keskiviikko 3. huhtikuuta 2019

Pestolohta ja pottumuusia



Viikon kalapäivä oli tällä kertaa lohta, joka on yleensä helppo ja nopea valmistaa. Ettei aina tule laitetuksi samoja vanhoja ruokia, päätettiin kuorruttaa lohi kotitekoisella pestolla ja nauttia se perunasoseen sekä punakaali-porkkanasalaatin kanssa. Tämä kevätsipulilla terästetty punakaali-porkkanasalaatti on siitä käyttökelpoinen, että se on todella yksinkertainen ja sopii lähes minkä tahansa ruoan kanssa. Salaatti maustetaan pelkällä suolalla, mustapippurilla ja ripauksella sokeria, joten se ei ole vetistynyt seuraavanakaan päivänä, jos kaikkea ei jaksaisi syödä kerralla.

Valmista ensin salaatti jotta maut ehtivät tekeytyä.


Punakaali-porkkanasalaatti

noin 150 g  pala punakaalia
noin 150 g  porkkana
3  kevätsipulia

hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
ripaus sokeria

Leikkaa punakaali noin 1,5-2 mm paksuiksi ohuiksi viipaleiksi. Pese porkkana huolella ja raasta se raastimen karkeimmalla terällä. Leikkaa kevätsipulit noin 3 mm viipaleiksi. Yhdistä kaikki ainekset ja sekoita hyvin. Laita kulho jääkaappiin pariksi tunniksi ennen tarjoilua.


Rucola-basilikapesto

60 g  rucolaa
1  ruukku basilikaa (lehdet)
1 dl  pistaasinsydämiä (mieluummin ei suolapaahdettuja)
1,5 dl  raastettua Parmesaania
1 tl  hienoksi raastettua sitruunankuorta
2 tl  hienoa merisuolaa
0,5-1 dl  hyvää oliiviöljyä

Peston voi valmistaa käsin hiertämällä huhmaressa tai sähköisesti monitoimikoneessa. Me teemme sen yleensä jälkimmäisellä tavalla.

Laita kutterin kulhoon rucolan sekä basilikan lehdet sekä pistaasit ja käynnistä kone. Lehdet saavat muusaantua ja pistaasit murskaantua melko pieniksi paloiksi. Lisää sitten parmesaani, sitruunankuori sekä merisuola ja aja ainekset tasaiseksi seokseksi. Lopuksi koneen koko ajan käydessä valuta peston joukkoon oliiviöljyä sen verran, että seoksesta tulee helposti levitettävä, mutta ei valuva.



Pestolohi

noin 600 g ruodotonta ja nahatonta lohta (riittää neljälle)
hienoa merisuolaa
ripaus sokeria
mustapippuria myllystä
puolikas sitruuna
yksi annos pestoa

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.

Ripottele lohelle molemmin puolin mausteet (suola, mustapippuri ja sokeri), aseta lohi uunivuokaan leivinpaperin päälle ja kuorruta kauttaaltaan pestolla.

Kypsennä uunissa 180 asteessa noin 25-30 minuuttia. Tarkista ettei lohi pääse ylikypsymään ja kuivumaan. Kun kala on valmista, ota vuoka uunista ja anna hetken aikaan jäähtyä.

Tarjoile perunasoseen ja hyvän salaatin kanssa. Kuvan keitetyt pavut olivat ihan ok, mutta eivät mitenkään välttämättömiä.


p.s. Oli niin hyvää, että oli ihan pakko santsata…


Ei kommentteja: