Viikon
hedelmä 34/52: kumkvatti
Kumkvatti
on appelsiinin sukuinen, ovaalinmuotoinen pieni hedelmä, joka on mahdollista
syödä kokonaan vaikka ihan sellaisenaan. Pienessä, vain noin 10 grammaa painavassa
hedelmässä on uskomattoman paljon makua. Se on samanaikaisesti makea sekä
kitkerä. Kumkvatti sopii hyvin niin hilloksi kuin jälkiruokien koristeeksi ja
esimerkiksi teen joukossa se on aivan loistava mauste iänikuisen sitruunan
sijaan.
Jääkaapin
hyllyllä nökötti pussi kumkvatteja ja vähän isompi pussillinen aprikooseja,
joista olin aikonut valmistaa marmeladia. Kun kuitenkin parissa blogissa oli
hillon valmistukseen käytetty kesäkurpitsaa, oli ihan pakko käydä kaupassa ja
kokeilla, antaisiko kesäkurpitsa tällaiseen hilloon jotain lisäarvoa.
Kesäkurpitsa maksoi S-marketissa 98 senttiä/kilo, millä hinnalla en voisi
kuvitellakaan alkaa viljellä näitä itse. Kaikki kunnia kuitenkin niille, joiden
piha kukoistaa jos jonkinlaista marjaa, hedelmää ja kasvista. Ja vaikka pidän
paljon kesäkurpitsasta, en ikipäivänä olisi kuvitellut sanovani, että se on
hyvää myös jonkinlaisena hillona, mutta kyllä se vain on. Ainakin näihin
makuihin kesäkurpitsa antoi selittämättömän hyvän lisän. Vanha marmeladiresepti
saa siirtyä historiaan ja tätä laitan varmasti myös ensi vuonna. Tosin M kommentoi,
että hillossa on selvä sivumaku, joka ei siihen kuulu, mutta eiköhän hänkin
siihen totu ;-) Loppujen lopuksi marmeladin päällimmäinen maku on kumkvatti,
kuten pitääkin.
Samalla
kokeiluun pääsi heräteostoksena hankkimani Dr Oetkerin vaniljamylly, joka
osoittautui niinikään loistavaksi hankinnaksi. Helppo käyttää eikä mitään mene
hukkaan.
Tosihyvä paahtoleipämarmeladi
1
kg kuorittua kesäkurpitsaa
500
g aprikooseja
3
limettiä
1
dl vettä
0,5
tl jauhettua vaniljatankoa
250
g kumkvatteja
1300
g sokeria
Pilko
kesäkurpitsat pieniksi paloiksi. Poista aprikooseista kivet ja leikkaa hedelmät
neljään osaan. Raasta limeteistä kuori ja purista mehu. Laita nämä isoon
kattilaan veden ja vaniljan kanssa, keitä kunnes pehmenevät ja soseuta
sauvasekoittimella. Pese kumkvatit, halkaise ne pitkittäin ja leikkaa parin
millin siivuiksi. Poista samalla kaikki siemenet. Lisää kumkvatit ja sokeri
soseen joukkoon, sekoita hyvin ja keitä seosta miedolla lämmöllä noin 1 – 1,5
tuntia kunnes se sakenee marmeladiksi. Tölkitä heti kuumana.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti