perjantai 14. joulukuuta 2018

Punaista soppaa ja pyrstötähtiä



Kevyesti keskellä viikkoa –lounas rakentuu nyt maukkaasta keitosta ja juustoleivistä. Tomaattikeitolle antaa rakennetta pari jauhoista perunaa sekä porkkana, ja mieto punainen chili sekä tilkka kookosmaitoa maustavat kokonaisuuden vähemmän perinteiseksi. Tämän reseptin (tai jotain sinne päin) olen joskus kirjannut muistiin jonkun ulkomaisen ruokakaupan asiakaslehdestä, ei aavistustakaan mistä ja milloin, mutta punaisen kasvissosekeiton väri ja maku sopivat kivasti juuri tähän vuodenaikaan.



Punainen tomaatti-kasvissosekeitto ja juustoleivät

1 rkl ruokaöljyä
1 keskikokoinen punasipuli
1 mieto punainen chili
1 kohtalaisen kokoinen porkkana
400 g tölkki tomaattimurskaa
6 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2 isoa jauhoista perunaa (Rosamunda)
2 dl kookosmaitoa
(suolaa ja mustapippuria myllystä)

1 tölkki creme fraichea

kauraleipää
mozzarellaraastetta

Kuori sipuli ja leikkaa se pienemmiksi paloiksi. Halkaise chili, poista siemenet ja viipaloi se. Kuori porkkana ja leikkaa se sentin viipaleiksi, Kuori perunat ja leikkaa nekin pienemmiksi paloiksi.

Kuumenna kattilassa öljy ja kuullota siinä sipuli. Lisää porkkanaviipaleet sekä chili ja kuullottele niitä öljyssä minuutin ajan. Lisää tomaattimurska, vesi, kasvisliemikuutio sekä perunat ja kuumenna keitto kiehuvaksi. Keitä pienellä lämmöllä niin kauan että porkkanat ja perunat ovat täysin pehmeitä. Lisää sitten kookosmaito, sekoita ja kiehauta vielä kerran. Soseuta keitto täysin sileäksi blenderissä tai sauvasekoittimella ja mausta tarvittaessa suolalla sekä mustapippurilla.


Sillä välin kun keitto kiehuu, ota kauraleivistä paloja piparimuotilla. Ei hätää vaikka leivästä jää ”hukkapaloja”, sillä ne voi käyttää vaikkapa suolaisen leipävanukkaan eli stratan valmistamiseen. Laita leipäpalat uunipellille ja ripottele leipien päälle juustoraastetta. Sulata juusto leipien päälle uunissa 200 asteessa noin 5 minuuttia. Juusto leviää hiukan, joten palat täytyy siistiä veitsellä sitten kun ne ovat hiukan jäähtyneet. Minulla sattui olemaan pari pyrstötähtimuottia, mutta kuviot voi leikata ihan sellaisella piparimuotilla mikä itsestä parhaalta tuntuu.

Annostele keitto lautasille ja tiputtele pinnalle pieniä creme fraiche –tipluja. Nauti juustoleipien kanssa.


Ei kommentteja: