Ensimmäiset mustikat kypsyvät
viimeistään parin viikon sisään. Siksipä kaivoin pakkasesta sen viimeisen
viimevuotisen rasian tehdäkseni tilaa uudelle sadolle. Parisataa grammaa mustikoita
ei ole paljon, mutta juuri sopivasti muutamaan rosmariinipannacottaan.
Koska tässä jälkiruoassa on kaksi kerrosta ja
alemman kerroksen täytyy hyytyä ennen seuraavan kerroksen valmistamista,
valmistelut pitää aloittaa vähintään 12 tuntia ennen. Mustikka, sitruuna ja
rosmariini on ihan täydellinen combo. Pannacottana ei kuitenkaan mitään
pikaruokaa.
Mustikka-rosmariini-pannacotta
(6 annosta)
2 dl kuohukermaa
4 dl maitoa
2-3 kokonaista rosmariininoksaa
3 rkl sokeria
1 rkl sitruunamehua
3 liivatelehteä (noin 6 g)
1 sitruunan ohuiksi suikaleiksi veistetty kuori
5 dl vettä
2,5 dl sokeria
150 g + 50 g (pakaste)mustikoita, EI mautonta
pensasmustikkaa!
1 rkl sitruunamehua
2 rkl sokeria
0,5 dl kermaa
2 liivatelehteä (noin 4 g)
Kaada kattilaan maito sekä kerma,
lisää rosmariininoksat ja kuumenna kiehumispisteeseen. Anna sitten jäähtyä
rauhassa niin että rosmariinin maku uuttuu nesteeseen.
Upota liivatelehdet kylmään veteen
pehmenemään viideksi minuutiksi. Siivilöi rosmariinit pois nesteestä, lisää
sokeri sekä sitruunamehu ja lämmitä sen verran että sokeri sulaa. Ota pieneen
kuppiin muutama ruokalusikallinen kermaseosta. Kuumenna se mikrossa, puristele
liivatteista ylimääräinen vesi, sekoita huolella liivateseos kerman joukkoon ja
se edelleen pannacottaseokseen. Jaa sitten rosmariinin makuinen pannacotta
tasan kuuteen pieneen jälkiruokakulhoon ja laita ne jääkaappiin hyytymään.
Laita kattilaan vesi, sokeri ja sitruunan
suikaloitu kuori. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä sitruunankuorisuikaleita 20
minuuttia sokeriliemessä. Jäähdytä liemi ja siivilöi sitten
sitruunanuorisuikaleet kuivahtamaan. Älä heitä pois sitruunaista sokerilientä,
sillä sitä voi käyttää vaikka drinkkien valmistuksessa.
Laita mikronkestävään kulhoon 150 g
mustikkaa, sitruunamehu sekä sokeri ja sekoita. Kuumenna mikrossa lämpimäksi ja
blendaa soseeksi sauvasekoittimella. Jos sose vaikuttaa kovin paksulta, ohenna
sitä sitruuna-sokeriliemellä. Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään
viideksi minuutiksi, kuumenna kerma mikrossa pienessä astiassa, puristele
liivatteista ylimääräinen vesi ja sekoita ne kuuman kerman joukkoon. Sekoita liivatekerma
mustikkasoseeseen. Tasaa mustikkasose hyytyneiden pannacottien päälle ja laita
astiat takaisin jääkaappiin hyytymään vielä muutamiksi tunneiksi.
Tarjottaessa viimeistele mustikoilla,
sokerissa keitetyllä sitruunankuorella ja ihan pienellä rosmariinitöyhdöllä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti