Useimmiten
rapupäivällinen menee niin, että ensin syödään ravut ja otetaan tyhjään vatsaan
rapuviiniä sekä snapsia joko ravulle tai sakselle, jotkut jopa saksen ylä- ja
alaosalle kummallekin erikseen. Rapujen kokonaismäärästä riippuen olo on jo
aika hilpeä ja makuaisti melkoisen turtunut siinä vaiheessa kun pitäisi siirtyä
nauttimaan pääruokaa… Siksipä rapupäivällinen kannattaakin aloittaa jollain
muulla kuin ravuilla.
Ravut
ovat rapuja eikä niistä sen enempää. Netti on täynnä näin-askartelet-ravut-auki-ja-syöt-ne-sivistyneesti
-ohjeita, joten sitä on turha täällä kerrata. Pysytään itse resepteissä.
Tämän
vuoden ehdottomasti paras jälkiruoka ravuille on jäädytetty
luumu-portviini-juustokakku, joka valmistetaan etukäteen pakastimeen odottamaan
tarjoilua.
Mikäli
ei halua tarjota rapupäivällisten toiseksi ruoaksi sitä iänikuista pihviä,
kannattaa siirtää rapujuhlat elokuulle. Jos metsästää itse tai on muuten ”hyvää
pataa” jonkun metsästäjän kanssa, alkuun voi tarjota kyyhkyä, jolla jahtikausi
alkaa (10.8.). Hiukan myöhemmin on sorsanmetsästyksen (20.8.) vuoro, joskin
tarhasorsaa saanee nykyään lähes ympärivuotisesti. Sorsan kanssa samana päivänä
alkaa myös karhunmetsästys. Jo ennen metsästyskautta sienet ja kasviksetkin
ovat useimmiten melko varma valinta alkuruoaksi ja ne sentään kuuluvat
päivittäistavarakaupan normaalivalikoimaan.
Juuresgratiinia
ei voi luonnehtia mitenkään erityisen ”hienostuneeksi” ruoaksi samalle
päivälliselle rapujen kanssa, mutta se on käytännöllinen ja maukas. Gratiini
valmistetaan jo edellisenä päivänä, jotta se ehtii rauhassa kiinteytyä eikä
isäntäväen tarvitse stressata keittiössä enää juhlien aikaan. Lisäksi
juuresgratiini alkuruokana ei kilpaile huomioarvosta rapujen kanssa.
Juuresgratiinin
voi valmistaa kinkun kanssa tai ilman ja tarjoilla kantarellien kanssa tai
ilman, riippuen ihan ruokailijoiden mieltymyksistä. Tässä kuitenkin resepti
gratiinille, johon annokseen kuuluu sekä savukinkku että kantarellit ja viimeistelynä puolikuivatut tomaatit..
Savukinkku-juuresgratiinia (ja
sipuli-kantarellipaistosta)
(neljälle)
puolikas
bataatti
3
isoa kiinteää perunaa
2
isoa porkkanaa
isohko
pala juuriselleriä
pienempi
pala palsternakkaa
2
uutta sipulia varsineen tai 1 punasipuli ja 2 kevätsipulia
1
dl silputtua lehtipersiljaa
mustapippuria
suolaa
150
g juustoraastetta
3
dl kermaa
200
g hyvää savukinkkua
voideltu
uunivuoka tai irtopohjavuoka
tarjoiluun kantarellipaistosta ja puolikuivattuja tomaatteja
Juureksia
ja sipulia tulisi olla yhteensä noin kilo sen jälkeen, kun ne on kaikki
kuorittu.
Leikkaa
sipulit pieniksi kuutioiksi ja varret ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa kaikki
juurekset julienne –suikaleiksi tai muuten mahdollisimman karkeaksi raasteeksi.
Sekoita keskenään kerma, mausteet ja juustoraaste. Sekoita isossa kulhossa
sipulit, juuressuikaleet(/raaste), persilja sekä juustoseos hyvin sekaisin. Leikkaa
savukinkku pieniksi paloiksi.
Lusikoi
vuoan pohjalle ensin juuresmassaa ja tasoita se hyvin. Ripottele sen päälle
savukinkkua ja taas uusi kerros juuresmassaa. Vielä kerros savukinkkua,
päällimmäiseksi loput juurekset ja taputtele pinta tasaiseksi.
Kypsennä
uunissa 175 asteessa noin 50-60 minuuttia.
Valmista
gratiini tarjoilua edeltävänä päivänä, jäähdytä ja anna olla yön yli
jääkaapissa painon alla. Juuri ennen tarjoilua leikkaa gratiini terävällä
veitsellä annospaloiksi ja lämmitä nopeasti uunissa 220 asteessa.
Tarjoile
salaatinlehtipediltä sipuli-kantarellipaistoksen ja puolikuivattujen tomaattien
kanssa.
Hauskoja rapujuhlia!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti