Kanaa
metsästäjän tapaan ( Pollo alla cacciatore ) on italialainen ruokaklassikko.
Tosin, tuskin metsästäjän vaimo käytti pataansa kanaa vaan todennäköisemmin
jänistä, kania tai metsälintuja, mutta saattoihan siihen pataan joku satunnainen
kanakin päätyä. Tämä on hieman muunneltu ja vähäsen nopeampi versio, joka
soveltuu hyvin tarjouksia metsästävälle cityihmiselle. Kana on korvattu
broilerilla – tarkennettuna: kokonainen ja paloiteltu kana on korvattu
broilerin reisipaisteilla. Reisipaisti on siis broilerin reisiliha ilman luita
ja nahkaa. Toki valmistukseen voi käyttää oikeaa kanaa, kypsennysaika vaan on
huomattavasti pidempi. Myös kokonaisesta pilkotusta broilerista tai
koipi-reisipaloista tulee hyvä pata, tosin kannattaa irrottaa koipi ja reisi
toisistaan. Nahan mukana olo antaa padalle tukevuutta rasvan muodossa, mutta
itse en rakasta padassa sellaista veteläksi kypsynyttä nahkalärpäkettä, joten
nopeus- ja mukavuussyistä siis reisipaisteja. Niissä oleva rasva kyllä päätyy
pataan. Luut tulisi sitä paitsi tietenkin poistaa kypsymisen jälkeen ennen
tarjoilua, jos haluaa syödä siististi pöydässä, ja siihenkin kuluu oma aikansa.
Pavut ovat mukana padassa siksi, että Tuplaespresson on helppoa näin nauttia
kypsä kanapata lisukkeineen yksikätisesti.
Kanapata
metsästäjän tapaan
600 g broilerin
reisipaisteja
vehnäjauhoja
leivitykseen
öljyä
paistoon
n. 100 g pancetta-
tai pekonikuutioita
1 punasipuli
suikaloituna
3 valkosipulin
kynttä viipaloituna
3-4 oksaa tuoretta
rosmariinia, lehdet nypittyinä ja hienonnettuina
1 ruukku lehtipersiljaa
hienonnettuna
1,5 dl kuivaa
valkoviiniä
2 dl kanalientä
1 tlk kuorittuja
tomaatteja tai tomaattimurskaa
1 tlk valkoisia
papuja ( ei tomaattikastikkeessa )
½ pss kevätsipulia
ohuiksi viipaleiksi viipaloituna
muutama tuore
salvianlehti
suolaa
myllystä
mustapippuria
myllystä
Paloittele reisipaistit haluamaasi kokoon, leivitä
palat ja ruskista ne. Siirrä sivuun pannulta ja mausta suolalla ja
mustapippurilla. Laita samalle pannulle pancetta- tai pekonikuutiot ja anna
rasvan sulaa hetki. Minulla ei ollut kuutioitua kumpaakaan, joten käytin
pekoniviipaleita. Rakenteen kannalta kuutiot olisivat olleet parempia, mutta
unohdin ostaa niitä (anteeksi ). Lisää suikaloitu sipuli ja tarvittaessa
tilkka öljyä ja kuullota sipulia hetki, mutta älä anna ruskistua. Kaada
pannulle valkoviini, nosta lämpöä ja anna kiehahtaa noin puoleen. Lisää sitten
tomaatti, kanaliemi ja valkosipuli, hienonnettu rosmariini ja puolet
hienonnetusta lehtipersiljasta. Laita kananpalat takaisin pannulle, sekoita ne
kastikkeeseen ja anna hautua 20 minuuttia. Lisää sitten valutetut pavut ja anna
kypsyä vielä 10 minuuttia. (Miksi ei papuja tomaattikastikkeessa? No siksi,
että olet juuri tehnyt tomaattista kastiketta etkä ehkä halua siihen
purkittajan kastikkeen makua sotkemaan omaasi.) Sillä aikaa kun pata hautuu,
laita toiselle pannulle öljyä ja friteeraa siinä salvianlehdet ja laita ne
talouspaperin päälle valumaan. Tarkista padan maku ja lisää tarvittaessa suolaa
ja mustapippuria. Laita lopuksi pataan loput persiljasta ja hienonnettu kevätsipuli ja nostele ruoka
lautasille. Laita annoksen pinnalle pari-kolme salvianlehteä ja tarjoa vaikka
maalaisleipäviipaleen tai patongin kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti