keskiviikko 19. joulukuuta 2018

Pitääkö sen aina olla rosolli?


Voisiko joulupöydän salaatti olla joskus olla jotain muuta kuin perinteinen rosolli? Punaisenkirjava rosolli on ihan kaunis lisä joulun ruokapöydässä, mutta tuntuu kuin sitä ei koskaan osaisi tehdä niin vähän, että kaikki loppuisi viimeistään Tapaninpäivän iltaan mennessä. Rosolli tuntuu nykyisin myös kovasti jakavan mielipiteet. Joku ei voi kuvitellakaan joulupöytää ilman rosollia ja joku muu ei koske siihen tikullakaan. Tämäkään salaatti ei takuuvarmasti kelpaa kaikille, sillä joukossa on sinihomejuustoa ja selleriä. Mutta meille se kelpaa niin joulupöytään kuin ennen joulua lounassalaatiksi.


Uusi joulusalaatti
(tai lounas kahdelle)

puolikas juuriselleri
100 g kevyt creme fraichea
1 rkl juoksevaa hunajaa
suolaa ja mustapippuria myllystä
1 persimoni
1 kiinteä, hapan omena
50 g hyvää sinihomejuustoa (Saint Agur tms)
0,5 dl pekaanipähkinöitä
0,5 dl paahtamattomia pistaasinsydämiä
jääsalaattia ja rucolaa
lehtipersiljaa

Kuori juuriselleri ja leikkaa se juliennesuikaleiksi tai raasta mahdollisimman karkealla terällä. Ryöppää sellerisuikaleita miedosti suolatussa kiehuvassa vedessä noin minuutin tai puolitoista, minkä jälkeen siivilöi sellerit ja jäähdytä ne jäävedellä ja valuta kuivaksi. Sekoita kastike creme fraichesta, hunajasta, suolasta sekä mustapippurista ja yhdistä joukkoon ryöpätty selleri. Leikkaa persimoni paloiksi. Kuori omena ja leikkaa se paloiksi. Murenna sinihomejuusto sormenpään kokoisiksi paloiksi.

Huuhtele salaattivihreät ja tee niistä peti, jonka päälle nostat juuriselleriseosta, persimonia, omenaa, sinihomejuustoa sekä pähkinöitä. Viimeistele salaatti lehtipersiljalla.

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Mieluummin ottaisinkin tuollaisen salaatin rosollin sijaan..

Tuplaespresso kirjoitti...

Tämäkin oli aika jouluinen, koska persimoni on kauden paras hedelmä ja on vaikea kuvitella joulua ilman juustoja ja pähkinöitä :)