Perinteisten
joululeipomusten rinnalle täytyy aina kokeilla jotain uutta. Tällä kertaa se on
pähkinöillä ja karpaloilla maustetuista kekseistä rakennettu pikkuleipäpuu.
Resepti viittaa italialaisiin mantelibiscotteihin, mutta minä jätin näistä
manteliaromin pois kokonaan, sillä kaikki eivät välttämättä ole karvasmantelin
ystäviä. Tästä tuli aika komea kahvipöydän koriste.
Pikkuleipäpuu
10 dl vehnäjauhoa
2 dl mantelijauhoa
4 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
1 tl hienoa merisuolaa
170 g voita
3 dl ruokokidesokeria
5 munaa (koko M)
(1 rkl manteliaromia jos haluaa)
2 dl rouhittuja manteleita
1 dl rouhittuja pistaasinsydämiä
1 dl hienonnettuja kuivattuja karpaloita
lisäksi
tomusokeria
munanvalkuaista tai pikkutilkka vettä
Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe, ruokasooda sekä
suola. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää seoksen joukkoon
munat yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten. (Tässä vaiheessa voi lisätä
manteliaromin jos sellaista haluaa käyttää.) Sekoita jauhoseos taikinaan ja
lopuksi kääntele joukkoon rouhitut mantelit, pistaasit ja karpalot.
Jaa taikina kolmeen osaan ja taputtele niistä
leivinpaperille kolme samanlaista tasaista levyä, jotka hiukan muistuttavat
tasalatvaisen kuusen siluettia. Laita muotoillut taikinapalat uunipellillä puoleksi
tunniksi jääkaappiin tekeytymään. Paista taikinalevyjä ensin 175 asteessa noin
20-25 minuuttia, minkä jälkeen ota ne 15-30 minuutiksi jäähtymään.
Leikkaa levyt sitten noin sentin paksuisiksi viipaleiksi ja laita takaisin uunipellille kyljelleen. Paista paloja 175 asteessa ensin 10 minuuttia, sen jälkeen käännä ne toinen kylki ylöspäin ja paista vielä 10 minuuttia, jolloin palat alkavat muistuttaa korppuja. Anna palojen jäähtyä vähintään pari tuntia ennen kuin alat kokoamaan niistä kuusta.
Leikkaa levyt sitten noin sentin paksuisiksi viipaleiksi ja laita takaisin uunipellille kyljelleen. Paista paloja 175 asteessa ensin 10 minuuttia, sen jälkeen käännä ne toinen kylki ylöspäin ja paista vielä 10 minuuttia, jolloin palat alkavat muistuttaa korppuja. Anna palojen jäähtyä vähintään pari tuntia ennen kuin alat kokoamaan niistä kuusta.
Sekoita tomusokerista ja munanvalkuaisesta tai vedestä paksuhko tahna eli
pikeeri, jolla palat liimataan toisiinsa kiinni. Kaada pikeeri pursotinpussiin
ja leikkaa pussin päähän melko pieni reikä. Laita alustalle ensin kolme
suurinta pikkuleipää kolmion muotoon ja kuorruta ne suurpiirteisesti pikeerillä
niin että sokeri liimaa palat päistään yhteen.
Asettele seuraavaan kerrokseen hiukan pienemmät kolme pikkuleipää kolmiomuotoon niin, että näistä kaikista yhteensä muodostuu eräänlainen kuusisakarainen tähti ja liimaa taas osat yhteen ja kuorruta. Liimaa pikeerillä seuraavat kolme pikkuleipää samoin päin kuin ensimmäinen kerros ja sitä seuraavat kuten toinen kerros jne. Jatka kunnes kaikki palat on käytetty ja viimeistele kuusi pursottamalla siihen sopivasti lisää ”lunta”.
Asettele seuraavaan kerrokseen hiukan pienemmät kolme pikkuleipää kolmiomuotoon niin, että näistä kaikista yhteensä muodostuu eräänlainen kuusisakarainen tähti ja liimaa taas osat yhteen ja kuorruta. Liimaa pikeerillä seuraavat kolme pikkuleipää samoin päin kuin ensimmäinen kerros ja sitä seuraavat kuten toinen kerros jne. Jatka kunnes kaikki palat on käytetty ja viimeistele kuusi pursottamalla siihen sopivasti lisää ”lunta”.
5 kommenttia:
Onpa hauska idea. Hyvät joulut teille sinne!
Hieno!
No nyt on hieno! Jokseenkin uskon, että omastani ei tulisi näin suora ja ryhdikäs, mutta ajattelin kokeilla silti :)
- Kati
Myöhästyneet jouluntoivotukset sinnekin kaikille.
Tätä pikkuleipäpuuta oli tosi kiva tehdä. Onneksi kaikki pikkuleivät eivät mahtuneet puuhun, vaan osa niistä "meni rikki" ja jäi omaan pikkuleipäkulhoon...
Lähetä kommentti