perjantai 27. maaliskuuta 2020

Rogan Josh - vaihtoehto pääsiäislampaalle?


Rogan Josh on alun perin lähtöisin muinaisesta Persiasta, Kashmirin alueelta. Se on mausteinen pataruoka, jossa pääraaka-aineena on lammas. Rogan tarkoittaa kuumaa tai punaista ja molemmat kuvaavat tätä ruokaa, josh taas tarkoittaa öljyä. Alkuperäinen mausteisuus ja omalla tavallaan kuumuuskin tulee kashmirin chilistä. En ole eläissäni syönyt alkuperäisversiota missään enkä koskaan tule kai syömäänkään. Tämä resepti on laadittu Rick Steinin reseptiä mukaellen ja toivottavasti alkuperäisen ruoan hengen tavoittaen. Jos jollakin on vielä sellainen mielikuva, että lammas tai karitsa maistuvat villalta, niin tämä ruoka viimeistään muuttaa heidän maailmansa.

Olisiko tässä sopivaa vaihtelua pääsiäislampaan resepteihin?


Rogan Josh kashmirilaiseen tapaan

1 kg               karitsan luutonta etuselkää
7 cm              inkiväärin pala
4                    valkosipulin kynttä
1 dl                maustamatonta esim. kreikkalaista jogurttia
1                    kanelitanko
6                    vihreää kardemummapodia
6                    kokonaista neilikkaa
1                    kuivattu peperoncini chili
2 rkl              öljyä paistoon
2                    sipulia suikaloituna
1 tl                kokonaisia mustapippureita rouhittuna
1 tl                korianterinsiemeniä rouhittuna
1 tl                fenkolinsiemeniä rouhittuna
½ tl               muskottipähkinää
1 tl                jeeraa
1 tl                garam masalaa
1 tl                chilijauhetta
1 tl                kurkumaa
1 tl                hienoa merisuolaa
4 rkl              tomaattipyreetä
2 dl                kuumaa vettä

Lisäksi tarjoiluun
                      jogurttia
                      kurkkua
                      korianterin lehtiä


Paloittele karitsa n. 2-3 cm paloihin ja poista paksumpi ”tali” jos sitä on. Ohuet kalvot lähes häviävät kypsennyksen aikana. Laita palat riittävän tilavaan kulhoon. Raasta inkivääri ja valkosipulin kynnet ja sekoita ne jogurttiin. Sekoita jogurtti lihanpalojen joukkoon. Voit tehdä tämän etukäteen mutta ainakin heti aluksi. Jossain neuvotaan marinoimaan yön yli, mutta näinkin makua tulee ihan mukavasti. Kuumenna uuni 170°C.

Hienonna morttelissa korianterin siemenet, fenkolinsiemenet ja mustapippurit. Kuumenna pata liedellä ja paahda siinä hetki kanelia, kardemummaa, neilikkaa ja peperoncinia. Kaada ne mortteliin ja murskaa ne. Lisää niiden joukkoon loput kuivamausteet. Lorauta öljy pataan ja kuullottele sipuleita siinä.  Sekoita joukkoon mausteseos. Lisää myös tomaattipyree. Kuumenna koko ajan samalla sekoittaen. Älä kuitenkaan polta, siirrä vaikka pata sivuun levyltä.

Tässä vaiheessa ovikello saattaa soida ja naapuri tulee kyselemään että mitä ihanuuksia teillä oikein kokataan – on nimittäin niin mahtava tuoksu.

Lisää vesi ja sekoita. Sitten vielä lihat jogurtteineen ja sekoita ne hyvin mausteseokseen. Lihoja ei ole siis tarvis ruskistaa.  Kun neste kiehuu laita kansi päälle ja siirrä pata uuniin. Siellä se saa rauhassa muhia 1,5 tuntia ja vielä puoli tuntia uuni sammutettuna. Tarjoa basmatiriisin, pelkän jogurtin tai kurkkuraidan ja kurkkusuikaleiden kanssa.

Tästä ateriasta jää kiva pieni mausteiden kihelmöinti kielelle, eikä todellakaan maistu villalta.

Ei kommentteja: