Tanskalaisesta
ruoasta ei voi puhua mainitsematta punakaalista keitettyä lisuketta, joka sopii
lautaselle yhtä hyvin liha- kuin kalaruoankin höysteeksi. Rødkål on yhtä
tanskalaista kuin smørrebrød tai rød pølse. Samankaltaisia reseptejä on myös
omittu saksalaiseksi, puolalaiseksi, islantilaiseksi ja jopa ruotsalaiseksi
punakaaliksi ja ehkä niillä on joitain hiuksenhienoja eroja – tai sitten ei. Jokaisella
tanskalaisellakin tuntuu olevan hiukan erilainen ohje haudutettuun punakaaliin.
Tässä kuitenkin yksi rødkålin ohje, josta tulee melkolailla sen makuista mitä olen Tanskassa syönyt. Pitääkin seuraavan kerran Tanskassa käydessä ostaa taas iso tölkillinen
sitä aitoa punakaalia.
viikon
kasvis 04/52: punakaali
Tanskalainen haudutettu punakaali
1
iso punakaali ohuina suikaleina (n. 1,2 kg suikaleita)
1
hapahko omena
1
punasipuli
1
rkl voita
1
tl suolaa
2
dl omenamehua
2
dl siideriviinietikkaa
2
dl vettä
1
dl muscovadosokeria
mustapippuria
myllystä
1
dl punaherukkahyytelöä
Kuori
punakaalin päällimmäiset lehdet pois, halkaise kaali ja poista kova kantaosa.
Viipaloi kaali ohuiksi suikaleiksi. Kuori omena ja pilko se pieniksi paloiksi.
Kuori ja viipaloi sipuli.
Lado
kaali, omena ja punasipuli kerroksittain isoon kattilaan. Sekoita kaikki loput
ainekset keskenään ja kaada kaalin päälle. Keitä seosta parin tunnin ajan
välillä sekoitellen kunnes kaali on pehmennyt ja maustunut.
2 kommenttia:
Kuullostaa herkulliselta. Kaali on parasta hyvin haudutettuna. :)
Herkullista ja taitaa kaiken lisäksi olla vielä jopa terveellistä...
Lähetä kommentti