sunnuntai 24. syyskuuta 2017

Perinteinen Osso Buco naudanpotkasta



Suussa sulavaa lihaa ja pehmeää luuydintä! Tämä herkullinen ruoka on sellaista, jonka voi laittaa täysin valmiiksi ja pakata mukaan vaikka mökille lähtiessä. Perillä tarvitsee vain keittää perunat/riisi/risotto milanese ja kuumentaa osso buco, ja ruoka on nopeasti valmis nälkäiselle joukolle. Lisäksi voi valmistaa pikaisen gremolatan sitruunasta, valkosipulista ja persiljasta. Aikoinaan meillä piti olla aina vähintään 5 potkakiekkoa, koska jokainen aikuinen ja lapsi halusi saada oman ydinluun. Nykyisin kaupoista saa myös pelkkiä ydinluita, joten lihan määrä on paremmin säädeltävissä ja silti kaikki saavat oman luun. Tein tämän taas viidelle ruokailijalle, joten siksi 5 muhkean kokoista potkakiekkoa.



Perinteinen naudan osso buco

5 kpl              naudan potkakiekkoja (1,7 kg)
                      vehnäjauhoja
                      suolaa
                      oliiviöljyä tai kirkastettua voita
2                    sipulia
1                    porkkana
                      voita
5 cm pätkä    purjoa
2                    valkosipulinkynttä
2                    laakerinlehteä
n. 1 tl            kuivattua timjamia
2 tlk              hyvänlaatuisia tölkkitomaatteja kuten esim. San Marzano
(ei perustomaattimurskaa)
hyppysellinen sokeria
1                    tomaattitölkillinen kuumaa vettä
1                    lihaliemikuutio tai –amme)
                      mustapippuria myllystä

Taputtele potkakiekot kuiviksi. Laita kulhoon vehnäjauhoja ja mausta ne suolalla (ja halutessasi myös pippurilla). Kierittele kiekot perusteellisesti jauhosekoituksessa ja kopistele ylimääräinen jauho pois. Ruskista kiekot pannulla oliiviöljyssä tai kirkastetussa voissa ja siirrä ne uunivuokaan odottamaan. Laita samalle pannulle voita ja kuullota siinä kuutioiksi pilkotut sipulit ja porkkana. Lisää sitten hienonnettu valkosipuli ja purjo. Kaada tomaatti pannulle ja ripottele sokeri. VINKKI: Avaa tomaattipurkki ja leikkele tomaatit purkissa liemessään saksilla pienemmiksi, jolloin kaikki on valmista jo pannulle kaadettaessa. Pannulla pilkkominen on hankalampaa. Lisää myös kiehuva vesi ja liemikuutio. Laita sekaan myös timjami ja laakerinlehdet. Kaada seos uunivuokaan ruskistettujen lihojen päälle ja kypsennä 175°C uunissa 3 tuntia. Tarkista maku ja lisää suolaa ja/tai pippuria tarvittaessa.


Ei kommentteja: