tiistai 9. tammikuuta 2018

Kedgeree, Intiasta Britanniaan



Kedgeree on riisiruoka, mutta ei risotto. Sillä on yhtä vähän tekemistä risoton kanssa kuin aikoinaan kouluruokalan kuivaksi keitettyllä riisi – herne – maissi - paprikaseoksella. Eli ei. Ei! Siis todellakaan EI!!!!! Sen sijaan kedgeree on muuten ihan oivallinen riisiruoka – jos tykkää savukalasta, sillä se on toinen oleellinen osa kedgereetä.

Kedgereen reseptin sanotaan tulleen Britanniaan Intiasta, mutta tiettävästi myös skotit ovat yrittäneet omia tätä, joka on kuulemma erittäin suosittu brittiläinen aamiaisruoka. Suomalaisen näkökulmasta melko tuhti ja voimakkaan makuinen ruoka sopisi tosin paremmin arkilounas- tai päivällisannokseksi. Mutta kuuluuhan englantilaiseen aamiaiseen pekonia, makkaroita, paistettuja perunoita, verivanukasta, papukastiketta ja grillattuja herkkusieniä, joten miksei sitten myös jättiannosta currylla maustettua basmatiriisiä ja savukalaa…

Brittiresepti neuvoo käyttämään sikäläistä suosittua vaaleaa savukalaa eli savustettua koljaa, mutta Suomesta koljaa ei saa yhtään mistään, joten korvasin sen savusiialla. Muuten resepti noudattaa suunnilleen alkuperäisiä aineksia ja valmistusmenetelmiä.


Kedgeree
(neljälle)

320 g basmatiriisiä
5 dl vettä
3 dl kala- tai kanalientä
1 kpl noin puolen kilon savusiika
120 g voita
1 iso sipuli, kuorittuna ja hienonnettuna
1 vihreä mieto chili
3 vihreää kardemummankotaa hiukan murskattuna
1 rkl curryjauhetta
4 (melkein) kovaksi keitettyä kananmunaa
kourallinen tuoretta korianteria
kourallinen tuoretta ruohosipulia
(suolaa)
1 pieni sitruuna leikattuna neljään osaan


Huuhtele basmatiriisi siivilässä juoksevan veden alla ja kaada se kattilaan. Lisää kattilaan kylmää vettä ja liota riisiä välillä sekoitellen noin tunnin ajan ennen keittämistä. Valuta riisi huolella. Kaada kattilaan 5 dl vettä sekä 3 dl kala- tai kanalientä, lisää hiukan suolaa ja kuumenna kiehuvaksi. Kun vesi kiehuu, lisää huuhdellut riisit ja sekoita. Keitä basmatiriisi pakkauksen ohjeen mukaan. Meillä pakkaus antoi keittoajaksi 10 minuuttia. Kun vesi on imeytynyt riisiin, ota kattila pois lämmöltä, laita kansi päälle ja anna riisin hautua vielä noin 5 minuuttia.

Sillä välin kun riisi likoaa/kiehuu/hautuu, esivalmistele muut ainekset.

Keitä kananmunat, jäähdytä ne ja leikkaa pitkittäin halki.

Kuumenna paistinpannulla voi ja kuullota siinä sipuli. Kun sipuli on pehmeää, lisää hienonnettu vihreä chili sekä kardemummankodat ja sekoita pari minuuttia. Lopuksi lisää curryjauhe ja sekoita hyvin.

Ota siiasta nahka pois ja perkaa kala sormenpään kokoisiksi ruodottomiksi paloiksi.

Hienonna tuoreet korianterinlehdet ja ruohosipulit.

Kun riisi on valmista, ota kansi pois ja sekoita riisi pohjia myöten haarukalla, jotta se kuohkeutuu. Maista riisiä ja lisää hiukan suolaa jos on tarpeen. Lisää voissa haudutetut sipulit ja mausteet ja sekoita hyvin. Lisää savusiika, sekoita hyvin ja laita kansi päälle vielä muutaman minuutin ajaksi jotta kala lämpenee.

Jaa kedgeree lautasille ja viimeistele annokset munanpuolikkailla, hienonnetuilla yrteillä ja sitruunaviipaleilla.


Ei kommentteja: