maanantai 29. tammikuuta 2018

Turskafileetä misokastikkeessa



Viikon kalaruoan ainekset löytyivät Ruoholahden K-citymarketista, jossa lienee tällä hetkellä pääkaupunkiseudun ruokakauppojen paras kalatiski (ei ole maksettu mainos). Vinkkejä tänne, jos joku tietää vielä paremman. Kokin laiskuutta on se, että sieltä yhdestä paikasta sai myös kaikki muut ostoslistan tuotteet, kuten mirinin ja misotahnan, vaikka niitä joutuikin vähän aikaa etsimään ennen kuin oikea hylly löytyi. Ainesten määrä keittiön työpöydällä näytti ensin valtavalta, mutta kun ne lopulta olivat lautasella, tässä oli juuri sopiva kahden hengen kala-annos.


Turskafileetä misokastikkeessa

400 g  tuore, nahaton turskan selkäfilee
hiukan suolaa
2 rkl  Sakea
2 rkl  Miriniä
4 rkl  vaalea misotahnaa
1 rkl  soijakastiketta
½ tl  seesamiöljyä

Vispaa keskenään sake, mirin, misotahna, soijakastike sekä seesamiöljy. Hiero hiukan suolaa kalafileeseen, leikkaa filee 2-4 osaan ja laita tiiviisti suljettavaan muovipussiin yhdessä kastikkeen kanssa. Puristele pussia sen verran että kalanpalat peittyvät kokonaan kastikkeeseen. Jätä maustumaan huoneenlämpöön noin tunniksi.

Laita leivinpaperi uunivuoan pohjalle ja aseta kalapalat siihen. Kaada päälle kastike muovipussista. Kypsennä kalaa uunin keskitasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia (riippuu fileen paksuudesta) ja sen jälkeen ylätasolla grillivastuksen alla vielä sen verran, että kalan pinta saa hiukan väriä. (Varo ettei leivinpaperi kärähdä!)


Paksoita, sieniä ja nuudelia

1 rkl  Miriniä
2 rkl  soijakastiketta
1 tl  seesamiöljyä
1 tl  raastettua tuoretta inkivääriä
1  valkosipulinkynsi hienonnettuna
1  pieni linnunsilmächili hienonnettuna

200 g  ruskeita herkkusieniä
400 g  paksoita
3  kevätsipulia
2 rkl  (maapähkinä)öljyä
100 g  pikanuudeleita

kourallinen suolapaahdettuja maapähkinöitä
1  kevätsipuli ohuina viipaleina
kourallinen tuoretta korianteria

Sekoita ensin maustekastike ja jätä se odottamaan. Leikkaa paksoit sentin viipaleiksi. Viipaloi 3 kevätsipulia ja sekoita ne paksoin joukkoon. Leikkaa herkkusienet ohuiksi viipaleiksi. Kypsennä nuudelit ja laita ne odottamaan. Kuumenna wokkipannu tai iso paistinpannu ja laita siihen sieniviipaleet. Hämmennä kunnes sienistä alkaa irrota kosteutta. Lisää öljy (jos ei ole maapähkinäöljyä, käytä ihan tavallista rypsiöljyä) sekä paksoi-kevätsipuliseos ja sekoita hetki. Lisää maustekastike ja sekoittele vielä 3-4 minuuttia kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Lisää joukkoon kypsät nuudelit ja sekoita.

Paksoin juuriosa on aika koristeellisen näköinen ruusuke. Siitä voi jättää ehjäksi viimeiset pari senttiä ja paahtaa pannulla koristeeksi.

Laita lautasille ensin wokattu kasvis-nuudeliseos, sen päälle kala ja viimeistele rouhituilla maapähkinöillä, kevätsipulilla sekä korianterisilpulla. Ja sitten vielä se paksoiruusuke :)


5 kommenttia:

Anne kirjoitti...

Ihana resepti. Miso sopii kyllä kaikkeen. Siitä on tullut suosikki keittiössäni.

Kaura kirjoitti...

Herkullisen näköinen kala-annos. Itse tykkään K-Supermarket Postitalon kalatiskistä. Uudeksi vuodeksi sieltä löytyi todella tuore sushilohi (pelastus, sillä kahdessa muussa lähellä olevassa oli loppu.. tai erittäin hintavaa).

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Anne
Misotahnalla on helppo lisätä makua - hyvää umamia.

@ Kaura
Kiitos vinkistä. Täytyypä joku päivä poiketa Postitalolla. Olen kyllä joskus asioinut siellä, mutta kun ei ole ollut tarvetta kalan ostamiselle, en ole huomannut tsekata paikan kalatiskiä.

Anonyymi kirjoitti...

Voiko Saken korvata jollain? Ohje kuulostaa muuten hyvältä. Olisi tarvetta tehdä myös gluteenittomana.

Tuplaespresso kirjoitti...

Hei Anonyymi
Soijakastiketta saa nykyään gluteenittomana ja
saken voi korvata kuivalla sherryllä.

Hauskoja kokkaushetkiä :)