Syksyn
paras puolukkapiirakka ei valmistu ihan käden käänteessä, vaan se tarvitsee pari
päivää aikaa makujen kehittymiseen. Ensin puolukat marinoidaan yön yli portviiniliemessä
ja kakun valmistuttua se saa vielä tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään,
mutta hyvää kannattaa odottaa. Ainekset riittävät 24 cm irtopohjavuokaan.
Ihana
puolukkamurupiirakka
2 rkl puolukkamehutiivistettä
3 rkl portviiniä
2 rkl fariinisokeria
6 dl tuoreita puolukoita
taikina
2 munaa
2,5 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoa
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl jauhettua vaniljatankoa
1 dl kermaa
1 dl maitoa
1 dl voisulaa
muruseos
40 g voita
40 g vehnäjauhoa
40 g fariinisokeria
20 g kaurahiutaleita
0,5 tl jauhettua vaniljatankoa
kinuskikastike
1,5 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria
vanilja-hapankermavaahto
2 dl hapatettua kermaa tai 1,5 dl kuohukermaa ja 3 rkl
creme fraichea
2 rkl sokeria
0,5 tl jauhettua vaniljatankoa
(lisäksi pakastekuivattua puolukkaa)
Ihan ensiksi laita puolukat maustumaan
portviini-puolukkamehuseokseen yön yli.
Valmista muruseos laittamalla yleiskoneen kutterin
kulhoon kylmä voi, vehnäjauho, sokeri, kaurahiutaleet sekä vanilja. Pyöräytä
sekoitusta kutteriterällä sen verran, että aineksista muodostuu tasalaatuinen
muruseos. Laita muruseos jääkaappiin odottamaan käyttöä.
Mittaa yhteen kulhoon munat sekä sokeri, ja toiseen
kulhoon vehnäjauhot, leivinjauhe sekä vanilja. Laita kolmanteen astiaan kädenlämpöiset
kerma ja maito sekä jäähtynyt voisula.
Vatkaa munat sokerin kanssa kuohkeaksi, vaaleaksi
vaahdoksi. Sekoita joukkoon vuorotellen vehnäjauhoseosta sekä nestettä kunnes
taikina on valmista.
Voitele/vuoraa leivinpaperilla irtopohjavuoka ja kaada
taikina sinne. Kauho puolukat reikäkauhalla marinointiliemestään ja levitä ne taikinan
päälle. Lopuksi peitä puolukat muruseoksella.
Kypsennä uunin keskiosassa 180 asteessa noin 25-30 minuuttia.
Piirakka on valmis kun taikinaan painettuun tikkuun ei enää tartu taikinaa.
Varo paistamasta liian pitkään ettei piirakka kuivu. Laita jäähtynyt
puolukkamurupiirakka jääkaappiin yön yli, sillä tämä on parhaimmillaan
aikaisintaan seuraavana päivänä, kun kosteus ja maut ovat ehtineet tasaantua.
Valmista kinuskikastike keittämällä kermaa ja
fariinisokeria 5-10 minuuttia kunnes seos sakenee. Vahdi keitosta koko ajan
ettei se yllättäen kuohahda yli. Jäähdytä kinuskikastike ennen käyttöä. Vatkaa
hapatettu kerma (Arla) vaahdoksi sokerin ja jauhetun vaniljan kanssa. Jos
käytettävissä ei ole ”Lempi” hapatettua kermaa, käytä tavallista kuohukermaa ja
lisää siihen vatkaamisen loppuvaiheessa normaalirasvaista (28%) crème fraichea.
Tarjoiltaessa kakku/annospalat kannattaa lämmittää
uunissa tai mikrossa, jolloin maut tulevat esiin paremmin kuin kylmästä
kakunpalasta. Viimeistele annos vaahdotetulla vanilja-hapankermalla,
kinuskikastikkeella ja pakastekuivatulla puolukalla (jos kaupassasi on).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti