Viikon
hedelmä 32/52: lakka / hilla / suomuurain / lintti / valokki
Rakkaalla
lapsella on monta nimeä, kuten tällä marjalla jota minä kutsun lakaksi.
Erittäin
C- ja E-vitamiinipitoinen lakka sisältää luonnostaan bentsoehappoa (kuten
puolukkakin) ja siksi lakka säilyy hyvin
myös survottuna omassa mehussaan viileässä varastoituna.
Pieni rasiallinen kokonaisia lakkoja kannattaa pakastaa
ihan yksittäin. Näistä saa kauniita koristeita talven jälkiruokiin. Samalla
lakkoja voi soseuttaa siivilän läpi ja pakastaa niitä jääpalamuotissa pieniksi
kerta-annoksiksi.
"Leipäjuustoa
ja lakkoja" on jälkiruoka, jota tyrkytetään kaikille ulkomaisille vieraille. Pahimmillaan tarjoilu voi olla vieraalle hirveä kokemus,
parhaimmillaan se vie kielen mennessään.
Kylmä
leipäjuusto ja sille lusikallinen lakkahilloa, ikävästi narskuvaa omituista kosteaa, mutta silti kuivahkoa juustoa ja
hampaissa rusahtelevia lakankiviä, on sellainen jälkiruoka joka saa monet
ulkomaiset vieraat uskomaan, että Berlusconi ja Chirac olivat sittenkin oikeassa.
Mutta kun leipäjuusto lämmitetään kerman kanssa paistinpannulla tai uunissa sekä tarjoillaan lakkakinuskin ja kokonaisten lakkojen kanssa, lautasella on aivan eri ruokaa. Juuston narskuminenkin on enää vain "pikantti yksityiskohta", josta ruoka muistetaan..
Mutta kun leipäjuusto lämmitetään kerman kanssa paistinpannulla tai uunissa sekä tarjoillaan lakkakinuskin ja kokonaisten lakkojen kanssa, lautasella on aivan eri ruokaa. Juuston narskuminenkin on enää vain "pikantti yksityiskohta", josta ruoka muistetaan..
Lakkakinuski
1
dl paseerattua lakkasosetta
3
cl lakkalikööriä
1
cl konjakkia
1
dl fariinisokeria
0,5
dl kuohukermaa
Sekoita
kaikki ainekset keskenään kattilassa. lämmitä kiehumispisteeseen ja keitä niitä miedolla lämmöllä viitisen
minuuttia jatkuvasti sekoittaen. Seoksen tulee koko ajan hiukan kuplia, mutta
ei varsinaisesti kuohua. Tarjoile kinuski leipäjuuston päällä hiukan jäähtyneenä..
Paistettu leipäjuusto
leipäjuustoa
kermaa
Kuumenna
paistinpannu ja kaada sille kermaa sen verran että pannun pohjalla on noin puolen
sentin kerros kermaa. Kuumenna kerma kiehumispisteeseen ja lisää leipäjuuston
palat. Lusikoi kuumaa kermaa
juustonpalojen päälle ja kuumenna kunnes juusto alkaa hiukan sulaa reunoiltaan.
Kun juusto on sopivasti lämmennyt ja hiukan sulanut, tarjoile se lakkakinuskin
ja tuoreiden lakkojen kanssa.
Lakoilla täytetty
pähkinämarenkitorttu
4
valkuaista
1
tl valkoviinietikkaa
2
dl tomusokeria
2
rkl perunajauhoja
1
dl hienoa hasselpähkinäjauhelmaa
1/2
dl hienoa pistaasipähkinäjauhelmaa
täyte
300
g lakkoja
1
dl sokeria
2
dl kuohukermaa
200
g rasvatonta maitorahkaa
koristeeksi
0,5
dl karkeaksi rouhittuja pistaasipähkinöitä
kokonaisia
lakkoja
Vatkaa
valkuaiset ja valkoviinietikka vaahdoksi. Ripottele sen jälkeen sokeri vaahtoon
koko ajan vatkaten ja vatkaa seos kovaksi vaahdoksi. Lisää lopuksi valkuaisvaahdon
joukkoon perunajauho-pähkinäjauhesekoitus varovasti sekoittaen.
Pursota
massa leivinpaperin päälle sormenpaksuisiksi nauhoiksi vieriviereen 30 cm:n
levyisiksi pellin pituiseksi pohjaksi. Paista pohjaa uunin alaosassa 165
asteessa noin 25 minuuttia siten, että keskusta jää hieman pehmeäksi ja pinta
kuivaksi. Käännä kypsä pohja ylösalaisin puhtaalle leivinpaperille ja poista paistossa
käytetty leivinpaperi. Anna torttupohjan jäähtyä ennen kuin täytät sen.
Sekoita
sokeri ja lakat keskenään ja anna niiden mehustua jääkaapissa tunnin ajan ennen
käyttöä. Vaahdota kerma kovaksi vaahdoksi ja sekoita rahka kermavaahdon joukkoon. Levitä kerma-rahkatäyte
pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele kermatäytteen päälle lakat ja rullaa
pohja kääretortuksi. Koristele pistaasirouheella ja kokonaisilla lakoilla. Anna
vetäytyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan ennen tarjoilua.
2 kommenttia:
Voi mitä herkkuja!:P Leipäjuusto pitää kyllä ehdottomasti lämmittää kerman kanssa, jos sitä aikoo makeaksi jälkiruoaksi tarjota. Ja marenkinen kääretorttu on aivan vastustamaton.:)
...ja lakat kruunaavat melkein minkä tahansa jälkiruoan :)
Lähetä kommentti