torstai 15. toukokuuta 2025

Pakastimen tyhjennystä - koko menu viime kesän sadosta


Nyt on aika alkaa vähitellen tyhjentää pakastinta viimekesäisistä herkuista, jotta sinne tulee tilaa uutta satoa varten. Sienet, marjat, kasvikset, ynnämuut, mitä siellä vielä on tallella, voidaan tarjota vaikka yhtenä komeana kasvispäivällisenä alku-, pää- ja jälkiruokineen.

Alkuruokana on sienikeitto (suppilovahverokeitto)

Pääruokana tarjotaan herne-maissi-parsarisottoa

Jälkiruoaksi valmistetaan ”summer pudding” sekalaisista pakastemarjoista.

Ohjeet ovat neljälle.

 


 

Suppilovahverokeitto

 

n. 300-400 g suppilovahveroita (pakaste)
1                    iso keltasipuli pieninä kuutioina
2 rkl              rypsiöljyä
2 rkl              voita
5 rkl              vehnäjauhoa
2 dl                kuivaa valkoviiniä
2 dl + 3 dl     vettä
5-6                timjaminoksaa
2                    kasvisliemikuutiota
5 dl                maitoa
100 g             mustaa Koskenlaskijaa
2 dl                ruokakermaa
hiukan           valkopippuria myllystä

 

Leikkaa pakasteesta sulatetut sienet ihan pieniksi ja kuivaa niitä kattilan pohjalla kunnes ylimääräinen neste on haihtunut. Kaada sienet eri kulhoon odottamaan. Kuumenna kattilassa öljy sekä voi ja kuullota siinä ihan pieneksi leikattu sipuli. Lisää vehnäjauho ja sekoittele kunnes jauhot ovat saaneet hiukan väriä, mutta eivät vielä varsinaisesti ruskistuneet. Lisää valkoviini, sekoita ja keittele pari minuuttia. Lisää 2 dl vettä, timjamit, kasvisliemikuutio sekä sienet ja keitä sekoittaen kunnes keitto on saostunut. Lisää 3 dl vettä sekä maito ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää sulatejuusto pieninä paloina ja hämmennä miedolla lämmöllä kunnes juusto on kokonaan sulanut. Kaada viimeksi keiton joukkoon ruokakerma ja lämmitä kiehumispisteeseen. Mausta valkopippurilla. Kasvisliemikuutiossa ja Koskenlaskijassa on sen verran suolaa, että sitä ei tarvitse lisätä.

 


 

Herne-maissi-parsarisotto

 

1 nippu          tuoretta parsaa
2 rkl              voita
2 rkl              oliiviöljyä
1 iso              keltasipuli
2 dl                risottoriisiä (Carnaroli)
2 dl                kuivaa valkoviiniä
12 dl              parsa-kasvislientä (keitetään parsojen kuivista tyviosista)
200 g             pakasteherneitä
200 g             pakastemaissia
2 rkl              hienonnettua minttua
3-4 rkl           hienonnettua basilikaa
2 tl                raastettua sitruunankuorta
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
1 dl                parmesaaniraastetta
(älä käytä pussiraastetta, vaan raasta itse)

 

Aloita parsa-kasvisliemen keittämisellä. Laita kattilaan 1 litra vettä sekä parsojen kuivat tyviosat (voi napsaista vähän reilummankin pituiset pätkät). Keitä niin kauan (max puoli tuntia) että veden määrä vähenee noin puoleen ja siinä on voimakas parsan maku. Siivilöi parsa pois ja säästä vesi. Lisää kiehuvaa vettä sen verran että kattilassa on noin 12 dl vettä ja liuota joukkoon vielä yksi kasvisliemikuutio.


Kuumenna kattilassa voi sekä öljy ja lisää pieniksi kuutioiksi leikatut sipulit. Kun sipulit ovat kuullottuneet, lisää riisi ja sekoittele riisiä noin minuutin ajan. Lisää valkoviini ja anna kiehahtaa. Lisää puolet parsa-kasvisliemestä ja puolen sentin pätkiksi leikatut parsan varret (säästä nuput viimeistelyyn) ja keitä risottoa miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää lientä kun risotto alkaa tuntua liian kuivalta. Lisää jäiset maissit ja herneet, sekoita hyvin ja lisää parsannuput. Anna risoton hautua kannen alla 5 minuuttia, minkä jälkeen nosta parsannuput odottamaan tarjoilua.  Mausta risotto mintulla, basilikalla, sitruunankuorella, suolalla ja mustapippurilla sekä lopuksi parmesaaniraasteella. Viimeistele annokset lautasella parsannupuilla, mausteiksi käytetyillä yrteillä, parmesaanilla ja sitruunankuorella.

 


 

Englantilainen ”summer pudding”

 

500 g             erilaisia pakastemarjoja sulatettuna
tässä oli 200 g raparperinpaloja
100 g mustikkaa,
100 g mustaherukkaa ja
100 g metsävadelmia
1 dl                hienoa sokeria
2 rkl              vettä              
1,5 – 2 pakettia vähän kuivahtanutta paahtoleipää tms
tarjoiluun      marjoja ja kermavaahtoa tms

 

Kaada kattilaan sokeri sekä vesi ja anna sokerin vettyä kauttaaltaan. Kuumenna sokeria kunnes se on kokonaan sulanut ja lisää kattilaan sulatetut pakastemarjat. Keitä seosta muutaman minuutin ajan ja anna jäähtyä. Ota esiin kulho sekä siivilä ja valuta marjat. Marjoista valunutta mehua käytetään leipien kostuttamiseen, marjoista tulee täyte. Jos keittiössä sattuu olemaan joutilaana appelsiini tai mandariini, sen mehun voi puristaa myös marjamehun joukkoon.

Vuoraa 4 pientä kulhoa tai juomalasia tuorekelmulla. Leikkaa paahtoleipäviipaleista reunat pois. Paina pyöreällä muotilla 4 pienempää ja 4 isompaa palaa annosten pohjaksi ja kanneksi sen mukaan minkä kokoisia vuokia käytät. Leikkaa loput paahtoleipäviipaleet keskeltä hiukan vinottain kahteen osaan.


Kostuta pohjalle tuleva leipäpala marjamehuun ja paina annosvuoan pohjalle. Kostuta sen jälkeen vinoon leikattuja paloja ja rakenna niistä vanukkaan reunat. Täytä näin syntynyt ”pesä” siivilään jääneillä marjoilla, kostuta isompi pyöreä pala mehuun ja painele se tiiviisti vanukkaan päälle. Käännä tuorekelmun reunat vanukkaan suojaksi. Anna vanukkaiden vetäytyä jääkaapin kylmimmässä osassa ainakin 6 tuntia ennen tarjoilua.

Kumoa vanukkaat omille lautasilleen, poista tuorekelmu ja koristele jäljelle jääneellä marjamehulla, marjoilla sekä kermavaahdolla.

 

Ei kommentteja: