Viikon
hedelmä 21/52: Karambola
Karambola,
jota myös tähtihedelmäksi kutsutaan, on hedelmä jonka ulkomuodossa silmä lepää,
mutta jonka maku ja purutuntuma ovat – miten sen nyt kauniisti sanoisi – hieman
erikoiset. Hiukan vihertävän raaka karambola ei maistu oikeastaan miltään tai
ehkä vähäsen omenaisen sitruksiselta, ja kypsän keltaisena sen maku on
jokseenkin omituisen hajuvesimäinen. Haukatessa tuntuu joka tapauksessa kuin
puraisisi raakaa hedelmää. Ehkäpä juuri sen vuoksi karambolaa käytetäänkin
enimmäkseen pelkkänä koristeena paitsi Kaakkois-Aasiassa, missä sitä joskus
yhdistetään suolaisiin ruokiin. Kaikkialla kyllä muistutetaan että karambolaa
voi syödä sellaisenaan, mutta en tiedä ketään joka erityisesti pitäisi
karambolan mausta, eikä näin ollen karambolaresepteihinkään törmää juuri
missään.
Nyt
kun Dansukker vihdoin ja viimein on kuulemma alkanut myydä glukoosisiirappia
Suomenkin markkinoille ja kuluttajille, ajattelin haastaa itseni ja kokeilla,
saisiko karambolasta aikaan yhtään minkäänlaista ruokalajia. Jospa karambolan
maku pääsisi oikeuksiinsa jäätelön muodossa? Jugurttijäätelönä? Siihen tarvitaan glukoosisiirappia. Tähän asti
olen tarvittaessa keittänyt jälkiruokiin tarvittavan glukoosisiirapin itse
glukoosijauheesta ja vedestä, mutta valmis purkkitavara helpottaa ja nopeuttaa
hommaa. Valitettavasti Dansukkerin glukoosisiirappi oli loppu kaikista niistä
kolmesta kaupasta josta sitä kyselin… Jouduin siis taas keittämään oman siirappini.
Olisi ollut mukava päästä vertaamaan viskositeettia…
Mutta
ei hätää. Glukoosijauhepussi löytyi ruokakomerosta. Mittasin kattilaan 1dl
vettä ja 200 g glukoosia ja keittelin niistä siirappia. Muutaman minuutin
keittoaika riittää. Pitää muistaa, että glukoosi ON sokeria ja se kuohahtaa yli
ihan yhtä helposti kuin tavallinen juurikassokerikin. Kannattaa siis vahtia
kattilaa, sekoitella hyvin ja ennen kaikkea olla kääntämättä sille
selkäänsä! Kun siirappi on keitetty, sen pitää saada rauhassa jäähtyä ennen
kuin sitä voi käyttää jälkiruokiin.
Tämä
jäätelö on tehty pakastimessa. Jäätelökoneella se olisi ollut nopeammin
syötävää, mutta silloin pitää muistaa laittaa jäätelökoneen kulho ajoissa jäähtymään.
Kokonaisina soseutettujen hedelmien siemenet näyttävät jäätelön joukossa
nugaamuruilta. Karambolajälkiruoan omaperäinen aromi tuntui kaipaavan jotain
vähintään yhtä outoa seurakseen, joten maustoin kermavaahdon raakalakritsijauheella.
Usko tai älä, mutta se osoittautuikin lopulta lähes täydelliseksi kaveriksi
karambolajugurttijäätelölle. Voisin ihan
tosissani kuvitella valmistavani karambolaa toisenkin kerran, juuri tällä
tavalla.
(edit: kysyjälle tiedoksi, että ainakin tätä laatua lakritsijauhetta myydään Stockalla)
(edit: kysyjälle tiedoksi, että ainakin tätä laatua lakritsijauhetta myydään Stockalla)
Karambolajugurttijäätelö
1
dl kuohukermaa
150
g turkkilaista jugurttia (10%)
50
g muscovadosokeria
100
g glukoosisiirappia (yllä olevan ohjeen mukaan)
3
karambolaa
Lisää
kulhoon kaikki muut aineet paitsi hedelmät ja vatkaa seosta sähkövatkaimella kunnes
se alkaa vaahtoutua. Huuhtele ja pilko karambolat, soseuta ne blenderissä tai
sauvasekoittimella ja sekoita ne huolella jäätelömassan joukkoon. Laita seos pakastimeen
jähmettymään (tai tee jäätelökoneella). Ota tunnin, parin kuluttua ulos
pakastimesta, vispaa uudelleen sähkövatkaimella sekaisin ja laita takaisin
pakastumaan. Tee sama vielä siitä parin tunnin kuluttua ja seuraavana päivänä
jäätelö on sopivasti pakastunut syötäväksi.
Lakritsikermavaahto
1
dl kuohukermaa
2
rkl sokeria
0,5
tl raakalakritsijauhetta
Kaada
kerma kulhoon ja vatkaa kunnes se alkaa vaahtoutua. Lisää sokeri ja
lakritsijauhe ja vatkaa keskikovaksi vaahdoksi.
Tarjoile
karambolajäätelö lakritsikermavaahdon kanssa ja laita koristeeksi vielä yksi
pieni sitruunamelissan lehti. (Kuvissa on mintunlehtiä, mutta minttu dominoi liikaa, kun taas sitruunamelissa toimii makumaailmaltaan paremmin.)
3 kommenttia:
Jännää. En ole minäkään kuullut, että kukaan olisi karambolan makua ja rakennetta ylistänyt.
Meillä on yleensä laitettu jätskiin ja sorbettiin hunajaa tavallisen sokerin lisäksi.
Just katselin karamboloita marketissa tällä viikolla,niitä kasvatetaan täällä.Mutta olen aina pitänyt niitä vain juomien koristeena korkeintaan enkä ole vaivautunut kokeilemaan.Kiva tietää että niistä on muuksikin:)
@ Luimupupu
Hunaja on hyvää, mutta se antaa selvästi oman makunsa ruokiin. Glukoosisiirappi on suht neutraalin makuista eikä ihan niin makeaa kuin tavallinen sokeri tai siirappi :)
@ Jael
Keittiössä tarvitaan mausteiden lisäksi pieni annos luovaa hulluutta, että lähtee edes kokeilemaan tällaista :)
Lähetä kommentti