perjantai 19. tammikuuta 2018

Sitruspäärynät ja kinuski-mascarponevaahtoPäärynä sellaisenaan on ihan hyvää, mutta jälkiruokana vielä parempaa keitettynä mausteliemessä ja tarjoiltuna jonkun hyvän kastikkeen kanssa. Punaviinipäärynät on jo niin nähty, että tein päärynöille mausteliemen vaihteeksi sitrushedelmistä. Jälkiruoan kruunaa rouhitut saksanpähkinät sekä kinuskilla maustettu mascarponevaahto. Päärynöiden keittoaika vaihtelee hedelmän kypsyydestä riippuen. Todella kypsä hedelmä on hetkessä valmis, kun taas raaempi päärynä voi vaatia jopa melkein tunnin keittoajan. Nämä päärynät olivat ”syöntikypsiä” jo ostettaessa, mikä on todella harvinaista Suomessa.Sitrusliemessä keitetyt päärynät ja 
kinuski-mascarponevaahto

1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
1 limetin raastettu kuori ja mehu
1 dl Tokaijia tai muuta makeaa jälkiruokaviiniä
200 g sokeria
10 dl vettä
4 päärynää

125 g mascarponea
1 dl kuohukermaa
100 g karamellisoitua kondensoitua maitoa (=dulce de leche)

Laita kattilaan sitrushedelmien raastettu kuori ja mehu. Lisää Tokaiji, sokeri sekä vesi ja kuumenna kiehuvaksi.


Kuori päärynät ja poista niistä siemenkota siten, että päärynä jää muuten ehjäksi. Parhaiten tämä onnistuu palloraudalla tai puolipallon muotoisella 1/2 - 1 tl maustemitalla. Nosta päärynät varovasti kiehuvaan liemeen ja keitä hiljaa poreillen kunnes päärynät tuntuvat pehmeiltä. Keittoaika riippuu päärynän kypsyydestä. Jos käytät erittäin kypsiä hedelmiä, varo etteivät ne vahingossa kiehu tohjoksi.

Kun päärynät ovat valmiit, ota kattila pois lämmöltä ja jäähdytä päärynät liemineen.

Sekoita keskenään mascarpone, kuohukerma sekä kondensoitu maito ja vatkaa ne napakaksi vaahdoksi. Tähän voi käyttää myös jotain muutakin kinuskikastiketta, mutta kun kaapissa sattui olemaan viimeistä käyttöpäivää lähestyvä, heräteostoksena hankittu karamellisoitu kondensoitu maito, päätin sekoittaa sitä mascarponevaahdon joukkoon.

Valuta päärynät ja tarjoile ne kinuski-mascarponevaahdon ja rouhittujen saksanpähkinöiden kanssa. Jos malttaa odottaa seuraavaan päivään, päärynät ovat vieläkin parempia kun ne ovat saaneet rauhassa kylpeä sitrusliemessä. Sitruslientä ei kannata heittää pois, vaan lopuksi sen voi siivilöidä ja käyttää juomana sekoitettuna hiilihapotettuun veteen.


2 kommenttia:

Viikonloppukokki kirjoitti...

Nämä ovat paljon kauniimpia kuin punaviinipäärynät, keväisempiä. Tulisikohan liian sitruksinen, jos laittaisi marinointiliemeen sitruslikööriä?

Tuplaespresso kirjoitti...

Hei Viikonloppukokki. Sitruslikööri voisi toimia tässä oikein hyvin. Sitrukset tuovat muutenkin hyvää energiaa tällaiseen kaamokseen :)