Koska
kaikkia kodinkoneita pitäisi käyttää aika ajoin, kaivoin esiin yläkaapista
crêpes paistolevyn (tai, siis, vielä toistaiseksi yksikätisenä pyysin, että M ottaa sen alas) ja aloin sekoittaa lettutaikinaa. En ollenkaan muistanut,
miten miellyttävä keittiökone paistolevy onkaan: ei käryä, ei liesituulettimen läpitunkevaa hurinaa, vain pino kauniita, ohuita kreppejä.
Kulmakaupassa
oli Mascarpone-tuorejuustoa sekä kauniita, isoja mansikoita ja kaikki muu tätä
jälkiruokaa varten löytyikin omasta kaapista. Olen usein ostanut Bonnen
hedelmäsoseita, koska ne ovat pelkkää soseutettua marjaa tai hedelmää ilman
lisättyä sokeria. Pastöroitu hedelmäsose puolen litran tölkissä sopii hyvin
jogurtin mausteeksi, tai kuten nyt, siitä on helppo valmistaa jälkiruokakastike.
Ohjeesta tulee noin 10 ohuenohutta, mansikoilla ja mascarponekermalla täytettyä kreppiä.
Mansikka-mascarponekrepit
krepit
4 dl vehnäjauhoa
3 munaa
4 dl maitoa
2 dl hiilihapotettua vettä
50 g jäähtynyttä, sulatettua voita
0,5 tl suolaa
täyte
2 dl kuohukermaa
250 g Mascarponea
maun mukaan sokeria
tuoreita mansikoita
mansikkakastike
2,5 dl (Bonne) mansikkasosetta
1 dl sokeria
muruseos
50 g rouhittua pekaanipähkinää
0,5 dl vehnäjauhoa
1 dl kaurahiutaleita
5 rkl sokeria
50 g pehmeää voita
(viimeistelyyn tomusokeria)
Kaada kulhoon vehnäjauhot ja lisää kananmunat. Sekoita
ja lisää maitoa vähän kerrallaan kunnes taikinassa ei enää ole paakkuja. Lisää
loppu maito, suola sekä (vichy tai muuten vaan) hiilihapotettu vesi ja sekoita hyvin.
Anna taikinan tekeytyä noin tunnin ajan ennen paistamista. Lisää taikinaan
voisula, sekoita ja paista ohuita kreppejä. Paistolevyllä kreppiä paistetaan
noin minuutin verran molemmilta puolilta kunnes se tuntuu kypsältä ja pinta on
saanut hiukan väriä. Taikinasta tulee noin 10 kreppiä.
Valmista täyte, kastike sekä muruseos sillä välin kun
taikina tekeytyy. Vatkaa kuohukerma löysähköksi vaahdoksi, lisää siihen
Mascarpone ja sekoita pursotuskelpoiseksi massaksi. Mascarponevaahdon voi makeuttaa
sokerilla. Täytä iso (tai pari pientä) pursotinpussi Mascarponevaahdolla ja
laita jääkaappiin odottelemaan. Leikkaa
mansikat pieniksi paloiksi, ripottele päälle hiukan sokeria ja laita
jääkaappiin odottamaan.
Keitä kattilassa mansikkasoseesta ja sokerista
kastike. Nesteen määrä saa redusoitua lähes puoleen. Sekoittele koko ajan ja
varo ettei kastike kuohahda yli. Jäähdytä kastike. Jos käytössäsi on muovinen annostelupullo,
laita kastike pulloon, sillä siitä kastikkeen saa kaadetuksi lautaselle
kaikkein siisteimmin.
Sekoita kaikki muruseoksen ainekset keskenään, kaada
paistinpannulle ja paahda kohtalaisen miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen kunnes
sokeri on sulanut. Levitä muruseos laakealle lautaselle jäähtymään.
Asettele kreppi työlaudalle, pursota keskelle reunasta
reunaan peukalonpaksuinen vana Mascarponevaahtoa ja ripottele siihen
mansikanpaloja. Kääri kreppi rullalle. Pursota krepin päälle
mansikkakastiketta, ripottele jäähtynyttä muruseosta ja viimeistele
tupsauksella tomusokeria.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti