(vaikka
vatsa ei kahvia enää kestäkään niin paljon kuin naama vaatisi ja suklaakin tuppaa nykyään kertymään vyötärölle…)
Kahvi
ja suklaa ovat täydellinen makupari. Tässä jälkiruoassa maailmankaikkeus kohtaa, kun jälkiruoan kahvin mausteena valkosuklaan kermaisen pehmeä jang yhdistyy tumman
suklaan voimakkaan kitkerään jiniin :-)
Noh, lässynlässynrunoilut sikseen. Jostain kumman syystä kahvi ja suklaa
toimivat yhdessä paremmin kylmänä kuin lämpimänä. Joku kemisti voisi varmaan
selittää, miksi näin on. Tai ehkä minusta vain tuntuu siltä?
Tuplasuklainen tuplaespressojälkiruoka
tumma kahvikiisseli
2,5
dl vettä
1
dl maitoa
70
g tummaa 70% suklaata
3
rkl sokeria
1,5
rkl espresso pikakahvijauhetta
2
rkl maissitärkkelystä
vaalea kahvimousse
2
dl maitoa
0,5
dl kermaa
3
rkl sokeria
1,5
rkl espresso pikakahvijauhetta
ripaus
jauhettua kardemummaa
80
g valkosuklaata
3
keltuaista
1,5
rkl maissitärkkelystä
0,5
dl kermaa
päälle
kermavaahtoa
tummasuklaarouhetta
ripaus
kahvijauhetta
hiukan
jauhettua kardemummaa
Kaada
kaikki tumman kahvikiisselin ainekset kasariin ja kuumenna seosta koko ajan
sekoittaen kunnes suklaa on sulanut. Ota kasari liedeltä kun maissitärkkelys on
saostanut seoksen kiisseliksi. Anna kiisselin jäähtyä hetken ajan ja kaada se
sitten tasan 4-6 pieneen annosvuokaan. Laita vuoat jääkaappiin muutamaksi tunniksi
ennen kuin teet vaalean kahvimoussen.
Kaada
kasariin maito, kerma, sokeri, espressojauhe, kardemumma sekä valkosuklaa ja
lämmitä seosta koko ajan sekoittaen kunnes valkosuklaa on sulanut. Vatkaa
keltuaiset maissijauhon kanssa vaahdoksi. Lisää hiukan jäähtynyt
kerma-kahvi-suklaaseos joukkoon ja sekoita. Kaada seos siivilän läpi takaisin
kattilaan ja kuumenna koko ajan vatkaten kunnes mousse alkaa saostua. Älä
päästä seosta kiehumaan ettei keltuaiset hyydy munakokkeliksi. Kun mousse on
sopivasti saostunut, nosta kasari jääveteen ja jatka vatkaamista kunnes seos on
jäähtynyt. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita se moussen joukkoon. Kaada mousse
lopuksi annosvuokiin tumman kahvikiisselin päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa
ainakin 4-5 tuntia.
Koristele
tarjoiltaessa kermavaahdolla, tummasuklaarouheella, espressojauheella ja
ripauksella hienoksi jauhettua kardemummaa.
Jos haluaa vähän hifistellä, annoksen voi rakentaa näinkin. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti