sunnuntai 25. toukokuuta 2025

Viime hetken pikkuleivät kevään juhliin


Tuntuuko, että vielä jotain ihan pientä voisi leipoa kevään juhlapöytään? Ehkä muutamia helppotekoisia pikkuleipiä? Maukkaita, mutta ei liian tavallisia?

Unelmapikkuleivät maustetaan piparmintulla, maapähkinävoipikkuleipiin tarvitaan vain kolme ainesta, suolakaramelli-marenkipikkuleivät valmistuvat yön yli jäähtyvässä uunissa ja vaniljaiset murokeksit paistetaan vohveliraudalla. Kannattaa ehkä tehdä kaksin- tai jopa kolminkertaisia annoksia?...

 


 

Unelmat   (piparminttu-unelmat)

(noin 16-18 kpl)

 

50 g               huoneenlämpöistä voita
1 dl                sokeria
0,5 tl              hirvensarvensuolaa
0,5 dl             rypsiöljyä
5-10 tippaa    piparminttuaromia
2 dl                vehnäjauhoa


Näiden pikkuleipien kohotusaineena käytetään hiukan harvinaisempaa ainesta, ”hirvensarvensuolaa” (ammoniumbikarbonaatti (NH₄)₂CO₃ ), jota saa apteekista.

Laita uuni lämpiämään 160 asteeseen.

 

Mittaa kulhoon huoneenlämpöinen voi sekä sokeri, jonka joukkoon on sekoitettu hirvensarvensuola. Vatkaa ainekset kuohkeaksi vaahdoksi. Mittaa ruokaöljyyn tarvittava määrä makuaromia (eri merkkiset aromivalmisteet voivat olla hyvinkin eri vahvuisia, joten ne kannattaa aina etukäteen testata) ja vatkaa öljy voivaahtoon. Lopuksi lisää jauhot 2-4 erässä ja sekoita huolella.

Taikina on erittäin murenevaa.


Muotoile taikinasta pitkä pötkö. Jos taikina ei pysy riittävästi kasassa, siihen voi varovasti sekoittaa muutaman tipan vettä. Leikkaa taikinapötkö 16-18 yhtä suureen osaan. Pyörittele kevyesti näistä pallot ja asettele väljästi uunipellille leivinpaperin päälle. Näiden palleroiden paino oli noin 19-20 grammaa.

 

Paista uunin keskitasolla noin 18 minuuttia, jolloin pikkuleipien tulisi olla valmiit ja pinnalta epätasaisesti halkeilleet. Jäähdytä unelmat pellillä.

 

 

 


 

Helpot maapähkinävoipikkuleivät

(noin 20 kpl)

 

1                    kananmuna
2,5 dl             sokeria
1 tölkki         (noin 230 g) sokeroimatonta maapähkinälevitettä

 

Sekoita kulhossa muna ja sokeri tasaiseksi tahnaksi. Lisää maapähkinälevite ja sekoita hyvin. Nosta taikinasta leivinpaperoidulle uunipellille 20 pientä palloa ja litistä ne haarukan avulla. Kypsennä uunissa 175 asteessa 12-15 minuuttia. Anna pikkuleipien jäähtyä vielä kymmenen minuuttia uunista ottamisen jälkeen.

 

Maapähkinävoipikkuleipien tulisi olla päältä rapeita ja sisältä pehmeitä, joten liian kauan niitä ei kannata paistaa. Vaikka pikkuleivät uunista otettaessa tuntuisivat hiukan liian pehmeiltä, ne rapeutuvat juuri sopivasti jäähdyttyään.

 

 

 


 

Suolakaramelli-marenkipikkuleivät

(noin 20 kpl)

 

2                    valkuaista (koko L)
0,5 tl              valkoviinietikkaa
130 g             fariinisokeria
hiukan           suolaa sen verran että se maistuu mutta ei liikaa
50 - 100 g      hienoksi rouhittua suklaata

 

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen (165 kiertoilma).

Kaada valkuaiset sekä valkoviinietikka lasi- tai metallikulhoon ja vatkaa kunnes ne alkavat vaahtoutua. Lisää fariinisokeri pari ruokalusikallista kerrallaan kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Lisää lopuksi suolaa ja vatkaa huolella. Lisää suolaa todella varovasti vain sen verran että se juuri ja juuri maistuu, mutta ei vielä anna liikaa makua. Seuraavaan aamuun mennessä valmiissa marengeissa maku on syventynyt jo paljon voimakkaammaksi. Sekoita lopuksi suklaamurut lusikalla vaahdon joukkoon.


Nostele kahdella lusikalla marengista kokkareita uunipellille, jonka päälle on laitettu silikonimatto tai leivinpaperi. Massasta tulee noin 20 kokkaretta. Työnnä pelti uuniin ja paista marenkia 5-7 minuuttia. Sen jälkeen sammuta uunin virta ja anna marenkien kypsyä valmiiksi jäähtyvässä uunissa vähintään 8 tunnin ajan tai vaikka kauemminkin, yön yli. Älä avaa uunin luukkua ennen aikojaan ettei uuni jäähdy liian nopeasti. Valmiiden marenkien tulisi olla päältä rapeita ja sisältä sitkeitä.

 

 

 


 

Vohvelikeksit murotaikinasta

(noin 25-27 kpl)

 

125 g             voita
1 dl                sokeria
4 dl                vehnäjauhoa
¼ tl                suolaa
1 tl                 hienoksi jauhettua kardemummaa
2 tl                 vaniljasokeria
1 tl                 leivinjauhetta
1 dl                kookoshiutaleita
1                    kananmuna

 

Tämän taikinan voi tehdä käsin tai, kuten minä tein nopeammalla tavalla, yleiskoneessa. Sekoita ensin jauhoihin suola, kardemumma, vaniljasokeri, leivinjauhe sekä kookoshiutaleet. Laita kutterin kulhoon paikalleen leikkuuterä ja lisää voi, sokeri sekä jauhoseos. Käynnistä kone ja anna terän pyörähdellä sen aikaa että aineksista muodostuu tasainen muruseos. Lisää kananmuna ja anna pyöriä vielä sen verran että taikina kiinteytyy. Siihen ei mene minuuttiakaan. Ota taikina pois kulhosta ja alusta se tiiviiksi. Kääri taikina vähäksi aikaa muovikelmun sisään jotta kosteus tasaantuisi.


Mittaa taikinasta suunnilleen 20 gramman paloja. Keittiövaaka olisi tässä aika hyvä juttu. Määrästä tulee noin 25-27  palaa. Pyörittele palat palloiksi ja laita vohvelirauta lämpiämään. Testaa ensin muutamalla taikinapalalla yksi kerrallaan, miten kauan juuri sinun vohvelirautasi paistaa sen sopivaksi. Minun Wilfassani optimilämpötila oli 3,5 ja paistoaika 2 minuuttia 30 sekuntia. Liian pitkä paistoaika tekee kekseistä turhan kovia.


 

Ei kommentteja: