maanantai 1. huhtikuuta 2019

Aprillia, syö silliä!


Tänään on Užupisin tasavallan itsenäisyyspäivä. Tämä mikrovaltio sijaitsee Euroopassa melko lähellä omaa maatamme. Nimi käännettynä on suunnilleen ”tois pual jokke” eli joen toisella puolella. Kyseessä ei ole se Turun naapurissa sijaitseva Åbo, johon liikennöidään Föri –nimisellä kevyen liikenteen lautalla Aurajoen yli. Ei, vaan Užupis sijaitsee Liettuan pääkaupungissa Vilnassa. Tarkemmin suuri osa sitä on osa Vilnan vanhaa kaupunkia ja sinne pääsee Vilnia-joen yli siltoja pitkin. Pääsilta on Užupio Undinele. Paikalliset asukkaat julistivat alueen vuonna 1997 itsenäiseksi tasavallaksi nimeltä Užupio Res Publika. Alueella on oma lippu, presidentti, hallitus, epävirallinen valuutta, perustuslaki, kansallislaulu ja noin 12 hengen armeija. Tasavallan perustamista juhlitaan vuosittain 1. huhtikuuta Užupisin päivänä. Perustuslain 38 pykälää ja kolme mottoa löytvvät alueelta seinältä 23 kielelle käännettynä. Sen keskusaukiolla on myös tasavallan symboliksi muodostunut torvea puhaltavaa enkeliä esittävä patsas "Utsupisin Enkeli", jota paikalliset kutsuvat vain Enkeliksi. Sen tekijä on Romas Vilciauskas. Tasavallan toiminta ilmenee pitkälti erilaisina taidehankkeina.

Minulla ei ole tiedossa Užupio Res Publikan kansallisruokaa, joten laitan tähän suomalaista aprillipäivää ja aprillilorua symboloivan sillitahnan reseptin. Tämä maistuu varmasti muulloinkin kuin aprillipäivänä, kun tekee mieli pikku suolapalaa.
Aprillipäivän sillitahna

150 g             matjes silliä
200 g             smetanaa
n.½ dl            ruohosipulia
n.½ dl            salottisipulia
n.½ dl            tilliä
1 rkl               sokeria
1 rkl               Dijon -sinappia
2                    kovaksi keitettyä kananmunaa
                      pikkelöityä punasipulia

Hienonna silli, salotti, ruohosipuli ja tilli sekä keitetyt kananmunat. Sekoita kulhossa smetanan ja sinapin kanssa. Anna makujen tasaantua jääkaapissa seuraavaan päivään. Nauti saaristoleivän tai patongin tai ruisnäkkileivän päällä. Pikkelöity punasipuli sopisi myös hyvin tämän kanssa.


P.S. Užupio ei ole aprillipilaa vaikka koko sen tarina hauskalta kuulostaakin. Lisätietoa löytyy googlaamalla.

Ei kommentteja: