perjantai 6. maaliskuuta 2020

Maksapihvit - vanhassa vara parempi



Suunnilleen pari kertaa kuukaudessa meillä syödään maksaa. Useimmiten se on seurausta ”mä-en-keksi-mitä-kokkais-tänään” –ongelmasta ja silloin on helppo kipaista hakemassa lähikaupasta pari Saarioisten perinteistä maksalaatikkoa. Valitettavan harvoin tulee paistetuksi oikeita maksapihvejä, niin hyviä kuin ne ovatkin, naudanmaksa, karitsanmaksa, poronmaksa. Sianmaksasta emme erityisemmin pidä.

Joka kerta kun olen yrittänyt etsiä maksapihveille jotain uutta reseptiä, lopputulos on ollut joko katastrofi - tai ainakin melkoinen pettymys. Siispä paistoin viipaloidun naudanmaksan taas ihan samalla, hyväksi koetulla tavalla kuin ennenkin – kevyt jauhotus ja pannulla voissa nätisti roseeksi sisältä. Lisäksi kuohkeaa perunasosetta ja jallupuolukoita.  Herkullinen yhdistelmä. Uutta tässä annoksessa oli pekoni-salviakastike, jota ihan varmasti teen toistekin. Se toimi tosi hyvin paistetun naudanmaksan kanssa.


Naudanmaksapihvit ja kermainen pekoni-salviakastike
(neljälle)

1 paketti (170 g)  Amerikan pekonia
2  punasipulia
1  omena (ei kovin makea lajike)
puoli ruukkua tuoretta salviaa (vain lehdet)
5 cl  jaloviinaa
5 dl  kanalientä
1 dl  kermaa
ripaus mustapippuria myllystä

550 – 600 g  hyvää tuoretta maudanmaksaa
1 dl  vehnäjauhoa
1 tl  suolaa
0,5 tl  hienonnettua valkopippuria
voita paistamiseen


Leikkaa pekoniviipaleet yhdessä nipussa noin sentin paloiksi. Viipaleita ei tarvitse erotella toisistaan, sillä ne kyllä irtoavat toisistaan paistettaessa. Kuori punasipulit ja viipaloi ne. Kuori omena, poista siemenkota ja viipaloi omena. Hienonna salvianlehdet.

Paista Amerikan pekonia kastikekasarissa puuhaarukalla sekoitellen. Kun suurin osa rasvasta on sulanut, lisää sipulit sekä omenaviipaleet ja hauduta miedohkolla lämmöllä noin 20 minuuttia välillä sekoitellen. Sipulin ei tarvitse juurikaan ruskistua. Lisää sitten hienonnettu salvia ja jaloviina, sekoita ja anna nesteen haihtua. Lisää kanaliemi ja hauduta kastiketta puolisen tuntia välillä sekoitellen kunnes nesteen määrä on vähentynyt lähes puoleen. Mausta mustapippurilla ja soseuta kastike sauvasekoittimella. Vähän ennen tarjoilua lisää kerma, sekoita ja kiehauta vielä kerran. Pekonissa on sen verran suolaa, että sitä tuskin tarvitaan lisää.

Sillä välin kun kastike valmistuu, leikkaa maksa noin sentin paksuisiksi viipaleiksi ja poista mahdolliset suonet sekä kalvot. Leikkaa viipaleet muutaman suupalan kokoisiksi ja taputtele ne kuiviksi. Kaada isoon muovipussiin vehnäjauho, suola sekä valkopippuri ja ravista kaikki sekaisin. Lisää maksanpalat, sulje pussi tiiviisti niin että pussiin jää mahdollisiman paljon ilmaa ja ravista kunnes kaikki maksanpalat on jauhottuneet. Kaada palat lautaselle ja ravistele ylimääräinen jauho pois. Kuumenna paistinpannulla voita ja kun kuuma voi on lakannut kuohumasta, ruskista siinä maksanpalat. Älä täytä kerralla koko pannua ja varo paistamasta paria minuuttia kauempaa. Maksan tulee ruskistua kunnolla pinnalta, mutta jäädä sisältä roseeksi. Jos maksa ehtii kypsyä sisältä harmaanruskeaksi, sen maku muuttuu ikävän tunkkaiseksi.


Ei kommentteja: