Unelmapikkuleivät maustetaan piparmintulla, maapähkinävoipikkuleipiin tarvitaan vain kolme ainesta, suolakaramelli-marenkipikkuleivät valmistuvat yön yli jäähtyvässä uunissa ja vaniljaiset murokeksit paistetaan vohveliraudalla. Kannattaa ehkä tehdä kaksin- tai jopa kolminkertaisia annoksia?...
Unelmat (piparminttu-unelmat)
Laita uuni lämpiämään 160 asteeseen.
Mittaa kulhoon huoneenlämpöinen voi sekä sokeri, jonka joukkoon on sekoitettu hirvensarvensuola. Vatkaa ainekset kuohkeaksi vaahdoksi. Mittaa ruokaöljyyn tarvittava määrä makuaromia (eri merkkiset aromivalmisteet voivat olla hyvinkin eri vahvuisia, joten ne kannattaa aina etukäteen testata) ja vatkaa öljy voivaahtoon. Lopuksi lisää jauhot 2-4 erässä ja sekoita huolella.
Taikina on erittäin murenevaa.
Muotoile taikinasta pitkä pötkö. Jos taikina ei pysy riittävästi kasassa, siihen voi varovasti sekoittaa muutaman tipan vettä. Leikkaa taikinapötkö 16-18 yhtä suureen osaan. Pyörittele kevyesti näistä pallot ja asettele väljästi uunipellille leivinpaperin päälle. Näiden palleroiden paino oli noin 19-20 grammaa.
Paista uunin keskitasolla noin 18 minuuttia, jolloin pikkuleipien tulisi olla valmiit ja pinnalta epätasaisesti halkeilleet. Jäähdytä unelmat pellillä.
Helpot maapähkinävoipikkuleivät
Maapähkinävoipikkuleipien tulisi olla päältä rapeita ja sisältä pehmeitä, joten liian kauan niitä ei kannata paistaa. Vaikka pikkuleivät uunista otettaessa tuntuisivat hiukan liian pehmeiltä, ne rapeutuvat juuri sopivasti jäähdyttyään.
Suolakaramelli-marenkipikkuleivät
Kaada valkuaiset sekä valkoviinietikka lasi- tai metallikulhoon ja vatkaa kunnes ne alkavat vaahtoutua. Lisää fariinisokeri pari ruokalusikallista kerrallaan kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Lisää lopuksi suolaa ja vatkaa huolella. Lisää suolaa todella varovasti vain sen verran että se juuri ja juuri maistuu, mutta ei vielä anna liikaa makua. Seuraavaan aamuun mennessä valmiissa marengeissa maku on syventynyt jo paljon voimakkaammaksi. Sekoita lopuksi suklaamurut lusikalla vaahdon joukkoon.
Nostele kahdella lusikalla marengista kokkareita uunipellille, jonka päälle on laitettu silikonimatto tai leivinpaperi. Massasta tulee noin 20 kokkaretta. Työnnä pelti uuniin ja paista marenkia 5-7 minuuttia. Sen jälkeen sammuta uunin virta ja anna marenkien kypsyä valmiiksi jäähtyvässä uunissa vähintään 8 tunnin ajan tai vaikka kauemminkin, yön yli. Älä avaa uunin luukkua ennen aikojaan ettei uuni jäähdy liian nopeasti. Valmiiden marenkien tulisi olla päältä rapeita ja sisältä sitkeitä.
Vohvelikeksit murotaikinasta
Mittaa taikinasta suunnilleen 20 gramman paloja. Keittiövaaka olisi tässä aika hyvä juttu. Määrästä tulee noin 25-27 palaa. Pyörittele palat palloiksi ja laita vohvelirauta lämpiämään. Testaa ensin muutamalla taikinapalalla yksi kerrallaan, miten kauan juuri sinun vohvelirautasi paistaa sen sopivaksi. Minun Wilfassani optimilämpötila oli 3,5 ja paistoaika 2 minuuttia 30 sekuntia. Liian pitkä paistoaika tekee kekseistä turhan kovia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti