Picanha
on suosittu osa nautaa erityisesti Brasiliassa. Sitä kutsutaan englanniksi top sirloin cap steakiksi tai rump capiksi. Picanha on kolmionmuotoinen, rasvakerroksen peittämä päällilihas, joka sijaitsee naudan takapaistin
eli pakaran ja ulkofileen takaosan yläpuolella. Se ei ole eläimen liikkumiseen
osallistuva lihas, joten se ei ole sitkeä (leikkauskaavio täällä). Suosittu tapa Etelä-Amerikassa on
tarjota picanha miekan tapaisessa vartaassa kypsennettynä, jolloin
paistiviipale on taivutettu c-kirjaimen malliseksi. Tällaista meille tarjottiin
mm Argentiinassa paikallisessa churrascariassa.
Tätä erittäin maukasta ruhonosaa
ei useinkaan löydä meiltä Suomesta, mutta jos picanhaan sattuu törmäämään,
kannattaa kokeilla. Liha on huomattavasti fileitä edullisempaa ja kaiken
lisäksi maukkaampaa. Sulava rasva maustaa lihaa vielä kypsennyksen aikana.
Picanhaa ei pidä sekoittaa flank steakiin, joka leikataan ihan eri paikasta ruhoa.
Picanhaa ei pidä sekoittaa flank steakiin, joka leikataan ihan eri paikasta ruhoa.
Vaikka yleensä teen tämän grillissä, kypsensin picanhapaistin nyt kokonaisena uunissa. Koska liha itsessään
on erittäin maukas, ja varsinkin sen pintarasva, käytin maustamiseen ainoastaan
karkeaa merisuolaa. Taputtelin paistin kuivaksi ja tein rasvakerrokseen ruudukonmalliset
viillot. Hieroin huoneenlämpöisen picanhan pintaan karkeaa merisuolaa ja
laitoin paistin uunivuokaan merisuolakerroksen päälle.
Uunin lämpötila oli
aluksi 250 astetta ja 10 minuutin kuluttua alensin lämpötilan 180 asteeseen,
jossa paisti sai kypsyä, kunnes lihalämpömittari näytti 55 astetta. Aikaa
kaiken kaikkiaan kului noin 45 minuuttia. Sitten puhdistin suolarakeet pinnalta
ja käärin picanhan pakettiin vetäytymään 15 minuutiksi. Leikkasin siitä ohuita
viipaleita poikkisyin. Se ei ollutkaan ihan niin yksinkertaista, sillä ainakin
minun palassani syyt vaihtoivat suuntaa joten leikkuusuuntaakin piti vaihtaa.
Muita mausteita liha ei kaivannut, ei edes pippuria. Riippuen lisäkkeistä
valkosipulivoi olisi varmasti sopinut tälle lihalle.
Grillaten tähän olisi saanut ihanan tumman pinnan, mutta tehdään se sitten taas kesällä kun pihalla voi grillata.
Grillaten tähän olisi saanut ihanan tumman pinnan, mutta tehdään se sitten taas kesällä kun pihalla voi grillata.
4 kommenttia:
Kiitos tietopläjäyksestä! Pitääkin laittaa korvan taakse ja joskus pyytää tuollainen pala kokeiluun :)
Minä söin viime kuussa picanhaa niin ikään turkulaisessa Canina Aztecassa. Oli kyllä todella hyvää ja mureaa. Pitänee itsekin käydä joku kerta katsomassa josko kauppahallista löytyisi...
Ihmettelin jo mikä eläin on picanha. Taas opittiin jotain uutta.:)
Itsekin tässä oppii jatkuvasti jotain uutta. Pitää vaan aina uskaltaa kokeilla :)
Lähetä kommentti