tiistai 31. maaliskuuta 2020

Pakastimen tyhjennysviikot, pannuhattu ja vattuhillo


Nyt on meneillään pakastimen tyhjennysviikot. Äidilläni oli aikoinaan nerokas tapa organisoida kellarissaan sijainneen ison arkkupakastimen sisältö. Hänellä oli siellä pienempiä muovikoreja ja koreissa pääosin samansisältöisiä pakasteita. Jokaisen korin laitaan oli sidottu litteä lahjanauha, jonka toinen pää tuli pakastimen ulkopuolelle. Nauhan toisessa päässä oli lappu jossa luki mitä korista löytyy ja nauhaa seuraamalla löysi nopeasti haluamansa pakasteen eikä kantta tarvinnut pitää turhan kauaa avoinna. Siihen pakastimeen ei useinkaan unohtunut mitään toisin kuin kaappipakastimeen, jollainen minulla on. Oma lukunsa ovat pakastimesta ajoittain löytyvät "UFO"t (unidentified frozen object). Ufoja onnistuu välttämään, jos aina muistaa kirjoittaa pakasteen kylkeen mitä se sisältää ja milloin se on pakastettu.

Löytämäni muutama rasia ylivuotisia metsävadelmia eivät kuuluneet sarjaan ”ufo”, mutta päätin keittää ne hilloksi. Samalla sain hyvän syyn paistaa pannuhatun. Pannuhattu on malliltaan tämä ”Dutch baby” eli ”Bismarck pancake” eli sellainen, jonka reunat pullahtavat korkeiksi ja pannukakku muistuttaa ylösalaisin käännettyä baskeria - tai vaikka ufoa, jos niin halutaan. 

Tällä menetelmällä paistetaan myös kuuluisat Yorkshire puddingit, jotka eivät siis ole mitään vanukkaita, vaan pannukakkuja. Royal Society of Chemistry on julkilausumassaan vuonna 2008 määritellyt, että Yorkshire puddingin korkeuden tulee olla vähintään 4 tuumaa tai muutoin se ei ole mikään Yorkshire pudding. RSC:n laatima virallinen resepti löytyy täältä.


Pikainen vattuhillo

2 paino-osaa  pakastevadelmia
1 paino-osa  hillosokeria

Paino-osien suhde voi siis olla esimerkiksi 1 kg vadelmia ja 500 g hillosokeria.
Sulata vadelmat kattilassa ja kuumenna ne kiehuvaksi. Lisää hillosokeri ja keitä seosta hiljaa poreillen noin 15 minuutin ajan välillä sekoitellen jotta hillosokerin pektiini alkaa toimia. Tölkitä hillo heti kuumana.

Enemmän asiaa hillojen valmistamisesta täällä säilönnän abc:ssa.


Pannuhattu

2,5 dl  vehnäjauhoa
ripaus suolaa
2 rkl  sokeria
2  munaa
4 dl  maitoa
1 dl  kermaa
2 rkl  voita

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen ylä-alalämpö.

Sekoita kulhossa jauhot, suola sekä sokeri. Lisää kananmunat ja vatkaa ne jauhojen joukkoon. Lisää maito sekä kerma vähän kerrallaan vatkaten kunnes taikinassa ei ole enää kokkareita. Anna taikinan tekeytyä puolisen tuntia.

Laita voi paloina pyöreään piirakkavuokaan tai valurautapannuun ja vuoka/pannu kuumaan uuniin. Kun voi on sulanut ja ruskistunut, pyöräytä vuokaa niin että voi peittää koko pohjan ja kaada taikina vuokaan. Paista pannuhattua noin 25 minuuttia kunnes reunat ovat komeasti koholla ja pinta kauniin ruskea. Anna pannuhatun jäähtyä vuoassaan ennen tarjoilua.

Kuuma rasva kuuman vuoan pohjalla saa aikaan taikinan reunojen kohoamisen.

2 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Minä kanssa yritän urheasti tyhjätä pakastinta, mutta tuntuu vaan täyttyvän....

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Nanna
Voi kun jossain olisi sellainen lompakko ;)