maanantai 12. toukokuuta 2025

Täytetyt pinaattiohukaiset


Vaikka toukokuu onkin yhtä juhlaa, välillä täytyy tehdä vähän arkisempaakin ruokaa, kuten täytettyjä pinaattilettuja. Näitä voi valmistaa myös kerralla sen verran, että osa menee pakkaseen. Sieltä sitten täytettyjä lettuja uunin kautta pöytään, kun tulee sellainen hetki ettei millään viitsisi laittaa ruokaa.

 

Jauhelihatäyte

 

400 g             naudan jauhelihaa
hiukan           hienoa merisuolaa
hiukan           valkopippuria myllystä
hiukan           mustapippuria myllystä
1                    keltasipuli
1                    lehtisellerin varsi
1                    valkosipulin kynsi
1                    mieto punainen chili
1 rkl              ruokaöljyä
400 g             tölkki tomaattimurskaa
3 rkl              tomaattipyreetä
2 dl                kiehuvaa vettä
0,5 rkl           fariinisokeria
0,5 tl             savupaprikajauhetta
2 tl                punaviinietikkaa
1 tl                oreganoa
1 tl                hienoa merisuolaa

 

Esivalmistele ensin kaikki kasvikset. Kuori sipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Leikkaa myös sellerinvarsi ihan pieniksi kuutioiksi. Kuori valkosipulinkynsi ja hienonna se veitsen lappeella. Halkaise chili, poista siemenet ja leikkaa myös chili ihan pieniksi paloiksi.

Ruskista jauheliha kolmessa erässä kuivalla pannulla ja siirrä ruskistettu jauheliha odottamaan. Mittaa sitten pannun pohjalle ruokaöljy ja kuullota siinä hienonnetut sipuli, selleri, valkosipuli sekä chili. Lisää tomaattimurska, tomaattipyree, kiehuva vesi, fariinisokeri, savupaprikajauhe, punaviinietikka sekä oregano ja kuumenna seos kiehuvaksi. Lisää lopuksi ruskistettu jauheliha, sekoita hyvin ja anna seoksen hautua miedolla lämmöllä kannen alla noin puoli tuntia. Mausta hienolla merisuolalla.

 

 

Täytetyt pinaattiohukaiset

 

3 dl                vehnäjauhoja
150 g             pakastepinaattia
2                    munaa
5 dl                maitoa
1 tl                suolaa
hiukan           valkopippuria myllystä
hiukan           mustapippuria myllystä
voita paistamiseen

250 g             juustoraastetta (tässä mozzarella-cheddar-maasdam)

1 tölkki         creme fraichea

 

Laita jauhot, suola, sulatettu pinaatti ja kananmunat kulhoon ja vatkaa ne sekaisin. Lisää maito vähän kerrallaan ja vatkaa kunnes jauhot ovat kunnolla sekaisin ja seos on tasaista. Anna lettutaikinan levätä noin tunnin ajan ennen paistamista.


Kuumenna paistinpannu ja paista pinaattiletut voissa molemmin puolin kauniin kullanruskeiksi. Ohjeesta tulee noin 8 lettua.


Täytettyjä pinaattiohukaisia varten ripottele ohukaiselle ensin juustoraastetta minkä jälkeen lusikoi siihen jauhelihatäytettä. Kääri ohukainen rullalle, ripottele pinnalle vielä hiukan juustoraastetta ja laita hetkeksi uuniin (220°C) tai mikroon kunnes juusto pinnalla on sulanut. Viimeistele creme fraichella.

 

Puolet täytetyistä ohukaisista meni pakkaseen

 

Tupla-annos jauhelihatäytettä valmistuu suunnilleen samalla vaivalla kuin reseptin annos ja niin teinkin, ja sain siitä kaksi eri ruokalajia. Kun letut oli täytetty, laitoin kattilan takaisin liedelle, lisäsin joukkoon kaksi tölkillistä valutettuja kidneypapuja sekä vähän lisää mausteita, ja annoin muhia vielä puoli tuntia lisää. Se satsi meni kahden hengen annoksina pakkaseen ja purkin päälle teksti ”chili con carne”.


 

2 kommenttia:

Mummu Pirkanmaalta kirjoitti...

Nappasin pinaattilettujen ohjeen, kiitos! Valtavasti ohjeita teillä täällä! Nam nam.. vesi kielellä luen.

Tuplaespresso kirjoitti...

Kiitos kommentista :)
Meiltä löytyy kyllä reseptejä joka lähtöön, wanhan ajan klassikoista vähän työläämpään fine diningiin ja kaikkea siltä väliltä.
Pinnaattiletut ovat kyllä joka perheen suosikkeja.