Ribsit tai rimpsut suomalaisittain
ovat olleet grillattua kesäruokaa perheessäni 1960-luvulta alkaen eli ne eivät todellakaan ole mikään uutuusruokalaji 2000-luvun kulinaristeille. Nykymuotoista short ribs -riviä isäni
kutsui patruunavyöksi, koska se hyvinkin muistutti metsästäjien käyttämiä haulikon patruunavöitä. Minä sain jo nuorena kloppina toimia grillimestarina ja niihin aikoihin myös kehittelin hyväksi osoittautuneen ja usein edelleenkin käyttämäni kuivamaustesekoituksen.
Amerikkalaistyyppiset tahmaiset ribsit syntyvät makealla grillikastikkeella sivellen ja koska halusin vaihteeksi erilaisia makuja, valitsin aasialaistyyppisen kastikkeen ja maustamisen.
Amerikkalaistyyppiset tahmaiset ribsit syntyvät makealla grillikastikkeella sivellen ja koska halusin vaihteeksi erilaisia makuja, valitsin aasialaistyyppisen kastikkeen ja maustamisen.
Esikypsennys uunissa varmistaa murean
lopputuloksen, mutta tällä kertaa esikypsensin rimpsuni painekeittimellä. Sen
ansiosta rimpsuista saa nopeasti todella kypsiä ja ihania eikä tarvitse
odotella tuntitolkulla niiden valmistumista.
Tahmaiset grilliribsit
n. 1,5 kg porsaan kylkeä eli ribsejä
Painekeittimeen
2 dl vettä
½ dl omenaviinietikkaa
Pintamausteet eli dry rub
n. 2 tl hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
Sivelykastike
1,5 dl soijakastiketta
0,75 dl miriniä
4 rkl muscovadosokeria
3 rkl juoksevaa hunajaa
1 valkosipulin kynsi raastettuna
3 cm tuoretta inkivääriä raastettuna
Levitä pintamausteseos tasaisesti ribseille ja anna maustua sen aikaa kun valmistat sivelykastikkeen.
Yhdistä kaikki sivelykastikkeen aineet, kiehauta kasarissa ja anna porista hiljaa n.15 minuuttia. Siirrä sivuun odottamaan.
Yhdistä kaikki sivelykastikkeen aineet, kiehauta kasarissa ja anna porista hiljaa n.15 minuuttia. Siirrä sivuun odottamaan.
Aseta ribsit painekeittimeen ritilän
päälle niin, että ne eivät ole kosketuksessa nesteeseen.
Kypsennä täysteholla 15 minuuttia.
Sammuta keitin, anna paineen laskea viitisen minuuttia ja avaa poistoventtiili
polttamatta itseäsi.
Nosta kypsät ribsit tarjottimelle ja
anna jäähtyä rauhassa. Sivele molemmin puolin sivelykastikkeella ennen
grillausta. Kastike sisältää sokeria, joka palaa helposti, joten varo
grillatessasi. Lihahan on jo kypsää, joten tarkoitus on vain ottaa niille
kaunis pinta ja grillin aromit. Voit halutessasi
ripotella niiden päälle paahdettuja seesaminsiemeniä ja hienonnettua kevätsipulin vartta
tarjolle laitettaessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti