Lihavartaat ovat ihan niitä perinteisimpiä japanilaisia grillaamalla valmistettavia
ruokia. Vartaat nautitaan välipalana tai vaikka kokonaisena ateriana. Yakitori tarkoittaa kanavarrasta (yaki = grillattu, tori = kana), mutta alkujaan aina lähes
1900-luvun puoliväliin asti grillattaviin vartaisiin käytettiin enemmän possua ja
nautaa tai kanan sisäelimiä, sillä kana oli tuolloin kovin kallista ja kanan lihat käytettiin muihin ruokiin.
Kana teurastetaan ja paloitellaan
huolellisesti, ja palat työnnetään vartaisiin. Kanasta käytetään kaikki, siis myös
sisäelimet, joten Japanissa Yakitori kanavartaassa saattaa edelleen olla myös
kanan maksaa, sydäntä tai kivipiiraa. Yakitorimestari on Japanissa korkealle
arvostettu kokki. Kuten sushimestari tai fugumestari tai sobanuudelimestari,
myös yakitorimestariksi erikoistuminen vie kauan aikaa. Yakitoriin käytettävä
kanakaan ei voi olla mitä tahansa broileria, vaan Wagyu -nautaan verrattavissa
olevaa Jidori –kanaa, joka on saanut JAS-sertifikaatin siksi, että tämän
kanarodun ruokinta ja elinolosuhteet ovat ihan omaa luokkaansa.
Huh, tämän taustoittamisen
jälkeen aloin tuntea itseni tosi pieneksi ja ihan tumpeloksi. Ehkä nimeän nämä
tekeleeni vain vaatimattomasti chicken yakitorin inspiroimiksi broilerivartaiksi…
Yakitori kanavartaat pitäisi kypsentää hiiligrillissä, mutta sattuneesta syystä sellaista ei nyt ollut
käytettävissä, ei edes kaasugrilliä, joten turvauduin seuraavaksi parhaaseen
vaihtoehtoon, ihan tavalliseen grillivastuksella varustettuun uuniin. Tämä
resepti kuuluu siis kategoriaan: älkää tehkö kuten minä teen, vaan kuten minä
sanon. Paitsi että jos näistä suomalaisista markettiaineksista tulee tavallisessa kotiuunissa valmistettuna näin hyviä, miten ihania nämä
olisivatkaan Jidori -kanasta ihan oikean yakitorimestarin hiiligrillissä kypsentäminä?
Chicken Yakitori (n
inspiroimat broilerivartaat)
600
g broilerin reisipaisteja
nippu
kevätsipulia
1
dl soijakastiketta
1
dl miriniä
0,5
dl sakea (tai sherryä)
5
dl hyvää kanalientä
2
rkl fariinisokeria
sormenpään
kokoinen pala tuoretta inkivääriä viipaleina
Aloita
grillivartaista ja kastikkeen eli taren valmistamisesta. Laita ensin puiset
grillivartaat (6 kpl) likoamaan lämpimään veteen jotta ne eivät kärähtäisi
uunissa/grillissä. Ne saavat olla vedessä ainakin puoli tuntia, mielellään
kauemminkin. Laita sitten kattilaan soijakastike, mirin, sake, kanaliemi,
fariinisokeri, inkivääri ohuina viipaleina sekä 2 kevätsipulia pieninä paloina.
Keitä hiljaisella lämmöllä puolisen tuntia tai kunnes seos on redusoitunut
puoleen alkuperäisestä. Siivilöi valmis kastike ja jaa se kahteen pienempään
kulhoon. Toista puolta kastikkeesta käytetään kananpalojen sivelyyn
kypsentämisen aikana ja toinen säästetään aterialle kypsien kananpalojen
dippikastikkeeksi. Näin siksi, että mahdollisten salmonella- tai
kampylobakteerien vuoksi raakaa ja kypsää kanaa ei koskaan tule käsitellä samoilla
välineillä eikä valella samoilla liemillä.
Laita
uuni lämpiämään 200 asteeseen. Leikkaa reisipaistit 18-24:ksi keskenään
suunnilleen samankokoisiksi (suupalan kokoisiksi) paloiksi. Leikkaa
kevätsipuleista 12-18 kpl noin 3-4 cm mittaista palaa. Ota liotetut vartaat
pois vedestä. Yhteen tikkuun varrastetaan kolme tai neljä palaa kanaa ja niiden
väliin kevätsipulia.
Nosta kanavartaat uunivuokaan asetetulle ritilälle ja sivele vartaat kastikkeella molemmin puolin. Kypsennä vartaita uunin keskiosassa 8 minuuttia, käännä vartaat ja kypsennä toiset 8 minuuttia. Sivele vartaat kastikkeella aina kääntäessäsi ne. Laita sitten uunin grillivastus päälle ja aseta vartaat minuutiksi uuniin grillivastuksen alle. Sen jälkeen käännä vartaat vielä kerran, sivele ne kastikkeella,, laita vuoka takaisin uuniin ja grillaa vielä noin parin minuutin ajan kunnes pinta on ruskistunut. Vahdi vartaita ettei grillivastuksen hehku vahingossa polta niitä. Oikealla grillillä valmistusmenetelmä on sama, valele kastikkeella, kääntele ja grillaa kypsiksi, mutta silloin lihan pintaan tulee hienot grilliraidat ja makuun enemmän hiiltyneen maukkaita karsinogeenejä.
Nosta kanavartaat uunivuokaan asetetulle ritilälle ja sivele vartaat kastikkeella molemmin puolin. Kypsennä vartaita uunin keskiosassa 8 minuuttia, käännä vartaat ja kypsennä toiset 8 minuuttia. Sivele vartaat kastikkeella aina kääntäessäsi ne. Laita sitten uunin grillivastus päälle ja aseta vartaat minuutiksi uuniin grillivastuksen alle. Sen jälkeen käännä vartaat vielä kerran, sivele ne kastikkeella,, laita vuoka takaisin uuniin ja grillaa vielä noin parin minuutin ajan kunnes pinta on ruskistunut. Vahdi vartaita ettei grillivastuksen hehku vahingossa polta niitä. Oikealla grillillä valmistusmenetelmä on sama, valele kastikkeella, kääntele ja grillaa kypsiksi, mutta silloin lihan pintaan tulee hienot grilliraidat ja makuun enemmän hiiltyneen maukkaita karsinogeenejä.
Viimeistele
kevätsipulilla ja seesaminsiemenillä. Dippaa kastikkeeseen ja nauti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti