perjantai 4. lokakuuta 2019

Mummo Ankan omenapiirakka


Vaikka tässä ihan viime aikoina on tullut tehdyksi jo parikin erilaista omenareseptiä, syksyllä on ainakin kerran leivottava ihan oikea omenapiirakka. Mummo Ankan omenapiirakassa omenaviipaleet on piilotettu taikinakannen alle, missä ne hautuvat täydellisen kypsiksi. Ken tällaista on maistanut, ei yhtään ihmettele miksi Karhukoplakin karkaa vankilasta vain varastaakseen Mummo Ankan leipoman omenapiirakan.

Täytteeseen kannattaa käyttää eri omenalajikkeita, jos se vain on mahdollista. Toiset saavat mielellään olla hiukan makeampia, toiset happamampia, omppuja jotka kypsyvät hiukan eri tahtiin. Näin osa omenoista pehmenee uunissa lähes täysin ja osaan jää sopivasti puruvastusta ettei piirakasta tule omenasosepiirakkaa. Ohje on Ø 26 cm piirakkavuokaan.


Mummo Ankan omenapiirakka

300 g vehnäjauhoa
300 g suolatonta voita
0,5 tl suolaa
0,5 tl erittäin hienoksi jauhettua kardemummaa
0,5 dl sokeria
1 dl creme fraichea

1,5 - 2 kg omenoita
2 rkl sitruunamehua
1,5 dl sokeria
3 rkl vehnäjauhoa
0,5 tl kanelia
0,5 tl vaniljasokeria

1 keltuainen
1 rkl maitoa


Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen (ylä-alalämpö).

Sekoita kulhossa vehnäjauho, suola, sokeri sekä kardemumma. Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi, lisää se jauhojen joukkoon ja nypi jauhoseos ryynimäiseksi. Tämän voi tehdä myös kutterilla, jolloin taikinan valmistaminen on erityisen nopeaa. Lisää creme fraiche ja sekoita taikina huolella. Jaa taikina kahteen osaan, pyöritä ne palloiksi ja lopuksi litistä niitä hiukan. Jauhota taikinat, kääri ne tuorekelmuun ja laita jääkaappiin tekeytymään noin tunniksi.

Kuori omenat, poista siemenkota ja viipaloi noin puolen sentin siivuiksi. Laita kaikki omenaviipaleet isoon kulhoon ja pirskottele sitruunamehua niiden päälle ettei viipaleet tummu ruskeiksi. Sekoita keskenään sokeri, vehnäjauho, kaneli sekä vaniljasokeri, kaada seos omenaviipaleiden joukkoon ja sekoita käsin kaikki tasaisesti sekaisin.

Ripottele työskentelytasolle vehnäjauhoja, kauli toinen taikinapallo ohueksi levyksi ja nosta se kaulimen avulla piirakkavuokaan. Painele taikina huolella vuoan pohjalle ja reunoille. Täytä vuoka omenaviipaleilla ensin tasaisesti pohjalta ja nostele sitten loput omenaviipaleet ilmavaksi keoksi keskelle vuokaa. Kauli toinen puolikas taikinasta vehnäjauhojen kanssa ohueksi levyksi ja nosta piirakan kanneksi niin että keskiosan korkeus säilyy. Nipistele taikinoiden reunat kiinni toisiinsa ja leikkaa ylimääräinen taikina pois. Ylimäärän voi käyttää piirakan koristeeksi. Minä pyörittelin taikinasta pieniä palloja ja asettelin ne vierekkäin ympäri taikinan reunoja.

Sekoita keskenään keltuainen ja maito, ja voitele piirakan pinta. Leikkaa vielä kansitaikinaan muutama viilto, josta höyry pääsee pois. Paista piirakkaa uunin alatasolla ensin 200 asteessa 20 minuuttia. Nyt kannattaa tarkistaa piirakan väri. Jos piirakan pinta on kovin ruskea, sen voi suojata alumiinifoliolla. Paista sitten toiset 20 minuuttia 200 asteessa ja lopuksi vielä 20 minuuttia 170 asteessa.

Anna piirakan jäähtyä vähintään tunnin ajan ennen tarjoilua. Mummo Ankan omenapiirakka maistuu parhaalta hiukan lämpimänä ja vaniljajäätelön kanssa tarjoiltuna.

3 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Oisinpa nyt Mummo Ankan vieraana!

Leena/Mansikkaheinä kirjoitti...

Vau! Olipa kiva löytää tämä oma lempi-omppupiirakkaohjeeni vuosikymmenten takaa. Alkoi heti suu napsaa ja jauhopeukalot innostua. Onnistuisikohan gluteenittomana?

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Nanna
Äkkiäkös sitä tällaisen pyöräyttää oman pihan ompuista :)

@ Leena/Mansikkaheinä
Tämä on kyllä yksi parhaita omenapiirakoita. En ole gluteenittoman leivonnan asiantuntija, mutta sen olen huomannut että gluteenittomista jauhoista valmistettuna leivonnaisten maku on usein täysin erilainen kuin vehnäjauhoista leivottuna. Eli gluteenittomana se on sitten ihan eri resepti kuin tämä.