lauantai 27. lokakuuta 2018

Halloweenin minttulakuleivokset


Kaikenlaisia härpäkkeitä sitä ihminen keittiöönsä hankkii, kuten shottilasimuotit. Sellaiset silikoniset. Päivän projektin nimi on minttulakritsi, lakritsin makuista kakkutaikinaa ja piparmintun makuista moussetäytettä. Melko makeaa, mutta menköön, viikonlopun lakufestivaalin ja tulevan halloweenin hengessä. Lakritsijauheissa on mielestäni tällaiseen leivonnaiseen liian pistävä maku, joten käytin mausteeksi pehmeämmän makuista Dr Oetkerin lakritsiuutetta.
Trick or treatia kahvipöytään!


Minttulakuleivokset
Wiltonin shottilasimuotteihin
(12-14 leivosta)

lakukakkutaikina
200 g huoneenlämpöistä voita
2 dl sokeria
4 tl lakritsiuutetta (Dr Oetker)
4 munaa (huoneenlämpöisiä)
tosi varovasti mustaa jauhemaista elintarvikeväriä
4 dl vehnäjauhoa
1,5 tl leivinjauhetta
vuokaspray tai voita vuoan voiteluun
täyte
3 dl maitoa
300 g mascarponea
0,5 dl sokeria
2-3 tl piparminttuaromia (Dr Oetker)
3 liivatelehteä


Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen ja voitele vuokien kolot. Laita vuoka/vuoat uunipellille. Sekoita keskenään vehnäjauho ja leivinjauhe. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat voivaahtoon yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten ja sen jälkeen lakritsiuute. Tässä vaiheessa voit sekoittaa joukkoon mustan elintarvikevärin, mutta ole varovainen ja lisää sitä vain vähän ("veitsenkärjellinen") kerrallaan. Varsinkin jauhemusta värjää nopeammin ja vähemmällä kuin uskoisikaan. Kun taikinan väri on riittävän musta, sekoita joukkoon jauho-leivinjauheseos. Siirrä taikina pursotinpussiin ja pursota shottilasimuotin kolot huolella täyteen. Täräytä muottia muutaman kerran että taikina varmasti valuu pohjaan asti ja lopuksi tasoita pinta palettiveitsellä.


Työnnä uunipelti vuokineen uuniin ja kypsennä leivoksia ensin 15 minuuttia. Ota pelti pois uunista, painele hyvin kohonnut taikina vähän tiiviimmin takaisin muottiin (älä välitä vaikka se vähän muusaantuu) ja työnnä uuniin vielä 3-5 minuutiksi. Anna leivosten jäähtyä noin puoli tuntia, minkä jälkeen leikkaa ylimäärä pois palettiveitsellä, ota leivokset ulos muoteistaan ja jätä huoneenlämpöön odottelemaan siksi aikaa kun valmistat täytteen.




Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Ota 1 dl maitoa pieneen kuppiin erikseen, sillä siihen liuotetaan liivate. Sekoita kulhossa mascarpone, sokeri ja loput maidosta.  Lisää piparminttuaromi ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna pienessä kupissa oleva maito (mikrouunissa), purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja liuota ne kuumaan maitoon. Kaada maito-liivateseos täytteen joukkoon ja vatkaa huolella sekaisin. Laita täyte jääkaappiin puoleksi tunniksi hyytymään. Puolen tunnin kuluttua sekoita hyytynyt täyte pehmeäksi vaahdoksi ja siirrä se pursotinpussiin. Pursota täyte lakutaikinakuppehin.



Muuten olisin jättänyt täytteen samalle tasolle mustan taikinareunan kanssa jolloin ne olisivat enemmän muistuttaneet isoja minttulakupaloja, mutta Halloweenin hengessä pursotin vielä huipulle pienet haamut sokeriraesilmineen.


4 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Hienoja :D

Anonyymi kirjoitti...

Wau!
Minttulaku on ihan parasta! Mulla ei ole tuollaisia kakkumuotteja mutta muuten ehdottomasti täytyy kokeilla reseptiä :) Jos tuosta saisi tehtyä täytekakun?

Kanelitytön kakkuparatiisi kirjoitti...

Ihan mahtava idea tehdä näihin vuokiin tällaisia leivoksia! :D

Tuplaespresso kirjoitti...

Kivoja näistä tuli, mutta olihan melkoinen säätäminen että sain maut kohdilleen.