kuivatut aprikoosti ja käynnistä kone. Pyöritä massaa niin kauan että kutterin terät ovat leikanneet ainekset tasaiseksi muruksi. Lisää hiukan piparkakkumaustetta ja sekoita kunnolla. Kaada ainekset isoon kulhoon.

Valmista suolakinuskikastike. Laita paksupohjaiseen kattilaan fariinisokeri sekä kerma ja keitä niitä keskilämmöllä noin 10 minuuttia kunnes kastike alkaa saostua. Sekoita kastiketta koko ajan äläkä hetkeksikään käännä sille selkääsi. Kiehuva sokeri kuohahtaa liedelle nopeammin kuin huomaakaan. Lopuksi lisää suola, sekoita huolella ja anna kastikkeen jäähtyä hetki. 

Kaada kastiketta granolan päälle ja sekoita niin kauan että massa on tasalaatuista. (Kaikkea kastiketta ei ehkä välttämättä tarvita.) Jos massasta pystyy pyörittelemään pienen pallon ja se pysyy kasassa, seos on sopivaa. Laita kulho sisältöineen puoleksi tunniksi jääkaappiin.

Pyörittele massasta pienen lihapullan kokoisia palloja, laita ne vieri viereen talouspaperilla päällystetylle tarjottimelle ja tarjotin jääkaappiin. Tunnin tai parin kuluttua pyörittele kiinteytyneet pallot tomusokerissa ja siivilöi liika sokeri pois siivilässä ravistamalla. Granolapallot säilyvät ilmatiiviissä rasiassa tarvittaessa ainakin viikon verran.


Ei kommentteja: