maanantai 15. helmikuuta 2016

Katkarapu mac & cheese , maukasta maanantaiksi



Mac & cheese, makaroni-juustovuoka, on suosittu ruoka USA:ssa. Pääasiassa hiilareita ja rasvaa, mutta ah, niin maukkaassa muodossa (ja toki tekee myös muotoja, jos sitä syö työkseen). Parantelin reseptiä ”terveellisemmäksi” mm isoilla katkaravuilla ja lopputuloksena oli jotain vielä paljon parempaa kuin esikuvansa. Jos joku vielä miettii päivän ostoslistaa, tästä tulee kohtalaisen helpolla todella maistuvaa ruokaa maanantain piristykseksi. Reseptistä riittää kuudelle normaalinälkäiselle.



Katkarapu mac & cheese

5 dl sarvimakaronia

50 g voita
4 rkl vehnäjauhoja
noin 10 dl maitoa
1 rkl hummerifondia
2 rkl tomaattipyreetä
hiukan sokeria
mustapippuria myllystä
ripaus raastettua sitruunankuorta
100 g mozzarellaraastetta
50 g parmesaaniraastetta
suolaa

hiukan ruokaöljyä vuoan pohjalle
350 - 400 g isoja katkarapuja
4 – 5 vartta hienonnettua kevätsipulia

50 g mozzarellaraastetta

Valmista ensin kastike. Sulata voi kasarissa ja ripottele siihen vehnäjauhot. Sekoita hyvin ja keittele matalalla lämmöllä noin minuutin ajan kunnes jauhot kuohahtavat muutaman kerran. Lisää maito vähän kerrallaan, sekoita koko ajan ja anna kastikkeen saostua ennen kuin taas lisäät maitoa. Mausta kastike hummerifondilla, tomaattipyreellä, ripauksella sokeria sekä mustapippurilla ja sitruunankuoriraasteella. Pidä kastike lämpimänä ja laita uuni lämpiämään 220 asteeseen.

Keitä makaronit reilusti suolatussa vedessä, valuta makaronit ja sekoita joukkoon pikkutilkka ruokaöljyä. Vähän ennen kun makaronit ovat kypsät, sekoita kastikkeen joukkoon juustoraasteet ja mausta suolalla mikäli on tarpeen. Juustoissa on aika paljon suolaa, joten sitä tulee lisätä hyvin varovasti.

Voitele uunivuoka öljyllä ja levitä vuoan pohjalle ohut kerros kastiketta. Kastikkeen päälle tulee 1/3 keitetyistä makaroneista, siihen puolet katkaravuista, hiukan kevätsipulia ja taas kastiketta. Sitten toinen kerros: makaronia, katkarapuja, kevätsipulia ja kastiketta. Viimeinen kerros on pelkkää makaronia ja loput kastikkeesta. Tasoita pinta, ripottele päälle vielä kevätsipulia sekä 50 g mozzarellaraastetta. Paista vuoka 220 asteessa noin 15-20 minuuttia tai kunnes pinta on hiukan ruskistunut.


2 kommenttia:

kati kirjoitti...

Tämä on ihan täydellinen uusi lisä arkiruokien reseptivarastoon! Kiitos!!!!

Tuplaespresso kirjoitti...

On tämä vähän eri makuinen makaronilaatikko eikä edes kovin hankala tehdä. Ja lapset tykkää :)