maanantai 16. maaliskuuta 2020

Erityisen rapea blinipannukakku ja mateenmätiä, talven viimeiset herkut



Tammikuussa olimme säilöneet pakastimeen ison mateen mädin, kun kukaan ei jaksanut syödä sitä enää herkullisen madekeiton jälkeen. Mutta kuten tiedetään, ruoka ei pakastimessa parane, joten nyt oli korkea aika käyttää se sieltä pois blinien lisukkeena. Blinipannukakku on hyvä keino valmistaa blinit useammalle, jopa 12:lle henkilölle samanaikaisesti ilman että koko keittiö on täynnä käryä, mutta siinä on ongelmansakin. ”Blinin pitää olla hyvin hapatettu, rapsakka päältä ja pehmeän kuohkea sisältä”, M evästi minua ryhtyessäni puuhaamaan blinipannukakkua. Hmmmm...

Pannukakusta sellaisenaan ei tule pinnalta rapeaa. Blinipannari täytyy paistaa tavallaan kahteen kertaan, jotta siihen saadaan oikeanlainen rapsakkuus. Ensin paistetaan tattaripannukakku, joka jäähdytetään. Rapeus syntyy uudelleen lämmitettäessä. Pannarin voi valmistaa hyvissä ajoin, jopa jo edellisenä päivänä ennen uudelleenlämmittämistä ja tarjoilua.

Blinipannukakun päällä oli tällä kertaa ihanan napakkaa alkukauden mateenmätiä (suolaa lisättiin 1,6% mädin painosta), hienonnettua keltasipulia, kermavaahtoa, tillintöyhtöjä sekä rapeaksi pikkelöityä punasipulia ja sitruunamehulla valeltua avokadoa. Rapeaksi pikkelöidyn punasipulin salaisuus on kylmä liemi. Viipaloitu punasipuli sekoitetaan kylmään ”1-2-3” –pikkeliliemeen ja annetaan maustua muutaman vuorokauden ajan. ”1-2-3” on 1 osa etikkaa, 2 osaa sokeria ja 3 osaa vettä, kiehautetaan ja jäähdytetään.




Blinipannukakku

7 dl  maitoa
1 pss  kuivahiivaa
2 tl  sokeria
200 g  tattarijauhoa
200 g  vehnäjauhoa

1 pll (1/3l)  olutta
2 tl  suolaa
4  keltuaista
4  valkuaista
150 g  voisulaa
  
Lämmitä maito 42-asteiseksi, lisää kuivahiiva sekä sokeri ja sekoita. Anna seoksen tekeytyä 20 minuuttia, minkä jälkeen vatkaa joukkoon tattari- ja vehnäjauho. Anna taikinan hapantua huoneenlämmössä 12-24 tuntia. Sekoita välillä pari kertaa ettei taikina vahingossa päätä lähteä käymään jossain kulhon ulkopuolella.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset erikseen. Lisää taikinaan olut, suola sekä keltuaiset ja sekoita huolella. Sulata voi korkeassa astiassa ja kun hera on painunut astian pohjalle, kaada kirkastettu voi toiseen astiaan niin että sulatusastian pohjalle jää noin yhden desilitran verran herapitoista voita. Kirkastettua voita tarvitaan myöhemmin. Jäähdytä heravoi huoneenlämpöiseksi ja vatkaa se taikinan joukkoon. Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi ja sekoita vaahto taikinan joukkoon. Laita korkealaitaisen uunipellin pohjalle iso leivinpaperi ja kaada taikina siihen. Paista pannukakkua 200 asteessa uunin toiseksi alimmalla tasolla 25-30 minuuttia kunnes taikina on kypsää. Jäähdytä pannukakku ja kumoa se ylösalaisin toisen leivinpaperin päälle. Käytä puolet kirkastetusta voista ja voitele sillä pannukakun pohja. Käännä pannukakku takaisin oikeinpäin, leikkaa se 12 palaksi ja voitele palojen pinta lopulla kirkastetulla voilla.

Laita uunipelti uuniin ja uuni lämpiämään 225 –asteiseksi. Kun uuni on lämmennyt, nosta pelti ulos ja molemmin puolin voidellut pannaripalat suoraan kuumalle pellille. Lämmitä paloja 225 asteessa uunin keskitasolla noin 10 minuuttia kunnes ne tuntuvat pinnalta rapeilta. Tarjoile heti sopivien lisukkeiden kanssa. Mädin voi korvata vaikka katkaravuilla.

2 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Voi että, tätä pitäisi kyllä kokeilla! Vuotuiset blinit on jo kärytetty ja syöty, mutta blinipannukakku olisi ihan toinen juttu. :D

Tuplaespresso kirjoitti...

@ CampaSimpukka
Vuotuisten blinien aikaa voi venyttää vaikka Vappuun asti tällä pannukakulla :) Ja ihanaa kun kaikki ruokailijat saavat annoksensa samanaikaisesti.