Fenkoli
ja kala on ihan parhaita makuyhdistelmiä. Vielä en ole löytänyt sellaista kalaa
tai vedenelävää, jonka kanssa fenkoli ei toimisi. Vuosien varrella on tullut
kokatuksi muun muassa
ja monta
muuta kalaruokaa fenkolin kanssa. Nyt kun kalatiskillä oli ahvenfileet
tarjouksessa, niitä oli ihan pakko ostaa ja samalla pari fenkolia korvaamaan muusi
ja muut perinteiset hiilarit. Lisäksi lautasella oli ei-niin-perinteistä riisiä,
eli kanadalaista erittäin pitkäjyväistä villiriisiä ("intiaaniriisiä", joka ei oikeastaan ole virallisesti riisi, mutta riisin lähisukulainen). Miedosti pähkinäisen
makuisen villiriisin keittoaika on 50-55 minuuttia, joten riisit oli laitettava
kiehumaan ennen mitään muuta. Koska kaikki muut elementit olivat kohtalaisen
mietoja, tomaatticoncasse antoi annokselle sen kaipaaman happamuuden.
Fenkoli-sipulipaistos
2 isoa fenkolia
2 salottisipulia
1 rkl voita
1 rkl hienonnettua tilliä
(1 rkl hienonnettuja fenkolintöyhtöjä)
suolaa ja mustapippuria myllystä
Kesällä kannattaa ostaa fenkolit varsineen ja pakastaa
kaikki töyhdöt antamaan lisämakua ruokiin. Jos fenkolin vihreitä osia ei satu
olemaan käytettävissä, niitä ei tarvitse yrittää korvata millään muulla.
Kuori sipulit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi.
Huuhtele fenkolit ja leikkaa nekin ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna pannulla voi
ja kuullota siinä sipulit ja fenkolit. Seos saa hiukan ruskistuakin. Kun
kasvikset ovat pehmeitä, mausta seos tillillä, fenkolinvihreillä sekä suolalla
ja pippurilla.
Villiriisin
keittäminen
1 litra vettä
0,5 tl karkeaa merisuolaa
125 g (puoli pakettia) kanadalaista villiriisiä
Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää suola sekä
villiriisi. Keitä hiljalleen poreillen 50-55 minuuttia kunnes riisin vaalea
sisus tulee ulos kuoren sisältä. Valuta kypsä riisi siivilässä.
Ja
ne ahvenfileet...
Neljää henkeä varten tarvitaan 600 grammaa
ahvenfileitä, joista leikataan v-viillolla ruotorivi pois. Fileet jauhotetaan
kevyesti ja paistetaan pannulla voissa. Lopuksi fileet maustetaan suolalla,
pippurilla ja tillisilpulla. Siis ei mitään ihmeellistä, mutta ah, niin hyvää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti