maanantai 8. huhtikuuta 2019

Torta pasqualina on pääsiäisen juhlaruokaaTämän italialaisen perinneherkun juuret juontavat 1400 –luvulle saakka. Lähinnä pääsiäiseksi valmistettuun piirakkaan on käytetty sesongin aineita. Taikinan ohella tärkeimmät ainesosat ovat alun alkaen olleet lehtimangoldi, italiaksi bietola, ja munat. Lehtimangoldia alkoi olla saatavissa pääsiäisen aikaan. Samoin kananmunat olivat kevään raaka-aineita, sillä ympäri vuoden munivat kanat ovat paljon myöhemmällä ajalla jalostettuja kotkottajia. Tässä reseptissä lehtimangoldi on korvattu nykyisin yleisesti käytettävällä pinaatilla, koska lehtimangoldia ei yksinkertaisesti ole meillä saatavana.

Alun perin taikinana on käytetty filotaikinaa. Jonkin tiedon mukaan sitä tuli olla piirakassa 33 kerrosta – 10 pohjalla ja 23 päällä. Nämä 33 kerrosta ovat symboloineet Jeesuksen elinvuosia maan päällä. Nykyohjeissa käytetään joko 2 + 2 tai 4 + 4 filoarkkia. Tässä, kuten useissa muissakin ohjeissa, käytetään pohjalla ja kuoressa lehtitaikinaa. Sitä on helpompi käsitellä ja se leikkautuu siistimmin kuin filotaikina. Tässä käytimme Lidlin Puff Pastry erittäin ohutta lehtitaikinaa. Se on iso levy, kaulimatta sopivan paksua. Jos sitä ei ole saatavilla, kauli tavallinen lehtitaikina mahdollisimman ohueksi.

Valmistimme piirakan Ø 24 cm irtopohjavuokaan. Ennen vanhaan Italiassa piirakkavuoat, joissa tämä ruoka paistettiin, saattoivat olla liian kookkaita kotiuuniiin laitettavaksi. Silloin tapana oli tehdä taikinasta piirakan pinnalle leipojan nimikirjaimet tai muu tunnus. Piirakat paistettiin kylän yhteisuunissa jälkilämmöllä leipien paiston jälkeen ja näin leipojat tunnistivat omansa.

Torta Pasqualina

kuori
3 pkt              lehtitaikinaa (Lidl Puff Pastry)
nokare           voita vuoan voiteluun
1                    muna pinnan voiteluun

täyte
750 g             tuoretta pinaattia
1-2                sipulia
1                    valkosipulinkynsi
2 tl                hienoa merisuolaa
1 tl                muskottipähkinää
½ tl                mustapippuria myllystä
200 g             ricottaa
50 g               parmesaanijuustoa raastettuna
150 g             mozzarellaraastetta
4 + 5              munaa

Ryöppää pinaatit kookkaassa kattilassa, jossa on 3-4 cm vettä pohjalla. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja ryöppää pinaatit vaikkapa kolmessa erässä. Valuta ne lävikössä ja huuhtele kylmällä vedellä. Puristele kaikki ylimääräinen vesi pois jäähtyneistä pinaatinlehdistä. Silppua pinaatit ja poista halutessasi suurimmat lehtiruodit. Siirrä sekoituskulhoon.

Hienonna ja kuullota sipuli. Itse lisään tässä vaiheessa mausteet ja raastetun valkosipulinkynnen.  Kun sipulisekoitus lisätään pinaattimassaan, niin mausteetkin leviävät sinne tasaisesti. Anna seoksen jäähtyä. Siirrä jäähtynyt sipuliseos sekoituskulhoon. Vispaa 4 kananmunaa ja lisää kulhoon. Laita sinne myös ricotta, raastettu parmesaani ja mozzarellaraaste. Sekoita massa huolellisesti.

Laita uuni lämpiämään 190 asteeseen niin että pelti on uunissa sisällä.

Kokoaminen
Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele vuoan reuna. Leikkaa yksi taikinalevy pituussuuntaan kahtia. Reunusta sillä vuoka siten, että kapea kaistale taikinaa menee vuoan pohjan päälle ja loppu taikinasta jää vuoan reunan ulkopuolelle. Leikkaa toisesta taikinalevystä pohjan kokoinen ympyrä ja aseta se vuoan pohjalle.Nostele täyte vuokaan ja levitä se. Painele massaan viisi kuoppaa, joihin kuhunkin rikotaan yksi kananmuna. Kolmannesta taikinalevystä leikataan piirakalle kansi, jonka reuna rypytetään tiiviisti kiinni vuoan reunan ulkopuolella roikkuvan taikinareunan kanssa. Kanteen tehdään myös muutama aukko, joista höyry pääsee poistumaan paiston aikana. 
Voitele pinta kananmunalla ja laita piirakka 190°C:een uuniin kuuman pellin päälle. Paistoaika on uunista riippuen 45 – 60 minuuttia. Ota piirakka ulos uunista kun pinta on kauniisti ruskettunut. Anna jäähtyä rauhassa ennen leikkaamista. Tämän voi tarjota huoneenlämpöisenä ja se on hyvää seuraavanakin päivänä.


2 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Onpa upea piiras! Kiitos myös tuosta Lidlin taikinavinkistä. Täytyy testata.

M kirjoitti...

Kiitos kommentistasi. Taikina on Tuplaespresson löytö :)