keskiviikko 3. tammikuuta 2018

Tryffelirisottoa, hummeria ja salviavoitaRuokabloggaajille on helppo keksiä lahjoja. Kaikki ruokaan ja ruoanlaittoon liittyvä on tervetullutta. Saimme joululahjaksi pienen purkin mustia tryffeleitä, joille tietysti piti välittömästi keksiä käyttöä. Sopiva tilaisuus tuli heti uudenvuodenaattona, jolloin meillä on ollut tapana valmistaa hummeria, milloin useammalle vieraalle, milloin vain kahdelle kuten tänä vuonna. Ja mikä sopisikaan riittävän arvokkaasti hummerin seuraksi kuin tryffelirisotto?!


Tryffelirisottoa kahdelle

1 pieni keltasipuli
2 rkl oliiviöljyä
100 g risottoriisiä
1 dl kuivaa valkoviiniä
6 dl kasvislientä
30 g huoneenlämpöistä voita
30 g raastettua parmesaania
10 g raastettua mustaa tryffeliä
(suolaa tarvittaessa)

Sekoita keskenään hienoksi raastetut musta tryffeli, parmesaani sekä huoneenlämpöinen voi. Kuori keltasipuli ja leikkaa se riisinjyvän kokoisiksi kuutioiksi. Kuumenna kattilassa oliiviöljy ja kuullota siinä sipuli. Lisää risottoriisi ja kuullota sitäkin hetken aikaa kuumassa öljyssä. Lisää valkoviini ja anna sen kiehua lähes kuiviin. Lisää 1/3 kasvisliemestä ja anna sen imeytyä riisiin. Lisää toinen kolmasosa kasvislientä ja sekoittele risottoa nuolijalla keittämisen aikana. Kun liemi on imeytynyt, lisää loputkin kasvisliemestä ja keitä risottoa hiljalleen sekoitellen sopivan kypsäksi ”al dente”. Jos risotto tuntuu kuivuvan liikaa, lisää vielä hiukan kasvislientä. Risotto saa olla mieluummin hiukan liian löysää kuin hiukan liian kuivaa. Lopuksi sekoita risoton joukkoon tryffeli-parmesaani-voiseos, lusikoi risotto lautasille ja tarjoile heti. Jos tryffeliä on käytettävissä kovin runsaasti, sitä voi myös sellaisenaan höylätä risoton päälle.

Aseta lautaselle lopuksi hummerinpalat sekä jotain salaattivihreää


Hummeria salviavoissa

1 kohtalaisen kokoinen kypsä hummeri
2 rkl voita
2 rkl tuoreita salvianlehtiä

Perkaa hummeri ja ota tätä ruokaa varten talteen pyrstö sekä suurimmat saksilihat (Kuoret sekä loput hummerinlihat käytetään hummerikeittoon, pastaan tms). Halkaise hummerin pyrstö keskeltä pitkittäin kahtia. Sulata pannulla voi ja lisää siihen hienonnetut salvianlehdet. Aseta pannulle hummerin pyrstöpuolikkaat sekä isot saksilihat ja kuumenna niitä salviavoissa lusikalla valellen. Nauti tryffelirisoton kanssa.


Ei kommentteja: